Clement Negruț (MP): Mai multă grijă pentru cei mici. În Alba Iulia sunt doar două creșe

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

După cum spuneam și în alte materiale, în Alba Iulia mai sunt foarte multe de făcut, lucruri pe care actualul primar ar fi putut să le realizeze fără nicio problemă în multele mandate pe care le are la activ.

Clement Negrut01

USR - Alegeri parlamentare 2020

Astăzi (n.r. vineri) voi vorbi despre o problemă cu care se confruntă foarte mulți părinți tineri din Alba Iulia, care sunt nevoiți să apeleze la tot felul de soluții pentru a putea să meargă și la muncă și să aibă grijă și de copii. Mă refer la cazurile părinților cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Nu o să vă vină să credeți dar în Alba Iulia sunt doar două creșe. Da, ați citit bine. Doar două creșe. Numărul locurilor disponibile este de 105. Chiar dacă populația municipiului este de sub 60 de mii de locuitori ne dăm seama foarte ușor că nevoia este totuși mult mai mare în ceea ce privește locurile la creșă.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

O problemă acută o resimt părinții mai ales atunci când copiii lor au vârsta cuprinsă între doi și trei ani deoarece, dacă până la doi ani pot beneficia de concediu de îngrijire a copilului, după această perioadă nu au de ales și trebuie să-și reia activitatea la locul de muncă. Ce pot face în situația aceasta cu copilul care are o vârstă prea mică pentru a fi înscris la grădiniță? E foarte dificil și are foarte mult de suferit cel mic. Mulți părinți forțează lucrurile neavând ce face și își înscriu copiii la grădiniță chiar dacă nu are încă vârsta de trei ani. Acel copil va resimți un impact destul de puternic intrând în acel mediu pentru care nu este pregătit. Sunt copii care ajung la grădiniță și încă nu au renunțat la scutece; unii au dificultăți în ceea ce privește hrana; pentru majoritatea celor care încă nu au trei ani apar riscurile generate de acel mediu polimicrobian, ei neavând încă o imunitate foarte bună. Mai ales dacă sunt înscriși la program prelungit riscurile cresc.

Iată câte probleme pentru familiile tinere cu copii mici. Este evidentă nevoia mai multor creșe. Ar reprezenta chiar o formă de încurajare a natalității în condițiile în care România se confruntă, ca aproape întreaga Europă, cu un spor natural negativ.

Să nu pierdem din vedere că în România se cheltuie atât de mult pe întreținerea unui deținut și atât de puțin pentru un copil. Alocația lunară a uni copil este de doar 80 de lei.

Sunt de părere că trebuie acordată mai multă atenție acestor aspecte pe care le-am semnalat. Pentru o dezvoltare sănătoasă a Alba Iuliei este nevoie locuri de muncă pentru tineri, este nevoie de servicii medicale de calitate, este nevoie de condiții de educație normale, este nevoie nu în ultimul rând de grădinițe și creșe. (V.N.)

Preşedinte MP Alba, deputat Clement Negruţ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

pilu 11 decembrie 2015 at 13:58

Cata vreme ati fost voi la putere, cate crese erau in Alba Iulia ?
Atunci aveati alte prioritati si lucrul asta era minor pentru voi. Acuma e un lucru major.
Astept noi descoperiri interesante, balmajite in sedintele saptamanale si publicate cu mult aplomb de Unirea.

Comentariile sunt oprite