Codul Muncii va fi modificat: O nouă directivă europeană vizează procesul de recrutare, interviu și angajare
Codul Muncii va fi modificat: O nouă directivă europeană vizează procesul de recrutare, interviu și angajare
O nouă directivă europeană, referitoare la piața muncii care vizează procesul de recrutare, interviu, angajare și urmează să se regăsească în Codul Muncii din România, a fost finalizată de autoritățile de la Bruxelles.
Guvernul PSD – PNL va fi nevoit în perioada următoarea să transpună în Codul Muncii o nouă directivă europeană. Aceasta se referă la interviul din procesul de recrutare cu noii angajați, la întrebările care le pot fi adresate acestora. Are legătură cu datele pe care le poți obține din poziția de angajator de la candidat vizavi de salariile pe care le-a avut în trecut.
Ce date nu mai poți cere candidatului la angajare
Angajatorul nu va mai putea cere la interviu sau la momentul angajării informații despre nivelul salariului pe care angajatul l-a primit la fostul job. Ce se dorește pe termen lung cu această măsură este eliminarea inechităților în rândul bărbaților și femeilor.
„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arată în directiva europeană.
„Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, mai scrie în directivă”, mai menționează în document, conform AvocatNet.
Este important de reținut că noțiunea detaliată mai sus, la nivel global, este departe de a fi nouă. Cu același scop de a elimina inechitățile salariale pe diferite tipuri de angajați și poziții, a fost deja introdusă în SUA. Ca referință, în Uniunea Europeană, o femeie câștigă cu 13% mai puțin decât un bărbat pe aceeași poziție, cu aceleași sarcini de serviciu. Partea bună este că procentul a scăzut din 2011, când era 16%.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Directorii unor companii de stat neperformante, pleacă lunar acasă cu 50.000 de lei. Nici măcar nu sunt punctuali!
Directorii unor companii de stat neperformante, pleacă lunar acasă cu 50.000 de lei. Nici măcar nu sunt punctuali! Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a vorbit în exclusivitate, la Antena 3 CNN, despre companiile de stat neperformante şi despre directorii care au salariu de 50.000 de lei pe lună, dar „nu bifează nici măcăr criteriile lor de […]
De la 1 august 2025: Pensii mai mici, prin reintroducerea CASS Introducerea contribuției de sănătate (CASS), reintrodusă de Guvernul condus de Ilie Bolojan, pentru pensionarii cu venituri peste 3.000 lei, reduce semnificativ pensiile mari. Cei cu pensii de 8.500 lei pierd lunar circa 550 lei, iar reținerea este proporțională cu cuantumul pensiei. Pensii mai mici […]
Cine este Ana Smărăndița Irina, noul director de cabinet numit de Ilie Bolojan: Numele ei apare într-un scandal legat de vacanțele pe bani publici
Cine este Ana Smărăndița Irina, noul director de cabinet numit de Ilie Bolojan: Numele ei apare într-un scandal legat de vacanțele pe bani publici Ilie Bolojan, premierul României, a semnat decizia prin care o numește în funcția de director de cabinet pe Ana Smărăndița Irina. Numele acesteia a fost implicat, în urmă cu mai mulți […]