Comisia europeană a anunțat oprirea plăţilor de la bugetul UE către România, pentru 3 programe operaţionale sectoriale, din cauza fraudelor
Comisia Europeană a înștiințat astăzi oficial Guvernul României despre decizia de oprire temporară a plăţilor de la bugetul UE pentru trei dintre cele mai importante programe operaţionale sectoriale, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”. România are la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.
Deficiențele constate de CE în urma auditului efectuat sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese.
Efectul este că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Sumele vor fi însă rambursate după ce autoritățile române vor dovedi că s-au rezolvat problemele semnalate.
Finanţarea României de la bugetul UE, prin politica de coeziune, este practic oprită de la 1 iulie 2012, preventiv, prin decizia autorităţilor de la Bucureşti, în urma mai multor nereguli depistate fie de auditul intern, fie de cel al Comisiei în cheltuirea fondurilor deja alocate.
În documentele trimise astăzi Executivului se specifică că România are la dispoziție două luni pentru a reacționa și apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat.
Potrivit CE, Măsurile adoptate astăzi fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE și a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia aplică aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?” „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”, se întreabă deloc retoric economistul Radu Georgescu, într-un amplu comentariu care explică modul cum acest lucru afectează majoritatea populației, lipsită […]