Rămâi conectat

Politică Administrație

CJ Alba cheltuiește 1.500 de lei lunar pentru fiecare pacient internat la Galda

Bogdan Presecan

Publicat

în

castelul-kemeny-galda-de-jos-300x224Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Galda de Jos funcționează în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba și este în prezent ocupat la capacitate maximă. Cu alte cuvinte, 350 de persoane cu boli psihice sunt internate aici, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Există pacienți ferecați de peste 30 de ani în acestă celebră “închisoare” spital din județul Alba.

Lunar, Consiliul Județean Alba cheltuiește pentru îngrijirea unui pacient internat la Galda, suma de 1.500 de lei. Astfel, pentru întreținerea celor 350 de beneficiari ai serviciilor pentru persoane adulte cu handicap în regim rezidenţial, se cheltuiește lunar suma de 525.000 de lei (circa 117.000 de euro).

Pentru desfășurarea activității centrului sunt angajate în prezent 160 de persoane.

Potrivit lui Sorin Chirilă, directorul DGASPC Alba, alternativa unor centre de zi înființate la nivelul județului, în care să fie încadrați pacienții de genul celor internați la centrul din Galda de Jos, ar conduce, pe de-o parte la reducerea cu peste 50 la sută a cheltuielilor per pacient, iar, pe de altă parte la o recuperare mai bună și la o creștere a calității vieții bolnavului, care s-ar putea bucura de puțină libertate în habitatul său natural.

Amenajat pe locul unui fost castel, centrul din Galda de Jos a apartinut unor nobili maghiari din familia Kemeny. Acum clădirea se află în proprietatea privată a Consiliului Județean Alba

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos este o instituţie de asistenţă socială, fără personalitate juridică, aflată în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, care asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic, pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de tipul şi nevoile individuale ale beneficiarilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea