Comisia Europeană vrea o mai bună protecţie a datelor personale

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Comisia Europeană intenţionează să adapteze legislaţia europeană privind protecţia datelor personale la noile tehnologii, în special prin introducerea unor noi prevederi privind internetul – relatează France Presse. Actuala directivă privind protecţia datelor nu a mai fost modificată din 1995, pe când internetul nu era atât de mult exploatat. Comisarul Viviane Reding a anunţat deja că vrea să ofere internauţilor un control real asupra informaţiilor personale, aceştia urmând să poată, de exemplu, să autorizeze utilizarea datelor lor atunci când navighează pe internet.
Totodată, cei care folosesc internetul ar putea să dispună de un „drept la uitare” atunci când datele lor nu mai sunt necesare sau când doresc să le şteargă.
Noile reguli vor fi folosite în mod special pentru servicii online precum reţeaua de socializare Facebook, unde oricine îşi poate expune viaţa fără a putea controla vreodată consecinţele. În acest fel s-ar putea evita polemici de genul celei declanşate de programul „Street View”, în cadrul căruia gigantul Google fotografiază oraşe întregi în detrimentul locuitorilor lor.
După ce va fi dezbătut public (cel mai probabil, până la mijlocul lunii ianuarie, anul viitor), acest proiect va fi propus guvernelor din UE şi europarlamentarilor. De altfel, protecţia vieţii private este un subiect sensibil pentru europeni. Responsabilii Uniunii Europene negociază de mai mulţi ani cu Statele Unite pentru un control mai eficient al datelor colective, în special pentru a lupta împotriva terorismului. (M.D.)

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419