Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruț, mesaj pentru Hava: Vrem transparenţă bugetară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Constituţia României vorbeşte la articolul 31 despre ,,Dreptul la informare”. Da, fiecare cetăţean al acestei ţări are dreptul să aibă acces la acele informaţii cu caracter public care îl privesc. ,,Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal. Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.” Asta ne spune Constituția.

Clement Negrut06

Din păcate însă multe instituții din țara noastră arată pe de o parte o lipsă de interes față de dreptul cetățenilor de a fi corect informați iar pe de altă parte, uneori informațiile ce ar trebui să fie prezentate opiniei publice sunt în mod voit ascunse. Avem însă de multe ori noroc cu anumiți jurnaliști care își iau în serios misiunea și folosesc dreptul conferit de Constituție iar în baza Legii 544 înaintează solicitări pentru aflarea anumitor date de interes public.

Uitați-vă însă la opacitatea administrațiilor locale în privința cheltuirii banilor. Am văzut că Guvernul Cioloș a venit cu o inovație: postează transparent pe internet execuția bugetară. Acesta nu este însă decât un mod de a amăgi oamenii. Trebuie puse pe site-urile instituțiilor facturile achitate, în ordinea în care au intrat pentru plată. E bine să se cunoască și executia bugetara, dar electoratul nu mai poate face nimic după ce bugetul pe luna respectivă a fost executat. Important este ca electoratul să știe ce cheltuieli are de făcut, încă neachitate, administrația locală. Așa se poate vedea ușor,  cand se achită o lucrare care nu s-a terminat. Acest lucru înseamnă transparență și informare corectă a populației. Afișarea, în ordinea introducerii la plată a facturilor, inainte de a fi plătite. Și atunci, cu certitudine, cetățenii vor reacționa.

Și dacă tot am vorbit despre transparență bugetară, despre cheltuirea banului public putem să aducem în discuție și catastrofa lăsată de Victor Viorel Ponta pe autostrada Orăștie – Sibiu. Lucrările de remediere a porțiunii demolate în toamna anului trecut, la nici un an de la inaugurare, vor începe luna viitoare și vor fi făcute de CNADNR, în regie proprie. Răul este deja făcut, acum plătim factura incompetenței și infatuări unui Prim Ministru care s-a vrut Președintele țării.

Nici la nivel local nu stăm mai bine. La Primăria Alba Iulia nu ai nici o șansă să găsești pe site informații legate de cheltuirea banului public, deși administrația locală bine manevrată de primarul Mircea Hava este cu mâinile în buzunarele cetățenilor până la cot, pretinzând taxe și impozite babane. Sunt sigur că cetățenii sunt interesați să vadă cum se cheltuie banul public, vor să vadă  cât costă o panseluță și de câte ori se plantează și dacă e mai scumpă decât panseluța de la Blaj, poate sunt interesați să vadă cât costă un sens giratoriu și dacă este necesar, vor să vadă câte grădinițe sau creșe se construiesc din banii lor și exemplele pot continua. Din nefericire lipsa de transparență este prezentă însă în majoritatea primăriilor din județul Alba. Ce trebuie să se știe este faptul că dreptul la informare nu este un moft, este un drept garantat de Constituție.

În acest context Mișcarea Populară le cere tuturor primarilor din județ, să se conformeze, să respecte legile și Constituția țării și să dispună intrarea în legalitate în ceea ce privește informarea cetățenilor.

Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea