Rămâi conectat

Ştirea zilei

Clădirea-fantomă a fostei fabrici Mobis Sebeș – amintirea unei afaceri de succes, falimentată și abandonată!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Clădirea-fantomă a fostei fabrici Mobis Sebeș – amintirea unei afaceri de succes, falimentată și abandonată!

La intrare în Sebeș dinspre Alba Iulia, pe partea dreaptă, tronează o imensă clădire-fantomă în care cândva a funcționat celebra fabrică de mobilă și prelucrare a lemnului, Mobis. Odinioară fala Sebeșului, fosta fabrică a devenit o simplă ruină din care a rămas doar scheletul, și care, de mai bine de 10 ani, face notă discordantă în peisajul zonei.

Năpădite de bălării și cu un aspect dezolant, ruinele fostei fabrici par încremenite în timp. Șansele ca imaginea să se schimbe curând și zona să capete un aspect adecvat unui oraș cochet sunt foarte slabe având în vedere că cele trei firme care sunt proprietare pe clădire și pe teren, cu sediul în București (S.C. Europolis, S.C. World Trade Center Sebeș Alba și S.C. Mobella) se află în procedură de faliment. Dosarele se află pe rolul Tribunalului București încă din 2013 și încă nu au fost soluționate. Primăria Sebeș a pus ipotecă de rang I și II pe teren și, în cazul în care acesta va fi valorificat, există șanse reale să-și recupereze creanța de 200.000 de lei, datorii ce decurg din taxe și impozite neplătite de către proprietari de mai mulți ani de zile.

Banii pe care îi are de recuperat Primăria Sebeș sunt puțini în comparație cu datoriile de milioane de euro pe care cele trei societăți amintite le au către alți creditori mult mai mari precum Finanțele și bănci comerciale. Potrivit unor experți imobiliari, cei 97.570 de metri pătrați, adică aproape 10 hectare situate la intrare în municipiulul Sebeș ar putea valora cel puțin 5 milioane de euro la un preț minim de 50 de euro per metru pătrat. În imediata apropiere se află cele două firme care desfășoară afaceri cu lemn, Holzindustrie și Kronospan. Deși proprietarii au încercat de-a lungul timpului să valorifice terenul,n-au reușit. Soarta acestuia va fi decisă după finalizarea procedurii de declarare a falimentului.

De la o fabrică cu sute de angajați care producea mobilă pentru export, la niște ruine abandonate

S.C. Mobis S.A. s-a format în 1995 prin ruperea în două a imensului Combinat de Prelucrare şi industrializare a Lemnului, înființat la Sebeș în 1970.  După anul 1990 s-a pus problema retehnologizării Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sebeş. Din cauza dimensiunilor acestuia, care făceau imposibilă orice privatizare, în 1995 s-au format două societăţi: SC MDF Sebeş SA, care cuprindea fosta fabrică PFL şi SC Mobis SA Sebeş cu restul fabricilor.

În noiembrie 1997, SC MDF Sebeş SA a fost vândută concernului italian Frati, iar pachetul majoritar de acțiuni al SC Mobis Sebeș a fost achiziționat, în decembrie 1997, de World Trade Center Management Romania cu obiect de activitate servicii de consultanță pentru afaceri și management, care și-a schimbat ulterior numele în World Trade Center Sebeș Alba. Mobis Sebeș producea și comercializa mobilier și semifabricate din lemn. Mobila produsă de Mobis Sebeș era apreciată și cerută mai ales la export. Declinul Mobis a început în 2003 – 2004, cel mai probabil din cauza managementului prost. În noiembrie 2005 fabrica de mobilă mai avea doar 10 angajați, după ce, în 2002-2003 numărul salariaților era de aproape 400.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea