Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruț, mesaj pentru Hava: Vrem transparenţă bugetară

Publicat

în

Constituţia României vorbeşte la articolul 31 despre ,,Dreptul la informare”. Da, fiecare cetăţean al acestei ţări are dreptul să aibă acces la acele informaţii cu caracter public care îl privesc. ,,Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal. Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.” Asta ne spune Constituția.

Clement Negrut06

Din păcate însă multe instituții din țara noastră arată pe de o parte o lipsă de interes față de dreptul cetățenilor de a fi corect informați iar pe de altă parte, uneori informațiile ce ar trebui să fie prezentate opiniei publice sunt în mod voit ascunse. Avem însă de multe ori noroc cu anumiți jurnaliști care își iau în serios misiunea și folosesc dreptul conferit de Constituție iar în baza Legii 544 înaintează solicitări pentru aflarea anumitor date de interes public.

Electrica Furnizare Discount

Uitați-vă însă la opacitatea administrațiilor locale în privința cheltuirii banilor. Am văzut că Guvernul Cioloș a venit cu o inovație: postează transparent pe internet execuția bugetară. Acesta nu este însă decât un mod de a amăgi oamenii. Trebuie puse pe site-urile instituțiilor facturile achitate, în ordinea în care au intrat pentru plată. E bine să se cunoască și executia bugetara, dar electoratul nu mai poate face nimic după ce bugetul pe luna respectivă a fost executat. Important este ca electoratul să știe ce cheltuieli are de făcut, încă neachitate, administrația locală. Așa se poate vedea ușor,  cand se achită o lucrare care nu s-a terminat. Acest lucru înseamnă transparență și informare corectă a populației. Afișarea, în ordinea introducerii la plată a facturilor, inainte de a fi plătite. Și atunci, cu certitudine, cetățenii vor reacționa.

Și dacă tot am vorbit despre transparență bugetară, despre cheltuirea banului public putem să aducem în discuție și catastrofa lăsată de Victor Viorel Ponta pe autostrada Orăștie – Sibiu. Lucrările de remediere a porțiunii demolate în toamna anului trecut, la nici un an de la inaugurare, vor începe luna viitoare și vor fi făcute de CNADNR, în regie proprie. Răul este deja făcut, acum plătim factura incompetenței și infatuări unui Prim Ministru care s-a vrut Președintele țării.

Nici la nivel local nu stăm mai bine. La Primăria Alba Iulia nu ai nici o șansă să găsești pe site informații legate de cheltuirea banului public, deși administrația locală bine manevrată de primarul Mircea Hava este cu mâinile în buzunarele cetățenilor până la cot, pretinzând taxe și impozite babane. Sunt sigur că cetățenii sunt interesați să vadă cum se cheltuie banul public, vor să vadă  cât costă o panseluță și de câte ori se plantează și dacă e mai scumpă decât panseluța de la Blaj, poate sunt interesați să vadă cât costă un sens giratoriu și dacă este necesar, vor să vadă câte grădinițe sau creșe se construiesc din banii lor și exemplele pot continua. Din nefericire lipsa de transparență este prezentă însă în majoritatea primăriilor din județul Alba. Ce trebuie să se știe este faptul că dreptul la informare nu este un moft, este un drept garantat de Constituție.

În acest context Mișcarea Populară le cere tuturor primarilor din județ, să se conformeze, să respecte legile și Constituția țării și să dispună intrarea în legalitate în ceea ce privește informarea cetățenilor.

Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD ALBA: După 5 ani de mandat, foarte puțin s-a realizat! Investițiile în drumuri, utilități, educație și sănătate sunt prioritare!

Publicat

în

Consilierii PSD solicită primarului Dorin Nistor să prioritizeze investițiile în municipiul Sebeș și să aloce mai mulți bani pentru asfaltarea drumurilor, introducerea utilităților pe toate străzile, refacerea sistemului de apă și canalizare, în zonele în care s-au produs avarii frecvente, respectiv pentru dezvoltarea sistemului medical și educațional. În 5 ani, s-au cheltuit prea mulți bani pe panseluțe.

Sebeșul s-a dezvoltat mult prea puțin, raportat la bugetul propriu generos, de aproape 20 de milioane de euro pe an, dar și ținând cont de oportunitățile, finanțările și proiectele europene. S-au risipit, în schimb, prea mult pentru flori și gazon.

De asemenea, Guvernul PNL și USR-PLUS nu a aprobat nici un proiect pentru dezvoltarea municipiului Sebeș, în timp ce pe vremea Guvernului PSD s-au aprobat și finanțat investiții importante care acum încep să prindă contur:

Electrica Furnizare Discount

– Reabilitarea Școlii Gimnaziale din localitate Răhău, finanțare de peste 2,3 milioane de lei, program PNDL 1;
– Execuție canalizare menajeră și stație de epurare în Răhău, finanțare de peste 8 milioane de lei, program PNDL 2;
– Transformarea clădirii în care a funcționat o centrală termică și un depozit de cărbune, din Valea Frumoasei, în creșă și grădiniță, finanțare de peste 12 milioane de lei, program PNDL 2.

De asemenea, consilierii locali ai PSD au solicitat în mod repetat, în ultimul an, realizarea de proiecte practice, care vizează creșterea calității vieții pentru toți sebeșenii: asfaltarea drumului către Râpa Roșie și a mai multor străzi secundare, introducerea gazului metan la Răhău, realizarea de piste pentru bicicliști, modernizarea Parcului Arini și a centrului istoric, amenajarea unui piste moderne de atletism, dezvoltarea Spitalului Municipal Sebeș și achiziționarea de aparatură medicală.

Pentru noi, un oraș bun de locuit este acela care pune pe primul plan investițiile în sănătate, educație, infrastructură, utilități publice, sport și petrecerea timpului liber. Avem nevoie de parcuri moderne, cu aparate de fitness și mini terenuri de sport, respectiv de un ștrand modern. Avem nevoie de mai mult curaj în lupta cu cei care nu respectă legea și creează disconfort cetățenilor de bună credință. Avem nevoie de administrarea orașului în interesul celor mulți!

Consilieri Locali PSD Sebeș
Radu Cristian
Luca Nicolae
Salău Marius
Bogdan Dorin-Aurelian
Blaga Lucian

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PNL de Alba, Florin Roman: Zi istorică pentru România. Guvernarea liberală aduce circa 30 miliarde de euro pentru dezvoltarea țării

Publicat

în

Planul Național de Redresare și Reziliență înseamnă susținerea puternică acordată României de către Uniunea Europeană pentru modernizare și ieșirea din criza economică generată de COVID-19.

PNRR aduce României 29 de miliarde de euro, bani care vor însemna investiții mari în transport, sănătate, educație, economia verde, digitalizare, îmbunătățirea administrației publice.

Guvernul a obținut ca o treime din banii PNRR să meargă spre investiții în transporturi, inclusiv în construcția de autostrăzi.

Electrica Furnizare Discount

Guvernul a insistat ca PNRR să acopere nevoile de dezvoltare a infrastructurii de transport, pentru a putea genera dezvoltarea economică dorită în România.

Investițiile vor fi dublate de reforme, în urma cărora va rezulta o economie mai puternică și o administrație mai eficientă. Vor fi făcute, printre altele, reforma administrației, reforma fiscală, reforma pensiilor, reforme în energie. În 5 ani de zile, cu ajutorul PNRR, vom reduce substanțial decalajele de dezvoltare dintre România și media europeană.
PNRR va pune bazele unei noi Românii, pregătită pentru secolul XXI și pentru viitoarele generații de români.

Aprobarea PNRR e o promisiune îndeplinită a Guvernului. A fost respectat termenul asumat pentru semnarea PNRR, adică sfârșitul lunii septembrie.

Până la sfârșitul anului, România va primi deja 3,8 miliarde de euro pentru a începe implementarea PNRR.
Guvernul liberal, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, își asumă implementarea PNRR.
E obligatoriu ca întreaga clasă politică, întreaga administrație centrală și administrațiile locale, să susțină realizarea investițiilor și reformelor prevăzute în PNRR.

Deputat Florin Roman – PNL, vicepreședinte al Camerei Deputatilor

Citește mai mult

Politică Administrație

Florin Cîțu e convins că parlamentarii PNL pro Orban nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern

Publicat

în

Florin Cîțu e convins că parlamentarii PNL pro Orban nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern

Premierul Florin Cîțu e convins că parlamentarii PNL care au votat cu Ludovic Orban la congresul pentru alegerea liderului partidului nu vor vota pentru demiterea sa.

Cîțu spune că dacă PSD, AUR și USR vor face o coaliție pentru a-l demite vor fi aspru taxate de votanți.

„Niciodată, parlamentarii PNL nu vor vota niciodată împotriva propriului guvern.

Electrica Furnizare Discount

Nici Ludovic Orban nu va vota niciodată. Vom face tot ce este posibil ca guvernarea să meargă mai departe. Asta ar însemna sfârșitul unor partide”, a declarat Cîțu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare