Comuna Pianu – printre primele 5 la sută localități din România cu creștere demografică
Comuna Pianu – printre primele 5 la sută localități din România cu creștere demografică
Potrivit primarului comunei Pianu, Marin Petruse, localitatea pe care o administrează de 6 mandate se situează în prezent printre primele 5% localități din România care înregistrează o creștere demografică de la ultimul recensământ, efectuat în 2022.
Primarul Petruse explică creșterea de la 3.083 la 3.383 de locuitori prin faptul că localitatea Pianu a asigurat din ce în ce mai bine infrastructura școlară atât de necesară familiilor tinere care aleg să se stabilească în mediul rural. Evident, la creșterea demografică și stabilizarea populației în comună au contribuit investițiile europene în modernizarea infrastructurii de bază – apă, canal, rutier și, în cel mai scurt timp, rețea de gaz metan.
Într-adevăr, Pianu este un model de bune practici în domeniul serviciilor sociale complexe asigurate copiilor. Activitatea de pionierat s-a concretizat la Pianu prin amenajarea primului campus școlar din România „Casa din Munte” (Complex de Servicii Integrate, Centru educativ), extrem de util pentru copiii familiilor de crescători de oi, care practică transhumanța. Campusul este rezultatul unui fructuos parteneriat între Primăria Pianu și Asociația „Sprijiniți copiii” Alba Iulia, Asociația CERESS Alba.
Citește și: Initiațivă lăudabilă a doi tineri: Au organizat o acțiune de plantare de cireși într-o comună din Alba
Faptul că elevii sunt îngrijiți și școliți în acest campus a contribuit enorm la reducerea abandonului școlar. Mai mult, populația școlară a crescut în comună: dacă în urmă cu 15 ani aici exista doar un copil pentru școală cu clasele V-VIII, acum numărul de școlari este în creștere, fiind necesară extinderea acesteia.
Primarul Petruse spune că și prima creșă din mediul rural din județul Alba, „Creșa din șură”, amenajată la Pianu, are solicitări în creștere, fiind foarte dificilă, în ultima perioadă, selecția copiilor. Administrația locală are în vedere o nouă investiție de acest gen, însă primarul Petruse reclamă condițiile puse prin programul de investiții PNRR, clar favorabile aglomerărilor urbane în defavoarea ruralului.
Acesta detaliază că în PNRR există condiția expresă pentru înființarea unei creșe ca în jurul edificiului de ocrotire să fie identificați minimum 50 de copii cu vârste între 2-3 ani pe o rază de doi kilometri. „Nu trebuie să pierdem familiile tinere, care migrează spre orașe, unde găsesc condiții pentru ei și copiii lor”, transmite primarul Petruse.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi