Rămâi conectat

Actualitate

Chiriile impuse tinerilor care ocupă case ANL au fost limitate în funcţie venitul mediu brut lunar pe membru al familiei. Care sunt noile costuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Chiriile impuse tinerilor care ocupă case ANL au fost limitate în funcţie venitul mediu brut lunar pe membru al familiei care ocupă locuința.
Guvernul arată că i-a sprijinit pe acești tineri stabilind chiriile la un nivel mai scăzut decât cel de pe piață, fără termen-limită de ocupare, prin aplicarea, până la vârsta de 35 de ani, a unei chirii care să le permită să strângă și bani pentru cumpărarea unei locuințe proprii.

Anul trecut însă, a fost detaliat modul de recalculare al chiriei pentru aceste locuințe, avându-se în vedere ca, prin noua modalitate de calcul, să fie acoperite cheltuielile de administrare, întreținere și reparații, (în cuantum de 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției), precum și sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii la care se adaugă un comision de maximum 1% la valoarea de înlocuire a locuinței.

„În prezent, chiria locuințelor pentru tineri este apreciată ca fiind mare, locuințele fiind ocupate de chiriași ale căror venituri sunt reduse. Reprezentanții autorităților locale au semnalat că există chiriași care au renunțat la contractele de închiriere, ca urmare a creșterii cuantumului chiriei prin aplicarea actualelor prevederi legislative. Principalul finanțator al programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, este Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care finanțează locuințe pentru persoanele cu venituri reduse la moemntul depunerii solicitării de alocare o locuință.
În concluzie, caracterul programului prin care se finanțează realizarea acestor locuințe este social, deși locuințele realizate în cadrul acestuia nu au statut de locuințe sociale”, argumentează Guvernul reducerea chiriei pentru casele ANL. Astfel, chiria va fi limitată la :
  • Maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe țară;
  • Maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe țară, dar nu depășește 100% salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  • Maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100% din salariul minim brut pe țară, dar nu mai mult de 5.000 lei.
    Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuințe ANL este operată în contextul în care sunt diminuate și:
    – Cheltuielile de administrare, întreținere și reparații de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției;
  • – Coeficientul specific rangului localității se extinde între 0,6, specific satelor, și 1, pentru București;
     – Coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriașii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

    Sursa: profit.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea