Rămâi conectat

Politică Administrație

CJ Alba a început mutarea sediilor unor instituții importante – DJPCAS Alba, Centrul de Cultură “Augustin Bena”, “Salvamont”

Publicat

în

Consilierii județeni din Alba, reuniți astăzi în ședință extraordinară, au adoptat o hotărâre de CJ prin care a fost dat în administrare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DJPCAS) Alba, un nou sediu, respectiv fosta clădire a SC Proiect Alba SA, imobil situat în municipiul Alba Iulia, b-dul. 1 Decembrie 1918, vizavi de Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”.

Clădirea “Proiectărilor” a fost achiziționată recent de CJ Alba, pentru circa 600.000 de euro, în urma unei licitații publice și are o suprafață construită de 742 mp, incluzând subsol, parter, trei etaje şi teren aferent de 911 mp. Pe lângă DJPCAS Alba imobilul va găzdui de asemenea sediul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba și cel al Serviciului Public Judeţean “Salvamont”. DJPCAS Alba funcționează în prezent în două imobile din Alba Iulia, respectiv strada Mihai Viteazul nr.2. și pe strada Bucureşti nr. 16.

În spațiul DJPCAS Alba situat pe strada Mihai Viteazul nr.2 va fi mutat ulterior spitalul de Psihiatrie ce funcționează acum în clădirea de lângă Catedrala Reântregirii. În locaţia  de pe str. Bucureşti nr. 16, care va fi eliberată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, urmează să fîe stabilit sediul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planurile CJ Alba privind mutările unor sedii ale instituțiilor din subordinea sa vor continua după finalizarea lucrărilor la Centrul Militar Judeţean pe strada Mihai Viteazu nr. 11, care va fi noua reșidnță a Consiliului Județean Alba.

Centrul Militar Judeţean va fi transferat pe strada Regina Maria nr. 6, în spaţiile eliberate de Centrul de cultură „Augustin Bena” şi Serviciul „Salvamont”.

Extras din  RAPORTUL de specialitate al Proiectului de Hotărâre:

“În vederea asigurării spaţiilor necesare funcţionarii Curţii de Apel Alba Iulia, conform noilor dispoziţii ale Codului de procedură civilă, s-a impus mutarea sediului Consiliului Judeţean Alba, într-o altă locaţie în Municipiul Alba Iulia, respectiv în imobilul din str. Minai Viteazu, proprietate publică a judeţului Alba, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Alba, în care funcţionează Centrul Militar Judeţean Alba, potrivit legislaţiei m vigoare.

Având în vedere că Centrul Militar Judeţean Alba, funcţionează ca o entitate la nivel judeţean, cu atribuţii speciale, singura locaţie în care poate fi mutat, este imobilul din Municipiul Alba Iiilia, str. Regina Maria nr. 6, proprietate publică a judeţului Alba, în care îşi au sediul Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba şi Serviciul Public Judeţean “Salvamont”, instituţii aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Alba.

Prin mutarea celor două instituţii din imobilul situat în str. Regina Maria nr. 6, într-o altă locaţie din Municipiul Alba Iulia, Centrul Militar Judeţean Alba va dispune de sediu, iar imobilul din Municipiul Alba Iulia, str. Mihai Viteazu nr. 11, se va amenaja ca sediu al Consiliului Judeţean Alba.

în data de 30 octombrie 2012, Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, a participat la licitaţia organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Alba/AFP Contribuabili Mijlocii Alba şi a achiziţionat în favoarea domeniului public al judeţului Alba, bunul imobil „Teren şi clădire S+P+3 cu destinaţia de birouri şi sediu”, situat în Alba Iulia, b-dul. 1 Decembrie 1918, nr. 68,

Cu această ocazie, s-a achiziţionat terenul, în suprafaţă de 911 mp şi clădirea edificata pe acesta, având suprafaţa construita la sol de 742 mp, imobilul fiind înscris în C.F. nr. 75437 Alba. Iulia, cu nr. top. 4354/7/1/1.

S-a stabilit destinaţia imobilului, ca sediu al Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, ca sediu al Serviciului Public Judeţean “Salvamont”, precum şi ca sediu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

în cazul de faţă, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 198/2004, a fost înfiinţată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, în subordinea Consiliului Judeţean Alba, iar sediul i-a fost stabilit în Municipiul Alba Iulia, Piaţa Iuliu Maniu nr. 20, ulterior prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 77/2007, sediul acestei instituţii a fost stabilit în Municipiul Alba Iulia, str. Mihai Viteazu nr. 2.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, funcţionează la ora actuală, în două imobile din Municipiul Alba Iulia, respectiv în imobilul din str. Bucureşti nr. 16 şi în imobilul din str. Mihai Viteazu nr. 2.

în locaţia din Municipiul Alba, Iulia, str. Bucureşti nr. 16, care va fi eliberată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, urmează să fîe stabilit sediul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba.

Proiectul de hotărâre iniţiat în considerarea aspectelor mai sus menţionate precum şi a dispoziţiilor art. 91—(1) lit. c) şi art. 123-(1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare potrivit cărora consiliul judeţean îndeplineşte atribuţii privind gestionarea patrimoniului judeţului şi hotărăşte ca bunurile ce aparţin domeniului public sau. privat, de interes judeţean, sa fie date în administrarea instituţiilor publice, va permite stabilirea sediului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba în imobilul situat în Municipiul Alba Iulia, b-dul. 1 Decembrie 1918, nr. 68, imobil pe care această instituţie îl preia în administrare, precum şi urgentarea acţiunilor de mutare a celorlalte instituţii, menţionate, în noile locaţii.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare