Rămâi conectat

Curier Județean

Chirii uriaşe la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Unii localnici şi-au închiriat propriile locuinţe

Publicat

în

Locurile de cazare la hotelurile din Alba Iulia s-au epuizat cu aproape un an înainte de manifestările dedicate Centenarului şi au rămas neocupate doar câteva apartamente care ajung şi la 2.500 de euro pe patru nopţi. Localnicii au văzut o oportunitate de a face bani, iar unii şi-au închiriat propriile locuinţe

La Alba Iulia, de 1 Decembrie, oraş cu circa 70.000 de locuitori, sunt aşteptaţi circa 200.000 de vizitatori, ceea ce ar fi o situaţie nemaiîntâlnită, întrucât şi la 1918, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România, fuseseră 100.000 de persoane.

Localnicii au văzut o oportunitate de business, iar unii, care au neamuri în împrejurimi, au ales să-şi închirieze propriile locuinţe în perioada respectivă. Acestea s-au închiriat fie cu ajutorul site-urilor de profil, fie din vorbă în vorbă. Vestea că preţurile pentru zilele de sărbătoare au explodat putea fi verificată, încă din vară, pe site-urile de profil, iar zvonurile au circulat: ”Îţi poţi da apartamentul cu 1.000 de euro de 1 Decembrie”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, există cazuri în care oamenii şi-au pus apartamentele de închiriat, la preţuri mai mici decât prevede piaţa. Pentru cele trei nopţi, 29 noiembrie – 2 decembrie, apartamentele personale se închiriază cu circa 4.000 de lei, dar şi cu bani mai puţini, având în vedere zona în care se află, dotările şi suprafaţa utilă. Practic, oamenii câştigă, în 3-4 zile, trei chirii lunare.

De asemenea, apartamentele în regim hotelier se închiriază de la 4.000 de lei, iar cele mai luxoase au ajuns la peste 10.000 de lei, pentru tot sejurul, în condiţiile în care erau şi mai spaţioase şi au putut fi ocupate de mai multe persoane.

Reprezentanţii unui hotel de patru stele din Alba Iulia au păstrat ultimul apartament pentru a-l închiria în scop caritabil, acesta fiind scos la licitaţie.

”Am păstrat ultimul apartament. Cel mai spaţios. Cel mai scump. Şi vrem să îl oferim comunităţii. Cum? Între 1 şi 15 noiembrie, oricine poate licita pentru acest apartament. Iar banii vor fi folosiţi pentru organizarea unei seri festive de Crăciun pentru copiii de la Casa de tip familial Riţa Gărgăriţa. Pentru că adevărata unire este între oameni şi pentru oameni!”, au transmis reprezentanţii hotelului.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat că de 1 Decembrie vor fi în Oraşul Unirii între 150.000 şi 200.000 de persoane, pe lângă localnici.

”Mă bazez pe locurile de cazare reţinute în judeţ. Şi-au anunţat prezenţa foarte multe grupuri organizate. Sunt câteva mii de basarabeni care vor să vină la Alba Iulia şi sunt peste 10.000 de români din diaspora care vor să vină organizat, din Anglia, Germania, în coloane, iar la ora 10.00 se întâlnesc în Piaţa Cetăţii”, a spus Gabriel Pleşa.

În aceste condiţii, autorităţile locale vizează amenajarea mai multor parcări, pe terenuri agricole, la intrările din oraş, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu şi Munţii Apuseni,

”Probabil parcările vor fi marcate în roşu, galben şi albastru. Vizitatorii vor fi aşteptaţi, acolo, de voluntari, dar şi de forţele noastre, poliţia locală. Sunt undeva la 4.500 de locuri de parcare în afara oraşului. Pentru microbuze şi autocare sunt vreo 300 de locuri de parcare”, a mai spus Pleşa.

Vizitatorii vor primi hărţi şi vor fi preluaţi de autobuze, iar cea mai mare parte din oraş nu va fi circulată de maşini, deoarece oamenii nu ar încăpea pe trotuare. La Alba Iulia, de 1 Decembrie, veneau de regulă între 10.000 şi 15.000 de persoane.

Manifestările se vor organiza în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie. Depunerile de coroane cu jerbe de flori la Statuile lui Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regii Ferdinand şi Maria, vor avea loc în 30 noiembrie, după-masa. Aceste manifestări se organizau, anii trecuţi, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie.

Ziua Naţională va cuprinde o slujbă de Te Deum, primirea soliilor din Cetăţile de Scaun, inaugurarea Monumentului Unităţii Naţionale, cu citirea Proclamaţiei de Unire, dar şi o paradă militară.

Defilarea va avea loc în funcţie de ora la care va ajunge preşedintele Klaus Iohannis, a mai afirmat viceprimarul Gabriel Pleşa, dar nu mai târziu de ora 15.00.

Ca în fiecare an, va fi organizată şi o masă populară, de această dată cu un număr record de porţii de mâncare– 45.000. De asemenea, vor fi amenajate patru scene, iar de-a lungul acestora tarabele comercianţilor. În ziua de 1 Decembrie vor fi doar concerte de muzică populară şi patriotică.

Tot de 1 Decembrie, zeci de mii de români din mai multe judeţe, Republica Moldova şi diaspora sunt aşteptaţi la un marş al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Pe site-urile de socializare au fost create mai multe evenimente, prin care românii din diaspora sunt chemaţi să sărbătorească la Alba Iulia Ziua Naţională.

”Venim Acasă pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Mişcarea Diasporei Unite şi grupurile adiacente organizează o întâlnire, la Alba Iulia, pe #1Decembrie2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Facem apel, pe această cale, către toate organizaţiile care vor să participe la întâlnire, să ni se alăture. Vor porni către România coloane organizate din: Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Luxemburg, Danemarca, Austria, Germania (…) La ora 20:00 se intră în România prin vama Borş, urmând ca, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, să fim cu toţii prezenţi la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, unde ne vom întâlni cu fraţii noştri din România şi Basarabia. Menţionăm faptul că ne întâlnim strict pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri – această întâlnire nu este un protest”, se arată într-unul dinte evenimente.

Sala Unirii din Alba Iulia, unde cei 1.228 de delegaţi au hotărât Unirea, este pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte terminarea lucrărilor de reabilitare, urmând să fie redeschisă în următoarele săptămâni.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.

Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare