Rămâi conectat

Curier Județean

Chemați la Prefectura Alba pe ascuns, ONG-urile antipoluare din Sebeș scot la iveală noi nereguli. Reîncep protestele!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vineri  05 februarie 2016 la ora 09:00 a avut loc la Prefectura Alba Iulia o întâlnire între organizațiile neguvernamentale de mediu și prefectul de Alba pe tema poluării din Sebeș și a Studiului de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj la cererea SC Kronospan Sebeș SA.

poluare SebesDeși rugămintea prefectului Gheorghe Feneșer a fost aceea ca întâlnirea să rămână una cât mai confidențială, considerăm necesară informarea tuturor celor interesați de stadiul și implicarea noastră în lupta împotriva poluării, cu atât mai mult cu cât încă de la începutul campaniei ”Opriți Poluarea în Sebeș” am cerut că orice întâlnire a noastră cu autoritățile să fie publică și transparentă.

Așadar, în urma unor observații pertinente depuse anul trecut în ce privește Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației din municipiul Sebeș asociată obiectivului „Instalație pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 tone/an exprimat în 100%” aparținând SC Kronochem Sebeș SRL, realizat de CRSP Cluj în aprilie 2015, prefectul a constatat și el o serie de neconcordanțe care ar necesita efectuarea unui nou studiu făcut de această dată de Primăria Sebeș și poate chiar cu un institut extern. Reamintim faptul că Primăria Sebeș, din ceea ce se dorea inițial a fi un amplu Studiu de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Sebeș, a făcut împreună cu același CRSP, doar o anchetă socială foarte prost organizată și concepută, bazată pe niște chestionare complicate și cu rezultate a căror corectitudine va fi foarte ușor pusă sub semnul întrebării.

În cadrul întâlnirii s-a discutat și desprea ultima actualizare a  Autorizației Integrate de Mediu făcută de Agenția de Protecție a Mediului Alba, în urma unui proces intentat și din păcate câștigat în primă instanță de SC Kronospan Sebeș SA, aceasta nefiind însă definitivă,  procesul continuând cu recurs făcut de Ministerul Mediului. Mai mult, domnul președinte al Agenției Naționale de Protecția Mediului prezent la Sebeș în noiembrie 2015, ne-a înmânat o hârtie prin care SC Kronospan Sebeș SA ar fi declarat că renunță la procesele intentate Ministerului Mediului și Agenției de Protecție a Mediului Alba, ori acest lucru nu s-a întâmplat, procesele derulându-se în continuare. Avem parte deci de o mare și gravă minciună servită public celor care se opun poluării.

Domnul Prefect a decis pe loc să fie organizată o întâlnire la Sebeș cu toți parlamentarii de Alba, pentru Sâmbătă 13 februarie 2016, ora 10. Și de la aceștia s-a așteptat până acum  o implicare mai serioasă decât simple interpelări rămase doar cu răspunsuri seci și fără măsuri concrete.

S-a mai discutat și despre dotarea APM Alba cu o stație de monitorizare mobilă, promisă de prefectul județului Alba, promisiune care venea la pachet cu cerința subtilă  de a opri protestele în Sebeș la începutul anului 2015, dar se pare că nici Instituția Prefectului și nici Agenția Națională de Protecția Mediului, n-au considerat asta o prioritate, președintele ANPM declarând în conferința de presă de la Sibiu că abia cu puțin timp în urmă a fost publicată pe SEAP achiziția acelei stații mobile. Sătui deci de minciuni politicianiste și incompența autorităților, avem certitudinea că acea stație mobilă nu va ajunge prea curând la Sebeș.

Mai mult, într-un răspuns dat vineri de APM Alba unui cetățean din Sebeș, se menționează că ”s-a constatat că analizorul de ozon a funcționat în perioada iulie-septembrie 2015 în afara parametrilor nominali, furnizând unității centrale din cadrul APM Alba date distorsionate. Drept urmare, analizorul de ozon a fost oprit și trimis la unitatea de service a prestatorului de servicii. În prezent acesta este în proces de recalibrare și etalonare conform cu standardul primar de ozon”. Așadar, de fiecare dată când aparatura oficială confirmă depășiri în ce privește poluarea resimțită masiv la nivel olfactiv și vizual, APM Alba ori invalidează datele și refac rapoartele, ori concluzionează că anumite analizoare trebuie recalibrate! Este inadmisibilă o astfel de bătaie de joc la adresa cetățenilor care fac numeroase reclamații că în Sebeș sunt zile când nu se poate respira din cauza emisiilor masive de pe platforma industrială. Din informațiile găsite de noi, aparatura respectivă este certificată și are un program clar stabilit conform standardelor ISO pentru verificări, calibrările automate fiind făcute la intervale de ore sau zile după cum sunt programate, iar sistemele de alarmare spun când apare  o eroare și ce eroare este. Datele rămân în memoria echipamentului: câte calibrări s-au facut, câte alarme au fost transmise, etc, asta conform standardului ISO în vigoare pentru monitorizarea ozonului. Așadar, daca se respecta procedura era imposibil să apară erori, aparatul făcând măsuratori cu erori maxime de 1%.

 

Concluzia noastră și a multor cetățeni este că autoritățile locale, județene și naționale au demonstrat încă odată că sunt incapabile să gestioneze situația de la Sebeș,  fapt pentru care am transmis doamnei ministru Cristiana Palmer-Pașca, invitația oficială la o întâlnire cu societatea civilă din Sebeș în care să fie informată și de către grupurile civice și ong-urile de mediu, nu doar de către lobby-iștii companiei strecurați probabil strategic în ministerul pe care-l conduce.

În concluzie, pentru faptul că după aproape 10 ani de când la Sebeș oamenii simpli luptă împotriva poluării, APM si GM Alba nu sunt dotate nici acum cu aparatură pentru a face monitorizări independente și transparente, sau aparatele lipsesc ori sunt duse la recalibrări care durează aproximativ 3 luni (3 luni în care emisiile la formaldehidă și alte substanțe nocive nu sunt măsurate și înregistrate), pentru toate acestea și nu numai, cerem din nou DEMISIA tuturor celor responsabili.

Și o vom cere în curând și în stradă, atât în Sebeș cât și în Alba-Iulia!

 

comunicat de presă ONG PrimaNatura


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea