Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cinci adeverințe medicale pentru elevii care încep noul an școlar. Condițiile în care sunt solicitate – DOCUMENT

Publicat

în

Direcțiile de Sănătate Publică au primit o adresă din partea Ministerului Sănătății prin care se precizează care sunt avizele medicare necesare elevilor care vor începe școala.

l. Recomandare medicală în cazul copiilor cu boli cronice

Conform ordinului comun MEC-MS Nr. 5.487/1.494/2020

Electrica Furnizare Discount

Preșcolarii/Elevii care fac parte dintr-un grup cu risc (de exemplu, boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip l, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv), se vor prezenta la scoală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părintilon Pentru aceștia, reprezentantii unităfrlor de învătământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distantă sau în condilii de siguranță sporite.

In aceste situații, la solicitarea părinților, medicul curant sau după caz medicul de familie, după consultul pacientului, va emite o recomandare care să precizieze situația medicală a copilului și în cazul în care se impune indicația de a nu participa fizic la școala sau alte recomandări specifice.

Este important ca solicitările părinților în acest sens să fie analizate și răspunse în cel mai scurt timp posibil, iar copiii cu boli cronice să fie examinați de către medicul de familie/medicul curant înaintea începerii anului școlar.

II. Adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor

Conform ordinului comun MEC-MS Nr. 5.487/1.494/2020

Copiii care locuiesc în aceeași locuință cu o persoană care face parte dintr-un grup cu risc, se pot, în mod normal, reîntoarce la institutia de învățământ. Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu SARS-CoV-2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acordul familiei, ca ace/ copil să nu se prezinte fizic la școală. Pentru cei care nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distantă;

In aceste situații, la solicitarea părinților, medicul curant sau după caz medicul de familie, va emite o adeverinta care să descrie situația în care se regăsește copilul și recomandarea de a nu particłpa fizic la școala sau alte recomandări specifice.

Adeverinta nu trebuie sa precizeze diagnosticul propriu-zis, ci doar existența bolilor cronice cu risc de excacerbare in cazul infecției cu Sars-Cov-2, pentru a respecta protecția datelor cu caracter personal.

Este important ca solicitările părinților în acest sens să fie analizate și răspunse în cel mai scurt timp posibil, iar copiii pentru care se recomandă neparticiparea fizică la școală să poată pune la dispoziția instituției de invățământ această adeverință.

III. Avizul epidemiologic

Conform Normelor de igienă din unităti/e pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, aprobate de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 1.456 din 25 august 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea l, nr. 787 din 28 august 2020, Articolul 5

(5) Pentru copiii și tinerii care sunt depistați sau suspecți de boli transmisibile în perioada în care se află în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor se asigură izolarea asistată a acestora (în cabinetul medica/ sau izolator) până la preluarea lor de către părinți, reprezentantul legal, personalul de îngrijire sau serviciul de ambulantă județean sau a/ municipiului București, după caz.

Revenirea în creșe și grădinițe după o perioadă de absență mai mare de 3 zile consecutive, din motive medicale, se va face numai pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau, după caz, de către medicul curant, cu informarea personalului medico-sanitar de colectivitate și predarea adeverinței/avizu/ui la cabinetul medical scolar.

Conform Ordinul 5298/1668/2011
Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe

a)După o perioadă de absentă din colectivitate de ce/ puțin 3 zile consecutive
b)La plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Astfel, avizul epidemiologic NU este necesar în prima zi de școală. Avizul epidemiologic din partea medicului de familie/medicul curant va fi eliberat pe parcurusu/ anului școlar, în situația în care copilul absentează din motive medicale pentru o perioadă de mai mult de 3 zile.

IV.Adeverința de intrare în colectivitate

Adeverința de intrare în colectivitate face parte din dosarul de înscriere al elevului în ciclul de invătământ. Se presupune că aceste adeverințe au fost emise la momentul înscrierii. Astfel, NU mai este necesară eliberarea unei alte adeverințe pentru prima zi de școală.
În cazul în care la dosarul de înscriere nu există această adeverință, medicul de familie o va elibera în urma consultului spre a completa dosarul în prima lună de școală.

V.Adeverintele pentru educatie fizica

Adeverintele pentru educatie fizica nu sunt necesare în prima zi de școală, putând fi aduse pe parcursul primei luni de școală

Publicitate

Ştirea zilei

DOCUMENT| LISTA noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie. Hotărârea CNSU

Publicat

în

DOCUMENT| LISTA noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie. Hotărârea CNSU

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat lista noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie.

CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA HOTARAREA COMITETULUI NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune:

Electrica Furnizare Discount

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

– activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

– interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

– interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

– accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

– organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

– abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;

– instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Citește mai mult

Ştirea zilei

22 octombrie| LISTA ACTUALIZATĂ a claselor din județul Alba care trec în ONLINE, din cauza infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor

Publicat

în

LISTA ACTUALIZATĂ a claselor din județul Alba care trec în ONLINE, din cauza infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CARE CLASE DIN JUDEȚUL ALBA ÎȘI DESFĂȘOARĂ ORELE ÎN MEDIUL ONLINE

Noul ordin al miniștrilor Educației – nr. 5.338/01.10.2021 și Sănătății – nr. 1.082/01.10.2021 care prevede măsurile de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a intrat în vigoare din data de 1 octombrie.

Principala reglementare introdusă în noul ordin este următoarea:

Scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Electrica Furnizare Discount

Așa că, cele două scenarii care erau până acum construite în jurul pragului de infectare de 6/1000 de locuitori, se transformă, potrivit noului ordin comun, în următoarele situații:

Scenariul 1
 • participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ.
 • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online
Scenariul 2
 • participarea zilnică în sistem online a elevilor, cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.
 • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online. Elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
 • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
 • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.

În această situație, școlile au primit o adresă de la Ministerul Educației prin care sunt obligate să raporteze către inspectoratele școlare, iar acestea să publice la rândul lor, zilnic, pe site-uri, lista acestor clase cu activitatea suspendată.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Dramă într-o familie din Alba: Un tânăr de 29 de ani, nevaccinat, a decedat din cauza Covid-19

Publicat

în

Dramă într-o familie din Alba: Un tânăr de 29 de ani, nevaccinat, a decedat din cauza Covid-19

Un tânăr de doar 29 de ani, din municipiul Sebeș, a decedat în urma infecţiei cu virusul Sars-Cov-2. Bărbatul suferea doar de obezitate, dar a mers mult prea târziu la spital. Era confirmat cu COVID-19 de duminică, 17 octombrie.

Bărbatul nu era vaccinat şi a murit pe targă imediat ce a fost adus la unitatea de primiri urgenţe a spitalului din Sebeş. Cadrele medicale nu au putut face nimic, decât să constate decesul. Tânărul era căsătorit şi avea doi copii.

Reamintim că în cursul nopții de miercuri spre joi, o familie, soţ şi soţie din Alba, confirmaţi cu COVID-19, au decedat la Spitalul Orăşenesc din Abrud în decurs de câteva ore. Bărbatul de 75 de ani şi femeia de 60 de ani din localitatea Bucium au ajuns la spital cu o formă gravă a bolii.

Electrica Furnizare Discount

În Alba, în ultimele 24 de ore, au decedat 10 persoane în urma infecţiei cu virusul Sars-Cov-2, toate fiind nevaccinate şi având şi alte boli asociate:

 • o femeie, de 88 de ani, din Sasciori, nevaccinată, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 70 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 62 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 85 de ani, din Baia de Aries, nevaccinat, cu comorbidități,
 • o femeie, de 80 de ani, din Baia de Aries, nevaccinată, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 73 de ani, din Cugir, nevaccinat, cu comorbidități,
 • o femeie, de 74 de ani, din Vintu de Jos, nevaccinată, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 86 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 29 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
 • un bărbat, de 67 de ani, din Alba Iulia, nevaccinat, cu comorbidități,

Sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare