Rămâi conectat

Actualitate

Comisia Europeană a confirmat că noul coronavirus nu este atât de periculos: Reprezintă doar un risc de nivel mediu pentru lucrători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercuri, Comisia Europeană a confirmat decizia de a clasifica noul coronavirus drept o ameninţare de nivel mediu pentru lucrători, decizie care le va permite angajatorilor să aplice la locul de muncă măsuri de securitate mai puţin stringente faţă de situaţia în care ar fi fost o ameninţare de nivel ridicat, cum au cerut sindicatele şi numeroşi europarlamentari, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Decizia Comisiei, care mai trebuie validată de Consiliu şi de Parlamentul European (PE), a fost descrisă de grupul socialist din PE drept ”o palmă peste faţa lucrătorilor”, acest grup anunţând că va încerca să formeze în legislativul european o majoritate care să respingă această hotărâre, scrie agerpres.ro.

Comisia s-a raportat la o directivă europeană care împarte agenţii biologici în patru grupe, în funcţie de gradul lor de risc pentru angajaţi şi comunitate şi care prevede măsuri minime de protecţie sanitară la locul de muncă în cazul fiecăreia dintre aceste grupe.

Astfel, un agent biologic din grupa a treia de risc, cum a fost acum clasificat noul coronavirus de către executivul comunitar, poate provoca boli grave şi poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajaţi, dar în general pentru acesta există profilaxie şi un tratament eficace disponibil. În schimb, un agent biologic din grupa a patra presupune ”un risc ridicat de răspândire în comunitate” şi pentru acesta nu există profilaxie sau un tratament eficace disponibil.

La o primă discuţie pe această temă, pe 20 mai, majoritatea eurodeputaţilor s-au declarat împotriva includerii noului coronavirus în grupa a treia de risc, remarcând faptul că deocamdată pentru virusul SARS-CoV-2 nu există un tratament eficace şi în plus este un virus foarte contagios, motiv pentru care au estimat că acesta ar trebui inclus mai degrabă în grupa a patra de risc, cea mai ridicată.

În replică, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Marta Wieczorek, a spus miercuri că decizia acestei instituţii a fost luată pe baza opiniei unanime a experţilor statelor membre şi în urma consultărilor cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi că existenţa sau nu a unui tratament împotriva virusului este doar unul dintre criteriile de clasificare.

Includerea noului coronavirus într-o grupă de risc are consecinţe majore pentru mediul de afaceri, date fiind costurile măsurilor de protecţie sanitară pe care le implică.

Sursa. stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea