Cioloş: Nu poţi să dezvolţi economia României cu jumătate din personalul apt de muncă angajat la stat
Fostul premier și comisar european Dacian Cioloș a declarat sâmbătă, 30 septmebrie, la Cluj, că economia României nu se poate dezvolta în condițiile în care jumătate din personalul apt de muncă este angajat la stat și nu în mediul privat.
„Ar trebui să se conștientizeze la nivelul conducerii statului și a clasei politice că nu poți să dezvolți economia României atunci când jumătate din personalul apt de muncă este angajat la stat și se creează oportunități de angajare la stat, nu în mediul privat. E important să conștientizăm de unde vine bunăstarea aceea despre care vorbim, pentru că asta vor să vadă politicienii, bunăstarea și creșterea economică în buzunarele românilor. Ca să ajungă în buzunarele românilor, trebuie să vină de undeva bunăstarea asta și ea nu vine în nici un caz prin crearea de locuri de muncă la stat, ci trebuie create locuri de muncă în economie”, a spus Cioloș, citat de Agerpres.
O altă idee exprimată de Cioloș s-a referit la importanța învățământului dual. În opinia sa, oamenii care aleg să practice o meserie și, prin urmare, un învățământ tehnic, ar trebui să nu se mai culpabilizați.
„Să nu îi înghesui în facultăți și să scoți diplome pe bandă rulantă și îi înjosești cumva din punct de vedere al percepției publice și sociale pe cei care merg la școlile profesionale. Scurtătura pentru a face acest lucru în România ne duce la o conlucrare cu mediul privat, performant din industrie. Ar trebui continuat acest gen de lucruri, indiferent cine e la guvernare, dacă obiectivul este de a crea bunăstare în România producând valoare adăugată, nu împrumutând bani pentru ca generațiile care vin să aibă ce rambursa”, este de părere Dacian Cioloș.
Fostul premier a mai spus ca anumite direcții de dezvoltare ale României sunt foarte clare și ele se pot vedea si din ceea ce spun românii că este prioritar pentru ei — educația și sănătatea.
„Orice guvern care ar fi putere în România în următorii 5 — 10 ani: nu se poate fără investiții și în infrastructura și în forța de muncă, în cantitatea și calitatea resursei umane, în educație și în sănătate (…). Pentru că oricât ai mări salariul ca să rămână românul sau ca să-l repatriezi pe cel plecat, foarte mulți români mi-au spus ‘domnule prim-ministru, eu câștig în Spania 2.000 de euro pe lună, eu vin acasă pentru 1.000 de euro pe lună, dar dacă știu că pot să îmi duc copilul la școală la o școală corectă și dacă știu că nu îmi moare familia în spital când am o problemă’. (…) Ne trebuie onestitate și cinste în modul în care facem educație și sănătate’, a spus Cioloș.
Fostul premier Dacian Cioloș a participat sâmbătă, la Universitatea Babeș-Bolyai, la dezbaterea ‘Puterea economică germană și influența acesteia asupra structurii economiei românești’, care a avut loc în cadrul Festivalul de Toamnă al Economiei Germane — Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT).
sursa: agerpres
foto: arhiva – ziarulunirea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Citește și: Școlile și liceele din Ocna Mureș vor fi dotate cu echipamente digitale și software. […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată