Comisia Europeană propune înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii, asigurând accesul la protecţie socială pentru toţi salariaţii şi lucrătorii independenţi
Într-un comunicat al forului comunitar se arată că Comisia Europeană a propus, marţi, înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii, intenţie anunţată de preşedintele Juncker în discursul său din 2017 privind starea Uniunii, precum şi o iniţiativă de asigurare a accesului la protecţie socială pentru toţi salariaţii şi lucrătorii independenţi.
Aceste iniţiative sunt însoţite de o comunicare pe tema monitorizării implementării Pilonului european al drepturilor sociale, care va fi strâns legată de semestrul european pentru coordonarea politicilor.
„Europa se află acum într-o fază de creştere constantă, însoţită şi de o creştere a ocupării forţei de muncă. Trebuie să lucrăm însă la dezvoltarea componentei de incluziune a acestei creşteri, în beneficiul tuturor. Pachetul prezentat marţi include o serie de măsuri în acest sens, prin care urmărim să ne asigurăm că normele care le permit cetăţenilor să trăiască şi să lucreze oriunde în Uniunea Europeană sunt bine cunoscute şi aplicate, că implementarea Pilonului european al drepturilor sociale este urmărită cum se cuvine, că drepturile sociale beneficiază de un impuls mai amplu şi că este asigurat accesul cetăţenilor la protecţie socială. O Europă socială mai puternică înseamnă o Europă mai sustenabilă”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele pentru moneda euro şi dialog social.
„Eforturile noastre de asigurare a unei mobilităţi echitabile a forţei de muncă culminează cu propunerea de înfiinţare a unei Autorităţi Europene a Muncii. Această autoritate este esenţială pentru buna funcţionare a pieţei europene a muncii. Ea va ajuta cetăţenii şi întreprinderile care doresc să se stabilească într-un alt stat membru să găsească informaţiile potrivite şi va întări cooperarea dintre statele membre pentru aplicarea unor norme echitabile şi eficiente. Prin propunerea noastră privind accesul la protecţie socială, colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat deoparte. Scopul nostru este să le garantăm cetăţenilor accesul la prestaţii adecvate, indiferent de cum va evolua situaţia de pe piaţa muncii”, a precizat comisarul.
În ultimul deceniu, aproape că s-a dublat numărul de cetăţeni mobili, care trăiesc şi/sau lucrează într-un alt stat membru, ajungând la 17 milioane în 2017. Autoritatea Europeană a Muncii va ajuta cetăţenii, întreprinderile şi administraţiile naţionale să profite din plin de oportunităţile oferite de dreptul la liberă circulaţie şi să asigure mobilitatea echitabilă a forţei de muncă.
Autoritatea vizează un triplu obiectiv. În primul rând, ea va oferi cetăţenilor şi întreprinderilor informaţii despre oportunităţile de lucru, de ucenicie, de recrutare şi de formare, precum şi despre programele de mobilitate şi va acorda îndrumare referitoare la drepturi şi obligaţii legate de traiul, munca şi/sau funcţionarea într-un alt stat membru al UE.
În al doilea rând, Autoritatea va sprijini cooperarea dintre autorităţile naţionale în context transfrontalier şi le va ajuta să garanteze că normele UE care protejează şi reglementează mobilitatea sunt respectate fără dificultăţi şi în mod eficient. În prezent, există un corp consistent de legislaţie a UE care reglementează libera circulaţie a lucrătorilor, iar o serie de norme sunt modificate şi modernizate, precum cele referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială în întreaga Uniune Europeană şi aspectele legate de detaşarea lucrătorilor în contextul prestării de servicii.
Prioritatea nu constă doar în a face aceste norme mai echitabile şi mai adaptate scopului lor, ci şi de a se asigura că sunt corect aplicate şi puse în aplicare în mod echitabil, simplu şi eficace în toate sectoarele economice. De exemplu, Autoritatea va ajuta la intensificarea schimbului de informaţii, va sprijini dezvoltarea capacităţilor în rândul autorităţilor naţionale şi le va acorda asistenţă pentru desfăşurarea unor inspecţii comune şi concertate. Acest lucru va întări încrederea reciprocă dintre părţi, va îmbunătăţi procedurile de cooperare de zi cu zi şi va preveni eventuale fraude şi încălcări ale normelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii