VIDEO/ CJ Alba cere peste 24 de milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru restaurarea Cetății de la Căpâlna

Cetatea-dacica-de-la-Capalna-turnul-locuintaMonumentul UNESCO de la Căpâlna este singura cetate dacică pentru care autoritățile au realizat o documentație tehnico-economică privind restaurarea și punerea în valoare, a declarat marți, 18 martie a.c., pentru AGERPRES, arhitectul șef al CJ Alba, Eugenia Mărginean.

Aceasta a precizat că a fost elaborat un studiu privind restaurarea cetății de pe Valea Sebeșului și au fost obținute toate avizele necesare, precum și autorizația de construire iar CJ Alba a transmis Ministerului Culturii o solicitare de finanțare a lucrărilor de restaurare, suma necesară fiind estimată la peste 24,5 milioane de lei.

Pe lângă restaurarea cetății se are în vedere și amenajarea unui centru de informare și reabilitarea căii de acces spre situl UNESCO, care parcurge un traseu lung de aproape doi kilometri de la șoseaua națională, de pe DN 67C, prin pădure.

Iată cum ar putea arăta cetatea după restaurare:

Ridicată cel mai probabil la mijlocul secolului I î.Hr. de regele Burebista, fortificația fiind unul dintre punctele esențiale în lanțul de apărare a principalelor treceri peste munți spre Sarmizegetusa, din cetatea de la Căpâlna se mai pot vedea în prezent doar o parte din zidurile de piatră și trei șanțuri de apărare. Perimetrul cetății avea aproape 300 de metri, cu un zid exterior, dar și cu unul interior în care se afla turnul-locuință.

Cetatea a fost ocupată de romani în timpul primului război daco-roman (101-102 d.Hr.). În timpul celui de-al doilea război cu romanii, în anul 106, fortificația a fost incendiată.

Nenumăratele descoperiri arheologice, cele mai multe dintre obiecte regăsindu-se în prezent în colecția Muzeului “Ioan Raica” din Sebeș, atestă faptul că la Căpâlna au locuit daci.

Sursa: agerpres.ro; FOTO: i-tour.ro; VIDEO: romaniadevis

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Cetateanul 18.03.2014 at 22:15

Nu prea seamana cu ceea ce se afla la fata locului. Sunt multe incaperi cu ziduri de piatra in interiorul cetatii, cu o prelungire in partea din fata spre rau si in partea din spate circa 100 metri spre versant, dar e bine si asa rau. Macar sa se faca. Sunt destui turisti si in momentul de fata care viziteaza zona, fara nici o investitie in prealabil de milioane de euro in pavaje si planuri minutioase ale “expertilor“ in turism, deci o sa fie profitabil. 1 puct celor de la CJ dar.. In momentul in care se va realiza! Sa nu iasa un fel de bazin olimpic.. ;)

hell 19.03.2014 at 6:43

Normal asta e si ideea mai bagam niste dale si crocodili in lacul capalna.Mai deschide barbosu un restaurant pacolo doar ce naiba trece transalpina.Cetatea aia nu rata ca una dacica ci mai degraba seamana putin cu cetatea de la calnic care nare nici o legatura cu dacii.Sau camerele alea sunt magazine cu suveniruri ale lui Burebista

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...