Comuna din județul Alba vizitată anual de 100.000 de turiști oferă oamenilor apă neconformă, infestată cu nitriți și nitrați
Comuna din județul Alba vizitată anual de 100.000 de turiști oferă oamenilor apă neconformă, infestată cu nitriți și nitrați
Apa furnizată în una din cele mai căutate destinaţii turistice din Alba, comuna Rimetea, unde funcţionează zeci de pensiuni, nu este conformă pentru băut, având depășiți parametrii de nitriţi şi nitraţi.
În Rimetea, deşi există o instalaţie nouă şi modernă de furnizare a apei, aflată în proprietatea comunei, aceasta este neautorizată.
„Deşi există infrastructura necesară, aceasta nu este folosită în mod corespunzător de către autorităţile locale. Colegii mei au prelevat probe, iar acestea nu sunt conforme. Au fost aplicate chiar şi sancţiuni. Pe raza comunei funcţionează mai multe unităţi de alimentaţie publică, chiar pensiuni, unde este livrată apă neconformă”, a declarat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.
Acesta a completat că, pe termen scurt, un consum de apă cu parametrii depăşiţi de nitriţi şi nitraţi nu pune în pericol sănătatea populaţiei. În schimb, consumul acestei ape pe termen lung poate duce la apariţia unor boli, chiar şi oncologice.
„Aici, la Rimetea, atragem atenţia că ar trebui luate nişte măsuri de către primărie”, a afirmat şeful DSP Alba.
Alexandru Sinea a completat că sistemul operat de administraţia locală din Rimetea nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP. El a precizat că, deşi este o reţea nouă, sunt anumite proceduri care ar trebui să existe, cum ar fi să se clorineze după anumite standarde şi, mai ales, să fie realizat un audit de apă.
În Rimetea ajung în fiecare an circa 100.000 de turiști, cifră avansată de administrația locală, inclusiv din străinătate, mai ales din Ungaria. Aici funcționează peste 50 de pensiuni.
Şi la Arieşeni, o altă destinaţie turistică din Alba, sunt perioade cu valori depăşite ale parametrilor. „Există un sistem local de aprovizionare cu apă neautorizat, din cauza faptului că lipseşte o staţie, un sistem de clorinare continuă a apei. Acolo se realizează o clorinare intermitentă, aş spune, şi sunt perioade cu valori depăşite ale calităţii apei şi ale parametrilor. Aici vorbim de necesitatea unei investiţii, iar din discuţiile avute cu cei de la primărie, urmează să se realizeze acest lucru”, a declarat Alexandru Sinea.
Tot în Munţii Apuseni, există neconformităţi în comunele Ponor, Râmeţ şi Poşaga, iar în comuna Avram Iancu a fost identificat ca neconform izvorul din proximitatea dispensarului medical comunal.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Târgul de Crăciun 2024, un succes „Made in Aiud”, cu personaje de basm, lângă una dintre cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania
Târgul de Crăciun 2024, un succes „Made in Aiud”, cu personaje de basm, lângă una dintre cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania La Aiud a venit iarna, dar fără zăpadă. De câteva zile, luminile de sărbători au fost aprinse, strălucind pe străzile municipiului și mai ales în centrul istoric, Piaţa Consiliul Europei, unde s-a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 12 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 16 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 4 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri