Rămâi conectat

Ştirea zilei

Codul Rutier 2022: Noile reguli vor intra în vigoare de duminică. Ce trebuie să știe conducătorii auto

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Codul Rutier 2022: Noile reguli vor intra în vigoare de duminică, 27 februarie 2022. Ce trebuie să știe conducătorii auto

La finalul lunii ianuarie a intrat în vigoare o nouă ordonanță, astfel Codul Rutier a fost modificat, urmând ca de duminică, 27 februarie, să intre în vigoare noi sancțiuni.

Citește și: Codul Rutier 2022 modificat, publicat în Monitorul Oficial. De când va începe să fie pedepsit comportamentul agresiv

Potrivit Ordonanței Guvernului nr 1./2022, a fost făcută o serie de modificări Codului rutier la 31 ianuarie, cu scopul de face circulația rutieră să fie mai sigură, implicit ca numărul accidentelor rutiere să scadă.

Anumite modificări sunt aplicabile din 31 ianuarie

Sancțiunile pentru încălcarea legislației rutiere au fost înăsprite. De asemenea, au fost incluse noi prevederi. Condusul agresiv va putea fi sancționat. Mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic.

Anumite modificări sunt aplicabile din 31 ianuarie. Majoritatea vor intra în vigoare după 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial (28 ianuarie), respectiv din 27 februarie.

CITEȘTE ȘI: Noul COD RUTIER 2022: Cum este definit comportamentul agresiv și ce amenzi riscă șoferii în aceste cazuri

În Ordonanța Guvernului nr. 1/2022 sunt incluse prevederile în vigoare, dar și cele care se vor aplica de duminica viitoare, 27 februarie – respectiv dispoziţiile art. I pct. 10-12, 14-21, 25, 28 şi 35-38 ale actului normativ.

Măsurile în vigoare sunt interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

Datele de identificare ale șoferului trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. În cazul în care nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

CITEȘTE ȘI: Noul Cod Rutier 2022: AMENZI usturătoare pentru șoferi care nu-și asigura mașină când parchează

Lista noilor măsuri prevăzute în Codul Rutier 2022

Modificările din acest an sunt extrem de multe, unele având legătura, inclusiv cu o anumită categorie de boli cronice, cum ar fi diabetul, epilepsia, probleme renale grave, afecțiuni cardio vasculare și apnee, toate fiind catalogate ca boli cu risc, impunându-se, dacă este cazul, suspendarea permisului de conducere la persoanele care prezintă aceste boli. În cele ce urmează vă prezentăm o listă a modificărilor aduse în noua legislație de circulație pe drumurile publice, prevăzute în Codul Rutier 2022:

1. Sancționarea comportamentului agresiv

Va fi considerat comportament agresiv în trafic schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, în scopul depășirii unui autoturism sau a unui rând de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei auxiliare, sau a frânei de mână.

Utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul unui comportament agresiv în trafic, proiectul Guvernului stabilește amenzi din clasa a doua de sancțiuni, patru sau cinci puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.

2. Sancțiune suplimentară pentru revenirea pe autostradă sau pentru mersul pe contrasens

Șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendă, amenzi din clasa a patra de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei. Odată cu aplicarea măsurilor din proiectul de ordonanță, acești șoferi vor primi și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

3. Conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, pedepsită mai aspru

Șoferii care obișnuiesc să circule pe banda de urgență, din diverse motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile de acum. Sancțiunea complementară de penalizare pe puncte de penalizare, trei puncte de penalizare, va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

4. Perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor de traversare a căilor ferate va fi majorată

Proiectul prevede majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru

Proiectul vizează majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor privind manevra de depășire de la 580 – 725 de lei, cât este acum amenda, la 870 – 1.160 de lei. Perioada de suspendare a permisului de conducere se majorează de la 30 la 60 de zile.

6. Este interzisă conducerea autoturismului pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație

Proiectul reglementează interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere în România, pentru titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină.

7. Noua limită de viteză pentru care se va aplica o perioadă sporită de suspendare a permisului de conducere

Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 70 km/ ha va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Datele de identificare a conducătorului auto care trebuie transmise la poliție de către proprietarul mașinii

Dacă nu proprietarul mașinii este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să furnizeze autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate.

9. Eliminarea posibilitatății de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului de conducere

Va fi posibilă susținerea examenului de circulație, care reduce perioada de suspendare, pentru orice serviciu de poliție rutieră.

10. În cazul în care nu pun frâna de parcare sau nu lasă mașina „în viteză” atunci când o parchează, șoferii ar trebui să primească puncte de penalizare.

Proiectul prevede că șoferul unui autoturism parcat pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când îl părăsește, că a aplicat frâna auxiliară, a oprit motorul și a angrenat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie penalizat.

11. Lipsa unei polițe RCA valabile

Lipsa unei polițe RCA valabile, fie în original, fie copie, poate duce la amenzii cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, conform Codului Rutier 2022

Codul Rutier 2022: Punctul de amendă s-a plafonat

Prin intermediul OUG 130/2021, Guvernul a stabilit plafonarea în continuare a valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018.

Astfel, punctul de amendă este fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie2022.

În lipsa acestei modificări, punctul de amendă ar fi crescut, din 1 ianuarie 2022, la 10% din salariul minim brut pe țară, respectiv 255 lei.

Codul Rutier 2022: Care este amenda maximă

În România, există cinci clase de amendă. Primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea este aplicată persoanelor juridice.

Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

– clasa I: 2/3 puncte-amendă;

– clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

– clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;

– clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Sursa: playtech.ro stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea