Rămâi conectat

Actualitate

Chipsurile și mâncarea fast-food, INTERZISE în România din 2021. Schimbarea din alimentația românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legea 182/2020 va intra în vigoare de la data de 1 aprilie 2021. Această lege are rolul de a limita conținutul de acizi grasi trans din produsele alimentare, ca și chipsurile și mâncarea fast-food.

Mai precis, legea va obliga producătorii să introducă alimente cu un conținut de AGT de cel mult 2g/100g de grăsime din conținut, regulă care se va aplica tuturor produselor provenite din alte țări UE sau din afara uniunii.

În esență, pentru consumator, legea ar trebui să asigure un nivel înalt al protecției alimentare. În principal, legea aceasta, când va intra în vigoare (1 aprilie 2021, mai exact), le va impune operatorilor din sectorul alimentar să introducă pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de cel mult 2g/100g de grăsime din conținut. Aceeași regulă se va aplica și produselor provenite din alte țări ale Uniunii Europene sau din țări terțe. Pentru operatorii economici care nu respectă această lege vor exista amenzi între 10.000 și 30.000 de lei, iar produsele necorespunzătoare vor fi retrase de pe piață.

Pentru consumatori, legea aceasta ar trebui să contribuie la creșterea calității alimentelor. Acizii grași trans se regăsesc în multe dintre produsele de tip fast-food, în produse de panificație, chipsuri, margarină, în multe semi-preparate și nu numai. În mare, ei sunt destul de nocivi pentru sănătatea noastră – dacă sunt consumați des, sunt asociați cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau boala Alzheimer.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că efectele adverse ale acizilor grași trans asupra sănătății noastre sunt de-a dreptul copleșitoare și recomandă reducerea acestor acizi nesaturați la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie, iar Uniunea Europeană a venit și cu reglementări în acest sens.

Legea va intra în vigoare numai după ce e promulgată, publicată în Monitorul Oficial, dar nu mai devreme de 1 aprilie 2021.

Sursa: radiounirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

OFICIAL: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

OFICIAL: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024 Pensiile vor fi plătite înainte de Paște, adică înainte de 5 mai, potrivit unei Hotărâri de Guvern. HG-ul a primit toate avizele și urmează să fie adoptat în ședința de joi, 25 aprilie. Având în vedere că 1 Mai și 3 mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea