Rămâi conectat

Actualitate

Cifrele dezastrului: Ucraina bate România la creștere economică și inflație. Cristian Păun: ”Zici că noi suntem în plin război cu rușii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cifrele dezastrului: Ucraina bate România la creștere economică și inflație. Cristian Păun: ”Zici că noi suntem în plin război cu rușii”

Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din Alba, a postat cifrele creșterii economice și inflației în România în primul trimestru din 2024, comparativ cu cele din Ucraina în aceeași perioadă. Potrivit celor mai recente date, s-ar părea că România se află în plin război cu rușii și nu ucrainenii.

Citește și: Profesorul universitar, Cristian Păun, avertisment pentru români: Riscăm să ajungem în situația de faliment a Greciei. Traiectoria este aceeași!

Astfel, Ucraina a înregistrat o creștere de 6,5% pe an și o inflație de 5,4% pe an (trimestrul 1 din 2024).

În aceeași perioadă, România a avut o creștere de 0,7% pe an și o inflație de 8,5% pe an.

”Zici că noi suntem în plin război cu rușii, nu ucrainenii…”, notează Cristian Păun în postarea sa pe Facebook.

Pe fondul acestor cifre, Guvernul ucrainean a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) asupra celei de a cincea revizuiri a programului de ajutorare a Ucrainei aflate în război, deschizând uşa plăţii unei noi tranşe în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Această nouă tranşă – care urmează să fie validată de către Consiliul de Administraţie al FMI – va creşte la 8,7 miliarde de dolari fondurile plătite Ucrainei, dintr-un total de 15,6 miliarde de dolari în cadrul acestui program.

Acest program face parte dintr-un ajutor internaţional mai mare – în sumă de 122 de miliarde de dolari -, aprobat în martie 2023 de către toate ţările care susţin Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

FMI estimează că, în pofida unor condiţii dificile cauzate de conflictul în curs, Guvernul ucrainean, cu ajutorul unei susţineri externe, a putut ”susţine stabilitatea financiară şi macroeconomică”.

FMI se aşteaptă însă la o ”încetinire economică în semestrul doi, din cauza unor atacuri repetate asupra infrastructurilor energetice şi consecinţelor războiului asupra forţei de muncă şi încrederii”, a subliniat marţi şeful misiunii FMI Gavin Gray.

Guvernul ucrainean anunţa la sfârşitul lui iulie, între alte măsuri implementate recent, că a ajuns la un acord care să permită o restructurare parţială a datoriei sale externe – în sumă de 20 de miliarde de dolari.

Acest acord ar urma să permită realizarea unor economii estimate la 11,4 miliarde de dolari în următorii trei ani şi la 22,75 de miliarde de dolari până în 2033, anunţa atunci Ministerul ucrainean al Finanţelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr : „Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război”. Ce a discutat cu omologul său ucrainean

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr : „Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război”. Ce a discutat cu omologul său ucrainean Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 12 septembrie, o convorbire prin telefon cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Cei doi miniştri au avut un schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea