Rămâi conectat

Actualitate

Comisarul şef Marius Ciută, de la IPJ Alba, a prezentat dosarul ”Aurul dacilor” la Simpozionul Internaţional de la Lyon

Ziarul Unirea

Publicat

în

marius ciutaÎn intervalul 11-13 martie, la sediul  Secretariatului General al INTERPOL, din Lyon, Franţa, a avut loc  cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional cu tema Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi.La simpozion au fost prezenţi ofiţeri delegaţi din peste 50 de ţări, respectiv 5 continente, reprezentanţi ai unor organisme internaţionale implicate în combaterea  şi monitorizarea traficului de bunuri culturale: ONU, UNESCO, UNDOC, ICOMOS, ICOM, ale ONG-urilor ARGOS, Art Loss Register, precum şi reprezentanţi ai unor case de licitaţii şi ai Asociaţiilor Naţionale ale Anticarilor. Din partea Poliţiei Române a participat comisar șef Marius Ciută, din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al IPJ Alba, ofiţer specialist în protejarea Patrimoniului Cultural Naţional.

În cadrul lucrărilor simpozionului, acesta a prezentat o sinteză a experienţei structurilor judiciare româneşti în dosarul “Aurul dacilor”, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Au fost prezentate premisele care au favorizat braconarea şi sustragerea de artefacte arheologice din siturile protejate de lege, căile pe care s-a dezvoltat traficul ilicit al acestora, actorii acestui fenomen, reacţia forţelor judiciare, strategiile şi metodele de investigare, colaborarea cu structurile implicate în recuperarea bunurilor dar şi a informaţiilor legate de aceste bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional.

De asemenea, au fost prezentate rezultatele obţinute şi perspectivele legate de stoparea acestui fenomen şi recuperarea bunurilor aflate în urmărire naţională şi internaţională.

Pentru participarea ofiţerului la simpozion, s-a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Collegium XXI din Bucureşti, în virtutea Protocolului de colaborare cu Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

FOTO: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea