Colegiul de Afaceri Alba Iulia – pionier în editare de manuale
Delia Ardelean şi Otilia Popa au lansat un „Atlas de plante medicinale”
La Colegiul de Afaceri Alba Iulia a avut loc lansarea volumului de uz didactic „Atlas de plante medicinale”, lucrare ştiinţifică aparţinând profesoarelor Delia Ardelean (6 ani vechime), absolventă a Facultăţii de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca şi Otilia Popa (8 ani vechime), absolventă a Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti, ambele cu definitivat în învăţământ. Evenimentul a fost organizat împreună cu Instituţia Prefectului şi Primăria Alba Iulia, cu sprijinul Guvernului României şi se înscrie în manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. La activitatea cultural-ştiinţifică au participat cadre didactice şi elevi ai Colegiului de Afaceri Alba Iulia.
Directorul Colegiului de Afaceri Alba Iulia, Dorel Ursu apreciază că volumul are un conţinut bogat, care poate să aducă informaţii utile pentru oricine, elevi, cadre didactice şi tuturor celor interesaţi de a utiliza plantele medicinale, fiind o carte pe care merită să o ai în bibliotecă. „Le felicit pe cele două colege şi le îndemn să nu se oprească aici”, a spus directorul Dorel Ursu. Din prezentarea făcută de cele două profesoare de la Catedra de farmacie rezultă că „Atlasul de plante medicinale” a fost conceput din nevoia de a-l utiliza la clasă, fiind util pentru elevele de la specializarea asistent medical de farmacie, conţinând informaţii de farmacologie, fitoterapie şi botanică. Lucrarea are peste 350 de pagini, care prezintă în primul capitol 146 de plante medicinale, descrise în ordine alfabetică cu imagini din mediul lor natural şi cu organele plantei, precum şi cu detalii despre răspândire, recoltare, compoziţie chimică, utilizare terapeutică etc. Al doilea capitol prezintă noţiuni de botanică însoţite de fotografii, atlasul încheindu-se cu un glosar de termeni de specialitate.
În calitate de specialist, prof. Claudia Cucu, fost inspector şcolar de biologie, este de părere că lucrarea este foarte valoroasă, de calitate, fiind utilă nu doar pentru elevii de la Farmacie, ci şi pentru profesorii de biologie şi la activităţile extracurriculare, ca material bibliografic la întocmirea de referate pentru sesiunile de comunicări ştiinţifice. Prof. Vasile Ursu a menţionat că acest volum a apărut din necesitatea asigurării manualelor şcolare pentru învăţământul postliceal, capitol la care România este deficitară, elevii studiind în special după suportul de curs de uz intern elaborat de fiecare profesor. Astfel, „Atlasul de plante medicinale” devine primul manual pentru şcolile postliceale elaborat de Colegiul de Afaceri Alba Iulia, prin intermediul prof. Delia Ardelean şi prof. Otilia Popa, volumul fiind comandat deja de şcoli din judeţ şi din ţară (60 de exemplare au ajuns la Piatra Neamţ). Pentru că a fost editat în scop didactic, „Atlasul de plante medicinale” nu se găseşte în librării, putând fi procurat de la cele două autoare de la Colegiul de Afaceri Alba Iulia.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]