Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Circulația rutieră pe loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Sebeș-Turda NU se va DESCHIDE nici în luna MAI. Ministrul Transporturilor ratează, din nou, obiectivul asumat public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Transporturilor ratează, din nou, obiectivul asumat public, iar circulația rutieră pe loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Sebeș-Turda nu se va deschide nici în luna mai, cu toate că acesta spunea la jumătatea lui martie că și-a făcut un obiectiv din respectarea acestui termen.

În mod normal, pe cei 28,8 kilometri de autostradă dintre Aiud și Turda ar fi trebuit să putem circula deja, încă din iarnă. Din păcate, la inspecțiile desfășurate pe șantiere, în lunile ianuarie și februarie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a constatat mai multe neconformități ale lucrărilor realizate de societatea Porr Construct SRL (pe lotul 3, de la Aiud la Decea) și de Tirenna Scavi Spa (pe lotul 4, de la Decea la Turda). Ambelor companii li s-a acordat răgaz pentru refacerea lucrărilor considerate improprii.

Tocmai când se vorbea despre o nouă amânare a deschiderii traficului pe autostradă, între Aiud și Turda, iar șoferii deja sătui de aglomerația de pe DN1 păreau să își piardă răbdarea, Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat public:

„Eu mi-am fixat, așa ca obiectiv, ca în cursul lunii mai aceste două segmente (loturile 3 și 4) să fie deschise. Facem eforturi și cu constructorii, discutăm cu ei săptămânal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformități din partea experților de la CNAIR au fost asumate și se intervine asupra lor, astfel încât să fie împăcate și exigențele pe care trebuie să le îndeplinească autoritatea contractantă, dar, până la urmă, să folosim aceste segmente de autostradă, atât de puține cât sunt totuși, să fie date în circulație. Pentru că orice kilometru de autostradă este important și cu atât mai rău că, totuși, există cale de rulare utilizabilă, e păcat să stăm să ne uităm la ea”.

Cine a spus atunci că termenul e nerealist și că declarația ministrului nu are acoperire, a avut dreptate. Deși potrivit informațiilor de pe site-ul CNAIR, lucrările la Lotul 3 al autostrăzii au fost finalizate, iar cele la Lotul 4 sunt realizate deja în proporție de 99%, traficul tot nu va fi deschis prea curând, în zonă. De ce, a explicat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

„Constructorul lucrează în continuare pe Lotul 3. Asta, ca să terminăm cu legenda potrivit căreia și-ar fi terminat treaba, iar noi de la CNAIR – ca niște oameni răi ce suntem – nu vrem să deschidem autostrada. Nu e cazul. Ei lucrează în continuare. Problemele pe care le au de rezolvat nu sunt grave, dar nici nu permit, încă, deschiderea circulației.

Pe lotul 4, CNAIR urmează să mai facă o expertizare, împreună cu Cestrin (organismul tehnic al CNAIR – n.red.) și cu constructorul, pentru a rezolva odată problema rugozității și planeității șoselei. Urmează să stabilim la ce ne raportăm când evaluăm starea lucrării și ce rezultate ne dorim. La momentul în care se va ajunge la o concluzie comună, se va decide: deschidem sau nu deschidem.

Oricum, am stabilit împreună cu constructorii că cel mai bine ar fi să deschidem odată ambele loturi de autostradă. Nici n-ar avea sens să facem altfel. În aceste condiții, nu se va putea deschide traficul până la finele lunii mai”, a declarat Alin Șerbănescu.

Asociația Pro Infrastructura susține de mai multă vreme că sectorul de autostradă dintre Aiud și Turda este circulabil, dar că autoritățile statului întârzie să îl inaugureze din comoditate și inconștiență, lăsându-i pe șoferi să circule în condiții de risc doar pe DN1.

Câțiva membri ai asociației au și circulat cu mașina pe șoseaua încă neinaugurată, pentru a demonstra că e practicabilă. Argumentul n-a schimbat, însă, poziția CNAIR, care susține în continuare că toate lucrările prevăzute în proiect trebuie finalizate înainte de deschiderea circulației pe sectorul de autostradă.

Din păcate, în ciuda faptului că recepția celor două loturi de șosea s-a amânat, deja, de mai multe ori, nimeni n-ar putea să spună, nici măcar acum, când vor putea șoferii să circule pe autostradă, de la Aiud la Turda.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea