Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Codul bunelor maniere: Gesturi pe care niciun om civilizat nu trebuie să le facă pe stradă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul bunelor maniere: Gesturi pe care niciun om civilizat nu trebuie să le facă pe stradă

Probabil mulți cred că regulile de bună purtare sunt depășite și nu mai trebuie aplicate în ziua de astăzi, însă nu e chiar așa. În rândurile de mai jos, ne-am propus să reamintim cum ar trebui să ne comportăm pe stradă.

conversatieAurelia Marinescu explică în cartea sa „Bunele maniere astăzi” că este obligatoriu să avem un aspect îngrijit, oricând ieșim din casă, chiar dacă ieșirea este una de scurtă durată (numai până la magazinul din colțul blocului, de exemplu). Aspect îngrijit înseamnă să fim curați, să purtăm haine decente, iar părul să ne fie pieptănat.

Potrivit autoarei, există câteva gesturi pe care niciun om civilizat nu trebuie să le facă pe stradă. Spre exemplu, este nepoliticos să fumăm sau să mâncăm pe stradă, oricât de grăbiți sau de înfometați am fi.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

De asemenea, este necivilizat să ne pieptănăm pe stradă, să ne curățăm pantofii, să ne ridicăm ciorapii sau să ne împrospătăm machiajul. Nici unghiile nu trebuie curățate în public.

Un alt gest care nu trebuie făcut niciodată pe stradă este acela de a trage cu urechea la conversația unor persoane. Mai mult decât atât, este și mai nepoliticos să intervenim în discuția lor, chiar dacă subiectul ne interesează.

Trebuie să știți că nu este deloc un semn de bună-creștere să purtăm o conversație cu o cunoștință care se află la fereastra unei case sau a unui bloc din drumul nostru. Regulile de bună purtare spun că e permis doar să salutăm acea persoană cu un gest amical și să trecem mai departe. În aceeași ordine de idei, nu trebuie nici să ne strigăm prietenii sau rudele din stradă.

Necivilizat este și să privim fix o persoană care ne trezește interesul (o femeie frumoasă, un bărbat cu o îmbrăcăminte excentrică, o persoană cu dizabilități) sau să facem remarci cu glas tare despre celelalte persoane pe care le întâlnim.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

De câte ori nu v-ați intersectat cu grupuri de oameni care se zgâiau la vreun scandal iscat în stradă? Ei bine, aflați că este nepoliticos să ne alăturăm grupurilor de „gură-cască” care asistă la întâmplările străzii, fie că e vorba de certuri, bătăi, filmări sau orice alte evenimente care atrag curioși. Totuși, în cazul în care este vorba despre accidente, ne putem implica în a da o mână de ajutor, însă numai dacă ne pricepem.

De asemenea, Aurelia Marinescu scrie că este semn de proastă creștere să deranjăm pe cineva cu prezența noastră. Dacă lovim pe cineva din greșeală trebuie să ne cerem scuze în mod politicos „Pardon!”, „Vă rog să mă scuzați!”, replici la care răspunsul firesc ar trebui să fie unul de tipul „Nu face nimic”.

Totodată, este necivilizat să privim cu indiscreție în casele și curtile oamenilor.

Aurelia Marinescu atrage atentia că aceste reguli se aplică și în situațiile în care suntem în mulțime: la târguri, expoziții, holuri de cinematograf, aeroport, în stațiile mijloacelor de transport în comun. (V.N.)

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea