Compozitorul Eugen Doga a încetat din viață la 88 de ani: Legături cu Alba Iulia și Zlatna
Compozitorul Eugen Doga a încetat din viață la 88 de ani: Legături cu Alba Iulia și Zlatna
Compozitorul şi academicianul Eugen Doga a încetat din viaţă, marți, 3 iunie, la vârsta de 88 de ani.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, printr-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook.
Eugen Doga a lăsat în urmă o moștenire artistică monumentală, care a traversat granițele și generațiile, păstrându-și prospețimea și emoția până în ultimele clipe ale vieții sale.
Citește și: Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, originar din Sălciua, a trecut la cele veșnice
Născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, din actuala regiune Transnistria, Eugen Doga a urmat studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău. A compus o simfonie, cantate precum „Primăvara omenirii” și „Curcubeul alb”, muzică pentru peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe și cântece pentru copii.
Printre capodoperele sale se numără baletele „Luceafărul”, „Venancia” și „Regina Margot”, opera „Dialogurile dragostei”, peste 100 de lucrări instrumentale și corale, șase cvartete, două requiemuri și peste 70 de valsuri.
Cea mai cunoscută lucrare a sa, valsul din filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, a fost recunoscut de UNESCO ca una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX. Acest vals a fost interpretat la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Moscova în 1980 și la Soci în 2014, fiind considerat de președintele Ronald Reagan drept „cel mai frumos vals al secolului”.
Legături cu Alba Iulia și Zlatna
Maestrul Eugen Doga a fost profund implicat în promovarea spiritualității românești, participând activ la Congresul Spiritualității Românești, desfășurat la Alba Iulia și Zlatna. În cadrul acestui eveniment, a fost omagiat pentru contribuția sa la cultura românească și pentru promovarea valorilor naționale.
De asemenea, Eugen Doga a fost apropiat de Festivalul Național de Interpretare a Romanței de la Zlatna, un proiect al Consiliului Județean Alba. În cadrul acestui festival, romanța, gen muzical pe care Doga l-a cultivat cu măiestrie, a fost celebrată și promovată, iar prezența sa a adus un plus de valoare și emoție evenimentului.
Distincții importante
Eugen Doga a fost distins cu numeroase premii și titluri onorifice, printre care Premiul de Stat, titlul de Artist al Poporului, Ordinul Republicii, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor și Ordinul „Serviciul Credincios” al României. 
În 2022, a lansat volumul autobiografic „Viața mea, așa cum a fost să fie”, în care reflecta asupra vieții și creației sale. În prefața cărții, scria: „Viața este ca și o gamă muzicală în Do major”, subliniind armonia și echilibrul care i-au ghidat existența.
sursa: Consiliul Județean Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fermierii afectați de calamități, termene limită pentru depunerea înștiințărilor, în vederea despăgubirii. Care sunt acestea
Fermierii afectați de calamități, termene limită pentru depunerea înștiințărilor, în vederea despăgubirii. Care sunt acestea Fermierii ale căror culturi au fost compromise de calamități primesc o veste importantă! Un anunț extrem de important pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de calamități vine din partea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Cluj, dar este valabil […]
VIDEO | Rețea de tineri cu vârste între 19 și 22 de ani, traficanți de droguri de mare risc, destructurată de polițiștii BCCO Alba Iulia și procurorii DIICOT. Șase persoane au fost reținute
Rețea de tineri cu vârste între 19 și 22 de ani, traficanți de droguri de mare risc, destructurată de polițiștii BCCO Alba Iulia și procurorii DIICOT. Șase persoane au fost reținute Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a […]
Criteriile pentru certificatele de handicap, revizuite: România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap
Criteriile pentru certificatele de handicap, revizuite: România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap Ministerul Muncii și cel al Sănătății vor revizui criteriile pentru certificatele de handicap, deoarece unele boli din România nu ar trebui să justifice obținerea acestora, a declarat ministrul Petre-Florin Manole. „Sunt din ce […]