Rămâi conectat

Politică Administrație

Comisia Europeană a declarat admisibil spre finanțare nerambursabilă cu fonduri europene autostrada Sebeș – Turda

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comisia Europeană a declarat, vineri, admisibil spre finanțare proiectul major pentru construcția autostrăzii Sebeș-Turda, a anunțat Ministerul Transporturilor prin intermediul unui comunicat de presă.

„Proiectul presupune constructia a 70 de km de autostrada, asigurand o legatura directa, rapidă și sigură între Autostrada A1, Sibiu – Sebes – Orastie – Deva – Timisoara – Arad – Nadlac, parte din Coridorul IV Pan-European si Autostrada A3, Brasov – Fagaras – Targu Mures – Turda – Cluj Napoca – Oradea – Bors, numită și Autostrada Transilvania”, potrivit MT.

Bugetul total al proiectului este de 621.519.594,92 euro, din care bugetul primei faze a proiectului, transmisă către Comisia Europeana, este de 221.151.841,70 euro. Din aceasta valoare, contributia din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial „Transport” 2007-2013 (POST) este de 152.998.942,98 euro.

Faza a doua a proiectului, in valoare totala de aproximativ 400 milioane euro va fi finantata in cadrul perioadei de programare 2014-2020, mai anunta ministerul.

Ca urmare a declararii admisibilitatii de catre Comisia Europeana, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial „Transport” 2007-2013 va emite Ordinul privind aprobarea depunerii cererilor de rambursare de catre CNADNR SA in cadrul proiectului major.

Acest proiect a fost depus in cadrul Axei Prioritare nr. 1, Domeniul major de interventie 1.1 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere de-a lungul Axei Prioritare TEN-T 7 si conectata cu aceasta”.

Perioada aferenta executiei lucrarilor este septembrie 2014 – iunie 2016, conform calendarului estimat privind implementarea proiectului, din cererea de finantare.

Proiectul Sebes – Turda, întârzieri mari la lictatie au facut ca prioiectul sa nu mai poata fi finantat integral doar pe actualul exercitiu financiar

Licitatia pentru cele patru loturi a autostrazii Sebeș – Turda a fost lansată târziu în 2013 și a fost finalizată in urma cu un an, in decembrie 2013, insa in urma mai multor contestatii in instanta o parte din contracte s-au semnat in prima parte a anului, iar contractele pentru loturile 1 si 2 au fost semnate abia in octombrie 2014. Termenul de realizare pentru cele patru loturi este de 18 luni executie si 4 luni proiectare.

Astfel, intarzierile acumulate au facut imposibila terminarea autostrazii pana la momentul limita decembrie 2015, data pana la care pot fi finantate proiecte pe bugetul 2007-2013. De aici a venit si nevoia de a imparti bugetul proiectului si pe perioada de finantare 2014-2020. Asadar, o buna parte din fondurile pe exercitiul 2007-2013 care nu mai pot fi folosite pe acest proiect pot fi considerate nefolosite si vor fi dezangajate la finalul perioadei.

Sursa Hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea