Rămâi conectat

Ştirea zilei

Compania Pizzarotti, antreprenorul lotului 1 al autostrăzii Sebeș-Turda, în cazul de la OARDA, a obținut ANULAREA amenzii de 30.000 de lei aplicate de Garda de Mediu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Compania italiană Impresa Pizzarotti, antreprenorul lotului 1 al autostrăzii Sebeș – Turda, obține anularea unei amenzi de 30.000 de lei aplicate de Garda de Mediu • Sancțiunea a fost dată pentru depășirea nivelului de zgomot în punctul de lucru de la Oarda de Sus • Instanța a anulat procesul-verbal pe motiv că amenda trebuia aplicată Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Compania de construcții italiană Impresa Pizzarotti, liderul asocierii care construiește lotul 1 al autostrăzii Sebeș – Turda, a obținut în justiție anularea unui proces-verbal de contravenție prin care a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 30.000 de lei pentru depășirea nivelului de zgomot în zona punctului de lucru de la Oarda de Sus.

Amenda a fost aplicată în 10 august 2019, după constatări efectuate în teren în data de 30 iulie 2018. ”(…) la data de 30.07.2018, cu ocazia inspecției din teren efectuate s-a constatat că petenta desfășura activitate de forare a picioarelor podului peste șoseaua străzii Victoriei din Oarda de Sus, la o distanță de aproximativ 35 m de imobilul intervenienților accesorii, iar în urma măsurării cu acea ocazie de către reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Alba aflat împreună cu echipa de control a nivelului zgomotului s-a constatat că valoarea măsurată a fost de 67,9 dB, valoare ce depășește limita maximă admisă de acordul de mediu”, se precizează în procesul-verbal.

Acordul de mediu prevede ca în cazul în care nivelul de zgomot depășește 50 dB conform valorilor prevăzute în legislația în vigoare, vor fi instalate panouri antifonice, ceea ce nu a fost realizat în zona puctului de lucru menționat. Reprezentanții firmei au contestat faptul că procesul-verbal contestat a fost încheiat de către personalul Gărzii Naționale de Mediu însă, în concret, presupusa contravenție a fost constatată de către personalul Agenției pentru Protecția Mediului Alba, singura instituție care deține aparatură și metode acreditate RENAR pentru determinarea și măsurarea zgomotului și vibrațiilor.

De asemenea, a susținut că a fost sancționată contravențional ca urmare a lucrărilor efectuate la proiectul „Autostrada Sebeș-Turda” al cărei titular nu este compania de construcții, ci Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Motivele anulării procesului-verbal de contravenție

În final, atât Judecătoria Alba Iulia, cât și Tribunalul Alba, prin hotărârea definitivă din 6 decembrie 2019, au identificat vicii care au determinat anularea procesului-verbal de contravenție.

”În conformitate cu prevederile legale, în măsura în care s-ar fi constatat cu ocazia controlului în teren o depășire a zgomotului peste limita maximă prevăzută în acordul de mediu, din punct de vedere al răspunderii contravenționale putea fi sancționată doar autoritatea publică, care direct sau prin prepus (antreprenor/executant în temeiul acordului contractual) se face vinovată de încălcarea dispozițiilor art. 26 alin. (2) din HG cu nr. 445/2009. Titularul proiectului în această situație este exclusiv Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Petenta nu este un titular al proiectului, ci doar parte contractuală din cadrul acordului contractual de execuție încheiat ulterior cu titularul proiectului”, afirmă instanța de judecată.

Magistrații au considerat că, chiar dacă antreprenorul și-a asumat obligația respectării dispozițiilor acordului de mediu, ale cărui prevederi au fost făcute parte integrantă din contract, ”se impune trasarea unor limite clare între prevederile dreptului public și ale celui privat, deci nu pot fi combinate dispozițiile imperative de drept public cu prevederi contractuale” și ”nu se poate sustrage titularul proiectului de la răspundere contravențională prin transmiterea tuturor obligațiilor către antreprenor, printr-un contract încheiat între aceștia”.

Instanțele au mai reținut că organele administrative învestite de către legiuitor cu atribuții de sancționare a faptelor care întrunesc elementele constitutive ale unor contravenții trebuie să manifeste diligență sporită în exercitarea funcțiilor încredințate, iar încălcarea dispozițiilor legale și aplicarea sancțiunilor contravenționale în afara textelor de lege trebuie să fie sancționată cu anularea actului administrativ nelegal, indiferent de temeinicia sau netemeinicia faptei contravenționale constatate.

”În aceste condiții, lipsa calității de contravenient a persoanei sancționate contravențional duce în final la nelegalitatea procesului-verbal de contravenție atacat, motiv pentru care se impune anularea actului administrativ pentru acest motiv.

Având în vedere incidența acestui motiv de nulitate absolută care duce automat la desființarea actului administrativ, instanța nu apreciază utilă analizarea celorlalte motive de nulitate relativă invocate prin plângerea contravențională”, a completat instanța.

Cererea companiei privind restituirea sumei de 10.000 de lei, reprezentând jumătate din minimul legal al amenzii contravenționale plătite deja, nu a fost acceptată pe motiv că a fost solicitată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesuală pasivă, respectiv Garda de Mediu Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Transalpina rămâne ÎNCHISĂ: Drumarii continuă deszăpezirea celei mai înalte șosele din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transalpina rămâne ÎNCHISĂ: Drumarii continuă deszăpezirea celei mai înalte șosele din România Circulația rutieră pe DN 67C Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, rămâne închisă, deși se preconiza deschiderea traficului la data de 1 mai. Drumarii continuă deszăpezirea, în paralel cu înlăturarea bucăților de stânci căzute pe drum. Citește și: VIDEO | Când se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea