Col(r) Filip Teodorescu – „Astăzi, trădarea României se face inclusiv cu complicitatea… unor politicieni!”
Interviu cu col(r) Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii
La sfârşitul săptămânii trecute, în Alba Iulia a avut loc un eveniment oarecum discret, dar deosebit de important. Este vorba despre lansarea numărului 10 al revistei „Vitralii- Lumini şi umbre”, revista veteranilor din serviciile române de informaţii. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în prezenţa unor membri de marcă ai consiliului editorial, precum prof.univ.dr. Corvin Lupu, prof univ.dr. Cristian Troncotă şi mai cu seamă a preşedintelui Asociaţiei Cadrelor MIlitare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii, col(r) Filip Teodorescu. Au fost prezenţi numeroşi ofiţeri activi ai serviciilor de informaţii din judeţul nostru, precum şi veterani care nu mai activează în sistem. Cu acest prilej au fost oferite publicului, atât celui specializat şi familiarizat cu tainele „frontului nevăzut”, cât şi profanilor, mai multe volume importante din acest domeniu: „Omul de taină al Mareşalului”, „Duplicitarii- O istorie a serviciilor de informaţii şi securitate ale regimului comunist din România”, semnate de prof.univ.dr. Cristian Troncotă, „Serviciile secrete ale Franţei, Germaniei, Spaniei şi Portugaliei înainte şi după Războiul Rece”, volum semnat de acelaşi autor alături de alţi doi specialişti, Ioan Bidu şi Horaţiu Blidaru, „România 1989- De la revolta populară la lovitura de stat”, avându-l ca autor pe prof.univ.dr Corvin Lupu, precum şi volumul „Un risc asumat”, avându-l ca autor pe col(r) Filip Teodorescu.
Vizita în Alba Iulia a acestor specialişti ai serviciilor de informaţii s-a încheiat cu o sesiune de interviuri şi cu întâlnirea veteranilor cu ofiţerii activi, ce a avut loc la sediul SRI din Alba Iulia.
Înainte de plecarea veteranilor, am reuşit să obţinem un interviu în exclusivitate, pentru cotidianul „Unirea”, din partea col(r) Filip Teodorescu, un profesionist despre a cărui calitate vorbeşte de la sine faptul că a luptat 19 ani pe frontul nevăzut, ca spion, dincolo de graniţele ţării, fără a fi deconspirat, iar mai apoi încă 15 ani şi jumătate a lucrat în contraspionaj, împotriva tuturor celor ce ameninţau securitatea naţională. Deci un om cu o experienţă de 34 de ani şi jumătate în ceea ce priveşte lupta de pe frontul nevăzut. Ajuns la o vârstă venerabilă, col(r) Filip Teodorescu îşi poate permite acum să devoaleze anumite lucruri din culisele spionajului şi ale contraspionajului românesc. Desigur, doar acelea ce nu ar crea prejudicii muncii ofiţerilor activi. Poate vă mai amintiţi despre col(r) Filip Teodorescu, care a fost arătat întregii ţări la televizor ca fiind „securist şi trădător”, în isteria de după 1989, când el, calm şi senin, cu un zâmbet îngăduitor a afirmat: „Duşmanii ţării vor fi foarte încântaţi acum, să vadă în sfârşit cum arată omul care le-a dejucat de atâtea ori planurile necurate…” Dar iată interviul pe care l-am obţinut în exclusivitate pentru cotidianul nostru, respectiv pentru dumneavoastră, cititorii noştri:
-Domnule colonel, ce se întâmplă acum pe frontul nevăzut, odată cu reconfigurarea raporturilor de securitate în zona geopolitică în care se află ţara noastră?
-Se întâmplă ce s-a întâmplat dintotdeauna: munca de informaţii merge mai departe. Acesta nu este un front pe care se încheie vreodată pace sau armistiţii… Aici nu există nici zi, nici noapte, nici sâmbete, nici duminici, nici „relâche” de sărbători!
-Trebuie, totuşi, să fie îngrozitor pentru ofiţerii activi ca, din pricina unor răsturnări de regimuri şi de raporturi de forţe, să se trezească brusc în situaţia ca vechii aliaţi să le devină duşmani, şi invers.
-Orice ofiţer de informaţii profesionist este pregătit întotdeauna pentru orice eventualitate, deoarece pe frontul nevăzut nu există alianţe şi nici duşmănii definitive. Întotdeauna interesele naţionale sunt puse mai presus de orice, de către ofiţerii de informaţii. De pildă acum, între serviciile de informaţii americane şi cele franceze există dispute interminabile, pentru faptul că, deşi cele două ţări sunt aliate, se „pândesc” permanent şi reciproc prin ofiţerii lor de informaţii…
-Există în momentul de faţă ziarişti care lucrează pentru serviciile noastre de informaţii? Cum se procedează cu ei? Sunt manipulaţi sau înregimentaţi?
-Orice serviciu secret din lume priveşte cu mare atenţie către ziarişti, atât către cei din propria ţară cât şi către cei străini. Mai întâi pentru că ei sunt, ca şi ofiţerii serviciilor secrete, deţinători de informaţie. Fireşte, pe paliere diferite şi cu mijloace diferite de a obţine informaţiile. Iar în al doilea rând, ziariştii sunt curtaţi de toate serviciile, ca formatori de opinie. Dacă vă referiţi la ziariştii români, situaţia nu e diferită faţă de cea din alte ţări. Ei sunt curtaţi şi de serviciile noastre, dar şi de cele străine. Unii chiar lucrează ca agenţi pentru ţările lor, iar acesta nu este un lucru condamnabil. Atunci când aflaţi că au murit ziarişti „de linia întâi” prin diferite state, trebuie să vă gândiţi că, probabil, ei nu erau doar ziarişti, ci se aflau şi în slujba unor servicii de informaţii…
-Dar printre politicieni, avem ofiţeri sub acoprerire?
-Este posibil. Dar cu politicienii problema este şi mai delicată, decât în cazul ziariştilor. Orice politician poate fi, totodată, şi un ofiţer sub acoperire. Important pentru serviciile noastre de informaţii este să-i identifice şi să-i stopeze pe cei ce au fost racolaţi şi se află în slujba altor servicii. Căci această activitate în folosul străinilor se numeşte trădare, iar prejudiciile unor astfel de acte de trădare pot fi catastrofale. Desigur, serviciile nu pot decât să documenteze actele de trădare şi să înainteze informaţiile la nivelul factorilor decizionali care, după cum ştiţi, se află tot la nivelul politicului. Aici rolul tinerilor ofiţeri este foarte dificil, iar asupra lor se încearcă exercitarea unor mari influenţe negative, atât direct cât şi prin sistemul legistaltiv, prin elaborarea unui cadrul limitativ pentru munca ofiţerilor de informaţii. Cu alte cuvinte, adesea, politicienii încearcă să se protejeze între ei, chiar şi atunci cînd informaţii clare şi verificate ajung la factorul decident. Acolo, dacă nu este voinţă politică, totul se blochează.
-Aşadar, se poate considera că trădarea intereselor naţionale se face azi inclusiv prin intermediul politicienilor?
-Da, se poate spune şi aşa…prin intermediul unor politicieni!
-Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a condus Serviciul de Informaţii Externe. El este un ofiţer activ?
-Nu este şi nici nu a fost vreodată un ofiţer activ, ci doar un om politic tânăr, care a avut inteligenţa de a înţelege câte ceva din munca serviciului la conducerea căruia a fost numit şi care, desigur, a avut acces la informaţiile culese de acest serviciu.
-Vă mulţumesc pentru amabilitate!
A consemnat Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918