Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Cicoarea – „vindecătorul” de pe marginea drumului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Denumirea ştiinţifică a plantei este Cichorium intybus şi, de la sfârşitul primăverii până spre iarnă, cât ţine perioada de înflorire, e foarte uşor de recunoscut. În popor, se spunea că cicoarea este cea mai puternică dintre ierburi, pentru că înfloreşte până la primele zăpezi şi nu se teme de frig. Este înaltă de până la un metru, cu flori albastre precum cerul, inconfundabile. Sub pământ dezvoltă un rizom puternic, cu gust amar pregnant, în care sunt depozitate peste iarnă substanţele de rezervă ale plantei.
Recoltarea
Cicoarea este o mare iubitoare de soare şi creşte în locuri deschise, cum ar fi fâneţele şi pajiştile, marginile de drum, terenurile virane, din câmpie şi până în zonele montane joase. În scopuri medicinale, se foloseşte rădăcina plantei, care se recoltează în octombrie-noiembrie, prin dezgropare cu cazmaua. Se spală în curent de apă repede, după care se despică pe lungime şi se pune la uscat în strat subţire, într-un loc aerisit şi călduros. După încheierea procesului de uscare (când rădăcinile devin rigide şi se rup cu un pocnet sec), se depozitează în saci de hârtie, în locuri curate şi ferite de umezeală.
Mod de administrare
lInfuzia de cicoare se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate de plantă adăugată unei căni de apă clocotită şi lăsată la infuzat 30 de minute.
lPulberea de cicoare. Se obţine prin măcinarea rădăcinii cu râşniţa electrică de cafea. Se administrează de 2-3 ori pe zi, câte o linguriţă.
lDecoctul combinat de cicoare. Se pun două linguriţe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă şi se lasă să macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 2 minute cu alt pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte.
lTinctura de cicoare. Se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de rădăcină, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care se strecoară. Preparatul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum 2 ani. Se administrează de regulă o linguriţă de 4 ori pe zi, în tratamente de 1-3 luni.
lCafeaua de cicoare. Din rădăcină de cicoare, dacă se prăjeşte şi apoi se macină, se obţine o pulbere închisă la culoare, cu efecte tonice digestive şi nervoase, folosită adesea ca substitut de cafea. Consumată înainte de masă, previne indigestia şi balonarea, alungă oboseala fizică şi nervoasă.
lExtractul de cicoare. Se obţine din tinctura de cicoare, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, amară şi extrem de concentrată în principii active – extractul de cicoare. El conţine de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism, şi nu doar în proporţie de 25%, ca în cazul simplei pulberi. Ca atare, extractul este “medicamentul” cel mai concentrat care se poate obţine din cicoare, aşa încât nu este de mirare că toate studiile făcute în ultimele decenii cu această plantă au folosit extractul. La noi în ţară, extractul de cicoare se găseşte combinat în proporţii egale cu planta integrală, sub forma unor capsule cu o eficientă terapeutică remarcabilă.
Tratamente interne
l Efectul yo-yo – sub această denumire este cunoscută o adevărată maladie a zilelor noastre, care apare după curele de slăbire şi constă în creşterea rapidă în greutate, prin dezvoltarea ţesutului adipos. Cei care se confruntă cu efectul yo-yo ajung în scurt timp la o masă corporală mai mare decât… cea de dinaintea curei de slăbire, precum şi la depăşiri alarmante ale valorilor glicemiei, colesterolului, trigliceridelor etc. Explicaţia acestui fenomen este că în timpul înfometării şi câteva săptămâni sau chiar luni după aceea, stomacul secretă cantităţi impresionante de hormon al foamei (grelina), care vor declanşa un apetit uriaş şi, practic, imposibil de stăpânit. Soluţia pentru a scăpa de acest efect este consumul de extract de cicoare, câte 2 capsule luate în timpul meselor principale, abţinându-ne apoi de la orice supliment de hrană. Extractul de cicoare reduce secreţia de grelină, ajută la eliberarea în organism de cantităţi mai mari de leptină (hormonul saţietăţii) şi va fi consumat atât timp cât simţim nevoia să ne reducem apetitul alimentar.
l Colesterol mărit – un principiu activ, inulina, conţinut într-o proporţie impresionantă de către rizomii de cicoare, are o puternică acţiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se administrează capsulele de cicoare, câte 8 pe zi, în cure de 40 de zile, cu 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.
l Trigliceride mărite – se aplică acelaşi tratament ca şi pentru reducerea colesterolului şi, în plus, se va renunţa vreme de măcar 6 săptămâni la consumul de carne, de grăsimi hidrogenate (margarină), de prăjeli.
l Diabet de tip II – cicoarea reduce producerea de glucoză la nivel hepatic şi stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice. Se administrează infuzia combinată de rădăcină, din care se bea câte un litru pe zi.
l Adjuvant în diabetul de tip I – se administrează câte una-două capsule cu extract de cicoare, de patru ori pe zi, la orele 8.00, 14.00, 20.00 şi 22.00. Acest tratament se face sub supravegherea medicului curant şi are drept scop reducerea progresivă a dozelor de insulină (element extrem de important la diabeticii insulino-dependenţi). Cura cu extract de cicoare se face vreme de 45 de zile, fiind urmată de 2-3 săptămâni de pauză (timp în care se iau alte hipoglicemiante, cum ar fi păpădia, dudul, brusturele, anghinarea), după care administrarea se poate relua.
l Dispepsie, digestie dificilă – rădăcina de cicoare conţine principii active care sporesc secreţia de bilă şi de sucuri gastrice, îmbunătăţind digestia şi eliminând probleme cum ar fi balonarea, inapetenţa, atonia gastrică. Rădăcina de cicoare se administrează sub formă de pulbere, din care se ia, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, câte o jumătate de linguriţă.
l Candidoza digestivă – administrarea cicorii are o serie de efecte complexe, care au ca finalitate inhibarea dezvoltării Candidei albicans, dar şi a altor tulpini ale ei. Se ţin cure cu o durată de 1-2 luni, timp în care se iau câte patru-şase capsule cu extract de cicoare pe zi, administrate cu iaurt probiotic.
l Constipaţie – zaharurile nedigerabile din rădăcină de cicoare stimulează formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus în colon, creşte biomasa fecalelor şi conţinutul lor de apă, stimulează peristaltismul intestinal, îmbunătăţind eliminarea. Se administrează pulberea, câte 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Un tratament durează trei săptămâni şi se poate relua la nevoie după cinci zile de pauză.
l Ulcer gastric – tratamentul cu extract de cicoare (câte 0,8-1,2 grame pe zi) ajută la refacerea mucoasei şi a pereţilor gastrici lezaţi. Mai mult, cicoarea favorizează dezvoltarea unei flore normale în stomac, inhibând astfel dezvoltarea Helicobacter pylori. Cura cu extract de cicoare va dura 4 săptămâni, timp în care dozele de extract vor fi administrate în timpul meselor principale (administrată înainte de masă, cicoarea stimulează secreţiile gastrice, ceea ce poate agrava ulcerul gastric).
lRemediu pentru ficat şi bilă. Datorită principiilor amare pe care le conţine, cicoarea stimulează funcţiile hepatice, de aceea se recomandă în caz de hepatită acută sau cronică, dischinezie biliară sau colici biliare.
l Adjuvant în tahicardie – cicoarea diminuează ritmul cardiac prea accelerat, având un efect blând şi stimulator asupra inimii, similar medicamentelor digitalice. Se administrează tinctura, din care se iau câte 3 linguriţe pe zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea