Ziarul Unirea
 

Comisia Iordache a votat Codul Penal. A redefinit abuzul în serviciu, grupul infracțional organizat și a eliminat neglijența în serviciu

A fost redefinit abuzul în serviciu, grupul infracțional organizat și a  fost eliminat articolul referitor la neglijenţa în serviciu din Codul Penal

Luni după-amiaza, parlamentarii Comisiei pentru legile Justiţiei au adoptat un raport favorabil la modificările aduse Codului penal, cu 15 voturi ”pentru” şi şapte împotrivă. Urmează ca marţi să fie votat de Senat. Parlamentarii Comisie pentru legile Justiţiei au adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu, care prevede introducerea unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei. De asemenea, Comisia pentru legile justiţiei a votat un amendament prin care se elimină complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public, din proiectul care aduce modificări Codului penal.

Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei au modificat luni articolul 308 din Codul penal – “Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane”, astfel încât, dacă prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor să se reducă la jumătate.

Potrivit modificărilor adoptate de comisie, “dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate. Dispoziţiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceştia”.

Modificările se adaugă astfel primelor două alineate ale articolului 308: “(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-300 şi art. 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice. (2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime”.

Articolul 295 se referă la delapidare, art. 297 la abuz în serviciu, art. 299 la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar art. 300 la uzurparea funcţiei. Comisia a abrogat luni articolul 298 referitor la neglijenţa în serviciu.

Conform articolului 175, alineatul 2, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

Sursa: mediafax

Facebook 

2 Comentarii

Liber la furat 3 iulie 2018 at 9:38

Practic, cei care fură pentru partid sau pentru prieteni politici nu mai comit infracțiunea de abuz în serviciu. Deci furați la liber, asta ne spune această modificare.

Abuzul de azi, normalitatea de maine.. 3 iulie 2018 at 9:56

Un functionar public are toate informatiile necesare, toate expertizele care ii arata ca un pod de cale ferata trebuie reparat urgent. Dar omul nu da drumul operatiunii pentru ca firma pe care o favorizeaza el sau partidul care l-a pus acolo nu a pus inca mana pe contract. Si in timp ce el intarzie intentionat inceperea reparatiilor pentru ca firma preferata sa primeasca pana la urma contractul, podul este lovit de o viitura si cade.
Astazi omul acela comitea un abuz in serviciu. Dupa ce modificarea Codului penal va intra in vigoare, functionarul nu mai raspunde pentru abuz pentru ca, nu-i asa, nu si-a facut rost de un castig pentru sine sau pentru un membru al familiei.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...