Col(r) Filip Teodorescu – „Astăzi, trădarea României se face inclusiv cu complicitatea… unor politicieni!”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Interviu cu col(r) Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii

La sfârşitul săptămânii trecute, în Alba Iulia a avut loc un eveniment oarecum discret, dar deosebit de important. Este vorba despre lansarea numărului 10 al revistei „Vitralii- Lumini şi umbre”, revista veteranilor din serviciile române de informaţii. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în prezenţa unor membri de marcă ai consiliului editorial, precum prof.univ.dr. Corvin Lupu, prof univ.dr. Cristian Troncotă şi mai cu seamă a preşedintelui Asociaţiei Cadrelor MIlitare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii, col(r) Filip Teodorescu. Au fost prezenţi numeroşi ofiţeri activi ai serviciilor de informaţii din judeţul nostru, precum şi veterani care nu mai activează în sistem. Cu acest prilej au fost oferite publicului, atât celui specializat şi familiarizat cu tainele „frontului nevăzut”, cât şi profanilor, mai multe volume importante din acest domeniu: „Omul de taină al Mareşalului”, „Duplicitarii- O istorie a serviciilor de informaţii şi securitate ale regimului comunist din România”, semnate de prof.univ.dr. Cristian Troncotă, „Serviciile secrete ale Franţei, Germaniei, Spaniei şi Portugaliei înainte şi după Războiul Rece”, volum semnat de acelaşi autor alături de alţi doi specialişti, Ioan Bidu şi Horaţiu Blidaru, „România 1989- De la revolta populară la lovitura de stat”, avându-l ca autor pe prof.univ.dr Corvin Lupu, precum şi volumul „Un risc asumat”, avându-l ca autor pe col(r) Filip Teodorescu.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Vizita în Alba Iulia a acestor specialişti ai serviciilor de informaţii s-a încheiat cu o sesiune de interviuri şi cu întâlnirea veteranilor cu ofiţerii activi, ce a avut loc la sediul SRI din Alba Iulia.
Înainte de plecarea veteranilor, am reuşit să obţinem un interviu în exclusivitate, pentru cotidianul „Unirea”, din partea col(r) Filip Teodorescu, un profesionist despre a cărui calitate vorbeşte de la sine faptul că a luptat 19 ani pe frontul nevăzut, ca spion, dincolo de graniţele ţării, fără a fi deconspirat, iar mai apoi încă 15 ani şi jumătate a lucrat în contraspionaj, împotriva tuturor celor ce ameninţau securitatea naţională. Deci un om cu o experienţă de 34 de ani şi jumătate în ceea ce priveşte lupta de pe frontul nevăzut. Ajuns la o vârstă venerabilă, col(r) Filip Teodorescu îşi poate permite acum să devoaleze anumite lucruri din culisele spionajului şi ale contraspionajului românesc. Desigur, doar acelea ce nu ar crea prejudicii muncii ofiţerilor activi. Poate vă mai amintiţi despre col(r) Filip Teodorescu, care a fost arătat întregii ţări la televizor ca fiind „securist şi trădător”, în isteria de după 1989, când el, calm şi senin, cu un zâmbet îngăduitor a afirmat: „Duşmanii ţării vor fi foarte încântaţi acum, să vadă în sfârşit cum arată omul care le-a dejucat de atâtea ori planurile necurate…” Dar iată interviul pe care l-am obţinut în exclusivitate pentru cotidianul nostru, respectiv pentru dumneavoastră, cititorii noştri:
-Domnule colonel, ce se întâmplă acum pe frontul nevăzut, odată cu reconfigurarea raporturilor de securitate în zona geopolitică în care se află ţara noastră?
-Se întâmplă ce s-a întâmplat dintotdeauna: munca de informaţii merge mai departe. Acesta nu este un front pe care se încheie vreodată pace sau armistiţii… Aici nu există nici zi, nici noapte, nici sâmbete, nici duminici, nici „relâche” de sărbători!
-Trebuie, totuşi, să fie îngrozitor pentru ofiţerii activi ca, din pricina unor răsturnări de regimuri şi de raporturi de forţe, să se trezească brusc în situaţia ca vechii aliaţi să le devină duşmani, şi invers.
-Orice ofiţer de informaţii profesionist este pregătit întotdeauna pentru orice eventualitate, deoarece pe frontul nevăzut  nu există alianţe şi nici duşmănii definitive. Întotdeauna interesele naţionale sunt puse mai presus de orice,  de către ofiţerii de informaţii. De pildă acum, între serviciile de informaţii americane şi cele franceze există dispute interminabile, pentru faptul că, deşi cele două ţări sunt aliate, se „pândesc” permanent şi reciproc prin ofiţerii lor de informaţii…
-Există în momentul de faţă ziarişti care lucrează pentru serviciile noastre de informaţii? Cum se procedează cu ei? Sunt manipulaţi sau înregimentaţi?
-Orice serviciu secret din lume priveşte cu mare atenţie către ziarişti, atât către cei din propria ţară cât şi către cei străini. Mai întâi pentru că ei sunt, ca şi ofiţerii serviciilor secrete, deţinători de informaţie. Fireşte, pe paliere diferite şi cu mijloace diferite de a obţine informaţiile. Iar în al doilea rând, ziariştii sunt curtaţi de toate serviciile, ca formatori de opinie. Dacă vă referiţi la ziariştii români, situaţia nu e diferită faţă de cea din alte ţări. Ei sunt curtaţi şi de serviciile noastre, dar şi de cele străine. Unii chiar lucrează ca agenţi pentru ţările lor, iar acesta nu este un lucru condamnabil. Atunci când aflaţi că au murit ziarişti „de linia întâi” prin diferite state, trebuie să vă gândiţi că, probabil, ei nu erau doar ziarişti, ci se aflau şi în slujba unor servicii de informaţii…
-Dar printre politicieni, avem ofiţeri sub acoprerire?
-Este posibil. Dar cu politicienii problema este şi mai delicată, decât în cazul ziariştilor. Orice politician poate fi, totodată, şi un ofiţer sub acoperire. Important pentru serviciile noastre de informaţii este să-i identifice şi să-i stopeze pe cei ce au fost racolaţi şi se află în slujba altor servicii. Căci această activitate în folosul străinilor se numeşte trădare, iar prejudiciile unor astfel de acte de trădare pot fi catastrofale. Desigur, serviciile nu pot decât să documenteze actele de trădare şi să înainteze informaţiile la nivelul factorilor decizionali care, după cum ştiţi, se află tot la nivelul politicului. Aici rolul tinerilor ofiţeri este foarte dificil, iar asupra lor se încearcă exercitarea unor mari influenţe negative, atât direct cât şi prin sistemul legistaltiv, prin elaborarea unui cadrul limitativ pentru munca ofiţerilor de informaţii. Cu alte cuvinte, adesea, politicienii încearcă să se protejeze între ei, chiar şi atunci cînd informaţii clare şi verificate ajung la factorul decident. Acolo, dacă nu este voinţă politică, totul se blochează.
-Aşadar, se poate considera că trădarea intereselor naţionale se face azi inclusiv prin intermediul politicienilor?
-Da, se poate spune şi aşa…prin intermediul unor politicieni!
-Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a condus Serviciul de Informaţii Externe. El este un ofiţer activ?
-Nu este şi nici nu a fost vreodată un ofiţer activ, ci doar un om politic tânăr, care a avut inteligenţa de a înţelege câte ceva din munca serviciului la conducerea căruia a fost numit şi care, desigur, a avut acces la informaţiile culese de acest serviciu.
-Vă mulţumesc pentru amabilitate!

A consemnat Ioan HĂNŢULESCU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

burebista 15 aprilie 2012 at 11:14

securisti nenorociti ce sunti ,niste tortionari ……….
mai aveti si revista…auzi vitrali voi care nu ati fost la biserica ……….iadul este ceva prea usor pt voi ……….

max 15 aprilie 2012 at 12:14

nu te supara, dar e o ineptie cat china sa ii consideri pe toti cei din securitate tortionari. logica gaunoasa si partizana intotdeauna generalizeaza.

Uite securistul 15 aprilie 2012 at 11:27

TRoata lumea stie ca urmasii securistilor sunt SRI-isti…Reinvie metodele lor !

Costel* 15 aprilie 2012 at 14:25

Ce sa faca saracii, deocamdata sunt slugile Basescului au fost a Iliescului, Ceausescului si vor fi a urmatorului Presedinte … pe Constantinescu l-au sapat … asa este la noi …

Aurelian 15 aprilie 2012 at 15:23

Desigur ca sunt politicienii, ofiteri sub acoperire a serviciilor secrete, unii sunt bine conspiratii, atii se pot cunoaste. In Politica Albei-Iulia, avem ca ofiteri sub acoperire Cupola PNL, prin Gasca de la Cujer. In 1992 Gasca de la Cujer a venit si sub forma de „comando” a preluat conducerea PNL Alba, De la Valentin Canpeanu, prietenul fostului Sef Sectie SRI Alba, Miron Mircea. In acel moment Gasca de la Cujer erau niste necunoscuti fiind atunci doar informatorii incadrati intr-o rezidenta a DGIA. Mai tarziu, prin schimbarea ofiterilor de contrainformatii militare, si promovarea lui Vasile Paun pana la functia de Director General Adjunc, al DGIA, acesti informatori, Eutanasiu, Mihai Nicusor, Simedru, alaturi de altii mai tineri, ca Dan Motreanu si Piticul Atomic, avanseaza la Ofiter sub acoperire, si chiar sunt scoliti in Colegiul National de Aparare, specialitatea Informatii. Pentru a putea avea sub control PNL Alba, Gasca de la Cujer, organizeaza in interiorul PNL o retea informativa, pusa sub controlul lui Dan Simedru, cu care instaureaza un „regim al ochiului si al urechii”, in filiala. Eutanasiu are posibilitate , sa elimine, pe toti care erau nemultumiti si incercau cel mai mic gest de „fronda”, in PNL Alba. Pozitia acestei Gastii de ofiteri sub acoperire, infiltrata in politica, a fost subminata in momentul actual de miscarile pe care le-a facut Basescu, de a lichida „independenta” fata de stat al DGIA(IN TIMPUL LUI ILIESCU, D G I A, ERA STAT IN STAT). Asa ca este de inteles frustrarea lui Eutanasiu, si repulsia lui fata de Basescu, care i-a limitat mult senzatia de putere pe care o simtea.

Batrane Teodorescu de ce respingeti punctul 8 de la TM SI LEGEA LUSTRATIEI ? 15 aprilie 2012 at 19:13

Cei mai nenorociti pentru poporul roman au fost securistii pe timpul lui Ceausescu,da dupa Revolutie au puiat astia cu numele de sri-isti si lui Base-i convine ca domina tot ce misca……Batrane Teo mai ai curaj sa iesi in fata cu povesti…..moartea poate te cauta !

CUGIR C 15 aprilie 2012 at 19:33

HANTULESCULE !!! DE CE NU L-AI INTREBAT CE PENSIE ARE ??? IA VEZI CA POATE SUNT PRE MARI SI NESIMTITE SAU… ca la bietii veterani de razboi le-au dat o pensie de badjocura.

Aurelian 15 aprilie 2012 at 23:14

@admin unde ii comentariul meu, ca de data asta nu am insultat pe nimeni, am prezentat doar niste realitati!

coco 17 aprilie 2012 at 19:26

Ce pensie are acest om vizavi de pensiile unor foşti oameni din c.a.p., oare după opinia dânsului o merită.Asta pentru cât a făcut pentru ţară că de comenatatori nu ducem lipsă.

Aurelian 17 aprilie 2012 at 19:47

Coco „acest om2 a lucrat in spionaj, si ulterior a fost seful Contraspionajului, deci a facut contraspionaj, si nu politie politica, sa Gasca de la Cujer, a lui Eutanasiu. NBormal ca lui Iliescu, si grupului lui de „Corbi” nu i-a convenit munca lui Filip Teodorescu, ca ii dovedea ca ii spion rus, si la bagat in puscarie. Au fost si patrioti in Securitate, si aveai tot dreptul sa pui intrebari daca ar fii fost in Directia I, „Protectoa Constitutiei”, Directia IV, Contrainformatii Militare, Directia V Paza si Protectie Demnitari, Grupul N ANTIMAGHIARI, RESPONSABILI CU Operatiunea Generala „Ghimpele”, sau in Directia de Informatii Militare, dar nu ai dreptul sa insulti, un contraspion!

Comentariile sunt oprite