Rămâi conectat

Cultură Educație

Colegiul National „Avram Iancu” Câmpeni – partener în PROIECTUL multilateral BRIDGES

Publicat

în

Recent, un grup de 8 elevi și trei profesori de la  Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni au participat la prima reuniune a proiectului şcolar multilateral „Bridges”, desfășurată în localitatea Zeist din Olanda.

Finanțarea proiectului de către UE este asigurată în țara noastră prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, la reuniune participând elevi, profesori și directori ai unităților de învățământ din cele 6 țări partenere: Olanda, Franța, Ungaria, Turcia, Romania, Italia.

Proiectul vizează exprimarea unor idei și păreri legate de ceea ce au comun sistemele educaţionale, modul de viaţă şi preocupările tinerilor din ţările partenere, împărtăşirea acestora, folosirea mijloacelor digitale, a Internetului şi a altor resurse. Elevii  învaţă cum să trăiască  într-o Europă multiculturală şi să aprecieze culturile diferite, multitudinea de legături istorice, geografice, culturale şi personale pe care ţările respective le au în comun.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest proiect este ideal pentru dezvoltarea competenţelor-cheie în mai multe domenii precum şi pentru marea varietate de obiecte de studiu vizate: ştiinţe sociale, arte, istorie, geografie, limbi moderne, etc.

Pe parcursul derulării proiectului elevii își vor dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, competențele digitale, competenţele sociale şi civile, spiritul de iniţiativă şi cel antreprenorial, de colaborare şi lucru în echipă, exprimarea creativă a ideilor.

Activităţile în cadrul proiectului se vor derula pe două planuri: local şi internaţional, ambele după o tematică comună stabilită anterior.

În deplasarea din Olanda, elevii s-au putut familiariza cu civilizația și cultura olandeză, dar au putut cunoaște de asemenea și aspecte specifice fiecărei țări partenere  prin intermediul materialelor video și prezentărilor făcute de grupurile sosite din fiecare țară. Tinerii au lucrat în grupuri mixte, în fiecare grup fiind prezenți elevi de fiecare naționalitate, iar depășirea barierelor legate de cultură, religie, civilizație diferite a fost facilitată de acest sistem de lucru și de folosirea limbii engleze de către toți participanții” a declarat coordonatoarea proiectului, profesor Felicia Lucia Şufană.

Vor rămâne de neuitat vizitele făcute în orașul Utrecht, în provincia Zeeland – unde au fost fermecați de multitudinea morilor de vânt și a canalelor sau impresionați de digurile strategice de la Marea  Nordului. Nu se vor putea uita farmecul aparte al plimbării cu vaporașul pe canalele din Amsterdam, orele de artă de la Muzeul Van Gogh și Muzeul National Rijksmuseum, precum și trăirile unice resimțite pe parcursul vizitării casei memoriale a  celebrei Anne Frank.

Produsele finale rezultate în urma desfăşurării activităţilor (realizarea unor machete reprezentative a unor poduri, aeroporturi, tunele ce leagă ţările respective) au făcut obiectul unei expoziții şi vor fi încărcate pe platforma eTwinning, precum și pe site-ul şcolii. Delegaţia română a construit macheta Aeroportului din Cluj-Napoca, foarte apreciată pentru realizare artistică şi în conformitate cu originalul” a transmis doamna Roxana Bodea, directorul unității școlare din Câmpeni.

Olanda 2

Perioada petrecută în compania colegilor de alte naţionalităţi, în mare parte reprezentanţi ai Comunităţii Europene, consider că a fost benefică întrucât a contribuit la îmbunătăţirea abilităţilor lingvistice cât şi a cunoştinţelor de ordin istoric, geografic si patriotic a  fiecăruia dintre noi’’ a ținut să precizeze la revenirea în țară eleva Andreea Maria Morar, unul dintre elevii care au participat la reuniunea din Olanda.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare