Comunicat| Amendamentul Roman: Munții Apuseni devine program pilot pentru atragerea fondurilor europene

Parlamentul României a adoptat legea al carei inițiator sunt ca deputat de Alba și care presupune ca ADR Centru și ITI Motii Țara de Piatra sa devină Autorități de Management pilot in absorbția fondurilor europene, în perioada de alocare 2021-2027.

Asta înseamnă ca fondurile europene vor fi accesate mult mai facil, iar prioritizarea se face de la nivelul celor cinci județe care au în componenta Munții Apuseni. Dar mai înseamnă și cel puțin peste câteva sute de milioane de euro care pot fi folosite direct pentru recuperarea decalajelor existente între Munții Apuseni și zonele bogate. Ideea introducerii acestui amendament ii aparține primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran, cel care a insistat pentru înființarea ITI Moții Țara de Piatra, susținut fiind de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, ADR Centru și de primari din zona Munților Apuseni.

ELIT

“Pentru a pilota descentralizarea procesului decizional al fondurilor europene se inițiază pentru perioada de programare 2021-2027 un program național pilot de descentralizare pentru zona Munților Apuseni prin ITI (Investiții Teritoriale Integrate) implementate prin ADR Centru și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră ca organisme de implementare.

Zonele montane, urbane și rurale, din arealul Munților Apuseni au rămas în urma altor zone din România și găzduiesc cea mai mare parte din populația săracă, iar accesul la serviciile publice, infrastructură, oportunități economice și legăturile la piețe sunt reduse.

Mihail David - 2020

Zona Munților Apuseni se confruntă astăzi cu: accentuarea tendinței tinerilor de a părăsi zona; numărul de locuri de muncă este redus; infrastructura este slab dezvoltată; gradul de izolare este ridicat; insuficienta valorificare a potențialului natural, cultural, patrimonial; existenţa unor microzone montane cu un înalt grad de sărăcie şi de excluziune socială, care necesită o atenţie deosebită prin programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei economico-sociale a locuitorilor.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră s-a constituit cu scopul de a dezvolta socio-economic zona Munților Apuseni (județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara) și a inițiat demersurile necesare pentru ITI (investiții teritoriale integrate) pentru zona Munților Apuseni.

Pentru inițerea Programului Național Pilot de Descentralizare prin dezvoltare teritorială integrată ITI pentru zona Munților Apuseni, Secretariatul General al Guvernului și MFE, ca inițiatori, împreună cu MADR, MLPDA, vor demara demersurile legale necesare includerii zonei Munților Apuseni ca ITI cu finațatare din fonduri europene în perioada de programare 2021-2027.

Suma ce va fi alocată pentru ITI în zona Munților Apuseni se va calcula direct proporțional cu suprafața, numărul de localități și numărul de locuitori din cele cinci județe (Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara)”, se precizează in textul amendamentului Florin Roman.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...