Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Comprese cu ceapă şi lămâie contra răcelii şi gripei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Compresele cu ceapă
Se aplică la temperatura corpului. Ceapa este un remediu la îndemâna tuturor şi se foloseşte atât intern – sub formă de suc sau sirop -, cât şi extern, sub formă de comprese, împachetări etc.
Cum acţionează. Sub cele 7 foi, ceapă conţine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine şi multe alte substanţe active. Ceapa curăţă şi calmează durerile, iar datorită conţinutului ridicat de sulf, stimulează metabolismul. Surprinzător la folosirea compreselor cu ceapă este efectul antitusiv foarte rapid, dar şi cel calmant, în cazul durerilor de urechi. O ceapă tăiată, pusă într-o batistă subţire şi atârnată deasupra leagănului unui bebeluş cu nasul înfundat, curată imediat mucoasa, iar copilul poate respira, din nou, pe nas.
Sfera de utilizare: otită; dureri de dinţi (o felie de ceapă pe dintele care doare); dureri de cap (ceapa se aplică pe ceafă); oreion; răceală; amigdalită; tuse (bronşită); articulaţii inflamate.
Comprese calde sau reci pentru vindecarea otitei medii?
În principiu, ceapa poate fi aplicată atât rece, cât şi caldă. Datorită căldurii, ea acţionează adeseori mai intens, iar mirosul este mai slab. În cazul inflamaţiilor, reacţia la compresele calde sau reci diferă de la caz la caz. Pentru tratamentul otitei medii se folosesc, de regulă, compresele calde, dar se poate întâmpla că acestea să producă dureri, ceea ce înseamnă că persoanei respective i se recomandă compresele reci. Concluzia: înainte de aplicare se testează care este temperatura potrivită.
Încălzirea cepei
Varianta nr. 1: Încălziţi-o pe dosul unui capac ţinut deasupra apei care fierbe.
Varianta nr. 2: Aşezaţi bucăţile de ceapă pe o hârtie cerată şi puneţi hârtia pe o buiotă cu apă fierbinte sau pe sobă (nu puneţi ceapă direct pe buiotă, pentru că mirosul s-ar putea imprima pentru totdeauna).
Durata aplicării: 1-2 ore sau mai mult, de exemplu peste noapte (doar dacă este bine suportată de piele şi nu produce arsuri sau iritaţii).
Comprese cu ceapă pe urechi
Materiale necesare: 1 ceapă; 1 cuţit; 1 bucată de tifon sau de pânză subţire (25 x 30 cm); 1 bucată (1 pumn) de lână netoarsă sau de vată; 1 coală de hârtie cerată sau o tigaie; 1 fular vechi, 1 bentiţa sau o căciuliţă.
Modul de aplicare: Se îndepărtează foile maronii, se taie ceapa în două şi se crestează uşor fiecare jumătate de sus în jos, astfel încât foaia exterioară să se desfacă în două părţi care se ridică. Se aşează cele două părţi cu partea interioară în jos pe tifon, se împăturesc marginile şi se încălzeşte compresa. Se trage căciula încălzită pe capul pacientului (se pune banda pe frunte sau se leagă fularul la gât), se presează compresa cu ceapă între palme, ca să iasă zeamă, şi se aplică pe urechea bolnavă. Peste ea se pune lână sau vată şi se acoperă cu căciulă, bentiţa sau fularul. Fiţi atenţi ca între ureche şi ceapă (partea interioară) să nu fie decât stratul de tifon, iar compresa să nu acopere doar urechea, ci să ajungă şi în afara ei, circa 4 cm. Pacientul se poate culca – opţional – cu urechea pe o buiotă plată cu apă nu chiar fierbinte. În felul acesta, efectul poate fi intensificat. Compresele cu ceapă pot fi alternate din când în când cu o compresă uscată cu muşeţel.
Dureri de urechi
Otitele medii apar foarte des la copii, şi anume în primii ani de viaţă. Compresele cu ceapă (calde sau reci) sunt un remediu excelent de prim ajutor, pentru că liniştesc repede durerile. Eficiente sunt şi şosetele cu ceapă, sau uleiul de sunătoare uns de jur împrejurul urechii, peste care se pune apoi lână sau vată. În general, durerile trec datorită căldurii pe care o degajă acestea (lână şi vată). Luând aceste măsuri de precauţie, controlul medical poate fi amânat cu 2-3 zile, pentru ca durerile dispar, de obicei, în acest interval de timp. Excepţiile care fac necesară intervenţia medicului sunt: urechea nu reacţionează în mod evident la tratamentul aplicat; urechea curge; se instalează o stare de incertitudine sau de teamă; dureri la apăsare sau apariţia unei umflături în spatele urechii (o complicaţie care apare foarte rar, doar în primele zile); dereglări de durată ale auzului (10-14 zile după instalarea bolii).
Compresele cu ceapă pe piept
Materiale necesare: 1-2 cepe; 1 cuţit şi 1 fund de lemn; tifon sau pânză subţire; lâna netoarsă sau o pânză intermediară; material pentru fixare; plasture pentru lipit.
Modul de aplicare: Puneţi ceapă tocată sau tăiată felii pe tifon, pliaţi peste ea marginile şi lipiţi-le – eventual – cu plasture. Încălziţi compresa, aplicaţi-o pe pieptul pacientului şi puneţi deasupra lână sau o pânza intermediară şi fixaţi-o. Un sfat util: în caz de nas înfundat, puneţi lângă pat (sau atârnaţi-o) o ceapă tăiată în două sau felii.
Tuse
Prin tuse, organismul se poate elibera de substanţele aflate în bronhii, al căror loc nu este acolo. Tusea însoţită de expectoraţie nu trebuie calmată, ci „ruptă”. Pentru aceasta, foarte eficiente sunt inhalaţiile (de ex. cu muşeţel) sau compresele aplicate pe piept, cu: cartofi, ceapă, muştar, brânză de vaci, argila, alifii sau uleiuri.
Comprese cu ceapă pe tălpi (şosete cu ceapă)
La folosirea acestor remedii se uzează de conexiunile dintre talpa piciorului şi organism în totalitatea lui. Compresele pe tălpi produc o uşurare în cazul unor afecţiuni precum: durerile de dinţi, gripă, febră, dureri de urechi şi pneumonie (doar cu avizul medicului). „Şosetele cu ceapă” pot fi folosite de adulţi şi de copii (începând de la 6 luni). Condiţie foarte importantă: corpul, inclusiv picioarele, să fie bine încălzit (picioarele trebuie să rămână calde pe parcursul aplicării).
Materiale necesare: 2 x 2 cepe; pânză subţire de bumbac; şosete de lână; eventual buiotă.
Mod de aplicare: Luaţi două cepe pentru fiecare picior, tăiaţi-le ceva mai mare şi puneţi-le pe bucata de pânză. Pliaţi marginile peste ceapă şi încălziţi compresă pe dosul unui capac aşezat pe o oală cu apă care fierbe. Presaţi apoi compresa între palme – ca să zdrobiţi ceapă -, aşezaţi-o pe talpă şi trageţi şosetă de lână peste ea. Piciorul trebuie să rămână cald (folosiţi eventual şi o buiotă cu apă fierbinte). Compresa poate fi ţinută peste noapte.

Compresele cu lămâie
Se aplică fierbinţi. Este vorba de prişniţe fierbinţi, aplicate pe piept.
Cum acţionează: Lămâia are un efect astringent, adică dezumfla ţesutul inflamat. De aceea se foloseşte în caz de: amigdalita; tuse (bronşita); pneumonie cu tuse convulsivă (după consultarea medicului).
Materiale necesare: 1/2 de lămâie; 1 vas mai mare, 1 cuţit, o furculiţă; o bucată de pânză – stratul interior – lată de 25-30 cm; 1 sal de lână (cu 4 cm mai lat decât pânza); chiuveta; 1 prosop; material pentru fixat prişniţa.
Modul de aplicare: Se toarnă în vas 3/4 l de apă clocotită. Se crestează coaja jumătăţii de lămâie, sub apă, pentru ca uleiul volatil existent în coaja să nu se piardă. Se procedează în felul următor: cu o mâna se ţine furculiţa înfiptă în lămâie, iar cu cealaltă, se crestează coaja, de jur împrejur, după care se stoarce cu ajutorul unui pahar. Se rulează şalul de lână de la ambele capete şi se pune sub spatele pacientului. Se procedează la fel cu pânză, care se rulează împreună cu prosopul, se înmoaie amândouă în apă fierbinte cu lămâie şi se storc bine de tot.
Pacientul se ridică în capul oaselor, se atinge pe spate cu pânza fierbinte, pentru a vedea dacă suporta căldură, şi se înfăşoară panza – stratul interior – în jurul trunchiului. Peste ea se pune şalul de lână şi se înfăşoară şi el, având grijă să nu fie prea strâns, pentru că persoanele cu inflamaţii în zona pieptului sunt deosebit de sensibile. Se acoperă umerii cu un fular de lână şi, în cazuri speciale, se pune şi o buiotă cu apă fierbinte.
Durata aplicării: Prişniţa se lăsă să acţioneze între 1/2 – 3/4 de oră (dacă rămâne suficient de caldă şi bolnavul se simte bine).
Măsuri de precauţie
În caz de bronşita acută sau pneumonie, prişniţele se aplică doar după consultarea unui medic. Trebuie evitată cu orice preţ răceala. Pacienţii cu afecţiuni în zona pieptului reacţionează foarte sensibil la prişniţe. Urmăriţi respiraţia şi culoarea fetei şi îndepărtaţi prişniţa la cea mai mică modificare nedorită sau în cazul unor probleme respiratorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea