Chiriaşii ANL din Alba au în sfârşit cadru legal pentru cumpărarea în rate a apartamentelor de la primărie
Cei aproape 400 de chiriași ai locuințelor ANL din județul Alba vor avea posibilitatea de a cumpara în rate lunare apartamentele în care locuiesc, după ce Guvernul a adoptat ieri un act normativ in acest sens.
Prin ordonanța adoptată de Executiv, se creează cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuințelor construite prin programul “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii”, implementat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).
Până la momentul adoptării ordonanței, pentru a deveni proprietarii acestor locuinte, tinerii trebuiau să achite integral prețul, la data incheierii contractului de vânzare-cumpărare. Conform Legii nr. 152/1998, locuintele pentru tineri de pana in 35 de ani, destinate închirierii pot fi vândute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintreruptă.
Conform Ministerului Dezvoltării, modul de constituire și de plată a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobânzii si a majorarilor de intârziere, vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi.
Prețuri relativ bune, posibilităţi reduse
Deși incepand din toamna anului 2013, chiriașii ANL pot cumpăra locuințele si prin programul „Prima casă”, foarte puțini dintre ei au reuşit să ajungă proprietari. Acest lucru se datorează, în primul rând, chiriilor simbolice pe care le plătesc chiriașii ANL, circa 200 de lei pe lună. Un avantaj important pentru chiriașii care pot deveni proprietari este faptul prețul apartamentelor ANL este evaluat sub valoarea pieței imobiliare actuale, respectiv de 326 euro/mp.
Măsura Guvernului de a stimula vânzarea locuințelor ANL vine în contextul în care lipsa banilor a condus la blocarea câtorva zeci de şantiere ale agenţiei, la nivelul întregii țări, inclusiv în Alba Iulia. Astfel, ANL speră să obtină noi resurse ce vor fi utilizate pentru finanțarea in continuare a programelor de construire a locuințelor destinate închirierii tinerilor până în 35 de ani.
Reprezentanții ANL explicau în cadrul unui interviu acordat revistei Capital la sfârșitul anului trecut, că împreună cu Ministerul Dezvoltării lucrează la o nouă lege în care ar trebui introdus un prag de vârstă până la care se poate locui cu chirie, pentru a le da o şansă şi celor care sunt acum sub 35 de ani.
Primăria poate majora chiriile. Subvenția este garantată doar pentru pentru tinerii până în 35 de ani
În vederea motivării chiriaşiilor ANL de a cumpăra imobilele în care locuiesc cu chirie de cel puțin un an de zile, unele primării au început deja să alinieze chiriile la nivelul pieţei. Astfel, încă din 2013, la Timişoara, o parte dintre chirii au crescut la circa 700 de lei/lună, iar în Alba Iulia, costurile totale a chiriei şi regiei pentru un apartament cu 2 camere au ajuns şi la 800 de lei pe lună.
În plus, dacă pentru tinerii până în 35 de ani chiriile sunt subvenţionate, în cazul celor care depăşesc acest prag de vârstă nivelul acestora este stabilit de primărie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor
MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor Primăria Alba Iulia organizaează o mega licitație pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțe din Cetatea Alba Carolina. Ofertele se pot depune în perioada 9 – 13 decembrie 2024, urmând ca ședința publică […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată