Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Comuna din județul Alba vizitată anual de 100.000 de turiști oferă oamenilor apă neconformă, infestată cu nitriți și nitrați

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comuna din județul Alba vizitată anual de 100.000 de turiști oferă oamenilor apă neconformă, infestată cu nitriți și nitrați

Apa furnizată în una din cele mai căutate destinaţii turistice din Alba, comuna Rimetea, unde funcţionează zeci de pensiuni, nu este conformă pentru băut, având depășiți parametrii de nitriţi şi nitraţi.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În Rimetea, deşi există o instalaţie nouă şi modernă de furnizare a apei, aflată în proprietatea comunei, aceasta este neautorizată.

„Deşi există infrastructura necesară, aceasta nu este folosită în mod corespunzător de către autorităţile locale. Colegii mei au prelevat probe, iar acestea nu sunt conforme. Au fost aplicate chiar şi sancţiuni. Pe raza comunei funcţionează mai multe unităţi de alimentaţie publică, chiar pensiuni, unde este livrată apă neconformă”, a declarat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Acesta a completat că, pe termen scurt, un consum de apă cu parametrii depăşiţi de nitriţi şi nitraţi nu pune în pericol sănătatea populaţiei. În schimb, consumul acestei ape pe termen lung poate duce la apariţia unor boli, chiar şi oncologice.

„Aici, la Rimetea, atragem atenţia că ar trebui luate nişte măsuri de către primărie”, a afirmat şeful DSP Alba.

Alexandru Sinea a completat că sistemul operat de administraţia locală din Rimetea nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP. El a precizat că, deşi este o reţea nouă, sunt anumite proceduri care ar trebui să existe, cum ar fi să se clorineze după anumite standarde şi, mai ales, să fie realizat un audit de apă.

În Rimetea ajung în fiecare an circa 100.000 de turiști, cifră avansată de administrația locală, inclusiv din străinătate, mai ales din Ungaria. Aici funcționează peste 50 de pensiuni.

Şi la Arieşeni, o altă destinaţie turistică din Alba, sunt perioade cu valori depăşite ale parametrilor. „Există un sistem local de aprovizionare cu apă neautorizat, din cauza faptului că lipseşte o staţie, un sistem de clorinare continuă a apei. Acolo se realizează o clorinare intermitentă, aş spune, şi sunt perioade cu valori depăşite ale calităţii apei şi ale parametrilor. Aici vorbim de necesitatea unei investiţii, iar din discuţiile avute cu cei de la primărie, urmează să se realizeze acest lucru”, a declarat Alexandru Sinea.

Tot în Munţii Apuseni, există neconformităţi în comunele Ponor, Râmeţ şi Poşaga, iar în comuna Avram Iancu a fost identificat ca neconform izvorul din proximitatea dispensarului medical comunal.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea