Rămâi conectat

Cultură Educație

Colegiul National „Avram Iancu” Câmpeni – partener în PROIECTUL multilateral BRIDGES

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recent, un grup de 8 elevi și trei profesori de la  Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni au participat la prima reuniune a proiectului şcolar multilateral „Bridges”, desfășurată în localitatea Zeist din Olanda.

Finanțarea proiectului de către UE este asigurată în țara noastră prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, la reuniune participând elevi, profesori și directori ai unităților de învățământ din cele 6 țări partenere: Olanda, Franța, Ungaria, Turcia, Romania, Italia.

Proiectul vizează exprimarea unor idei și păreri legate de ceea ce au comun sistemele educaţionale, modul de viaţă şi preocupările tinerilor din ţările partenere, împărtăşirea acestora, folosirea mijloacelor digitale, a Internetului şi a altor resurse. Elevii  învaţă cum să trăiască  într-o Europă multiculturală şi să aprecieze culturile diferite, multitudinea de legături istorice, geografice, culturale şi personale pe care ţările respective le au în comun.

Acest proiect este ideal pentru dezvoltarea competenţelor-cheie în mai multe domenii precum şi pentru marea varietate de obiecte de studiu vizate: ştiinţe sociale, arte, istorie, geografie, limbi moderne, etc.

Pe parcursul derulării proiectului elevii își vor dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, competențele digitale, competenţele sociale şi civile, spiritul de iniţiativă şi cel antreprenorial, de colaborare şi lucru în echipă, exprimarea creativă a ideilor.

Activităţile în cadrul proiectului se vor derula pe două planuri: local şi internaţional, ambele după o tematică comună stabilită anterior.

În deplasarea din Olanda, elevii s-au putut familiariza cu civilizația și cultura olandeză, dar au putut cunoaște de asemenea și aspecte specifice fiecărei țări partenere  prin intermediul materialelor video și prezentărilor făcute de grupurile sosite din fiecare țară. Tinerii au lucrat în grupuri mixte, în fiecare grup fiind prezenți elevi de fiecare naționalitate, iar depășirea barierelor legate de cultură, religie, civilizație diferite a fost facilitată de acest sistem de lucru și de folosirea limbii engleze de către toți participanții” a declarat coordonatoarea proiectului, profesor Felicia Lucia Şufană.

Vor rămâne de neuitat vizitele făcute în orașul Utrecht, în provincia Zeeland – unde au fost fermecați de multitudinea morilor de vânt și a canalelor sau impresionați de digurile strategice de la Marea  Nordului. Nu se vor putea uita farmecul aparte al plimbării cu vaporașul pe canalele din Amsterdam, orele de artă de la Muzeul Van Gogh și Muzeul National Rijksmuseum, precum și trăirile unice resimțite pe parcursul vizitării casei memoriale a  celebrei Anne Frank.

Produsele finale rezultate în urma desfăşurării activităţilor (realizarea unor machete reprezentative a unor poduri, aeroporturi, tunele ce leagă ţările respective) au făcut obiectul unei expoziții şi vor fi încărcate pe platforma eTwinning, precum și pe site-ul şcolii. Delegaţia română a construit macheta Aeroportului din Cluj-Napoca, foarte apreciată pentru realizare artistică şi în conformitate cu originalul” a transmis doamna Roxana Bodea, directorul unității școlare din Câmpeni.

Olanda 2

Perioada petrecută în compania colegilor de alte naţionalităţi, în mare parte reprezentanţi ai Comunităţii Europene, consider că a fost benefică întrucât a contribuit la îmbunătăţirea abilităţilor lingvistice cât şi a cunoştinţelor de ordin istoric, geografic si patriotic a  fiecăruia dintre noi’’ a ținut să precizeze la revenirea în țară eleva Andreea Maria Morar, unul dintre elevii care au participat la reuniunea din Olanda.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea