Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cheile Vălișoarei, una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice ale județului Alba, INVADATE de GUNOI!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cheile Vălișoarei, una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice ale județului Alba, INVADATE de GUNOI!

Administrația locală a comunei Livezile s-a supărat pe turiștii care vizitează zona Cheilor Vălișorii. Mulți dintre cei care îşi petrec timpul lber în zona din imediata apropiere a „Castelului Cavalerilor” uită cu bună știință să-și strângă și să depoziteze resturile rezultate ca urmare a vizitelor făcute în pitoreștile chei și aruncă pe unde apucă gunoiul sau pur și simplu îl depozitează oriunde numai în tomberoanele special amplasate pentru ei de administrația locală nu.

Primăria Livezile este nevoită ca periodic să facă curățenie și să evacueze tone de resturi lăsate de turiștii „iubitori de natură”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Este o nesimțire! Vrem o zonă a Cheilor Vălişoarei frumoasă! Am înlocuit containerul tocmai pentru a veni în sprijinul naturii nu al unor „traseiști“ ce aruncă gunoiul nu în containere ci lângă ele. Ba mai mult, mulți dintre ei lasă resturile chiar acolo unde au campat și și-au făcut un grătar petrecând clipe frumoase în natură” a afirmat domnul Horațiu Han, primarul comunei Livezile. Problema este destul de gravă având în vedere că zona face parte din aria naturală protejată Trascău fapt pentru care mulţi dintre iubitorii de natură sunt revoltați.

„Cred că ne trebuie legi și amenzi locale în acest sens în toată țara dacă se poate. Trebuie date amenzi și apoi fiți liniștiți că oamenii se vor gândi de două ori unde să lase gunoiul… Și în alte țări tot amenda face educația” afirmă domnul Alin T. l

„Este prostie și multă nesimțire. De ce să avem o zona frumoasă si curată? Facem chefuri pe la cabane și aruncăm munți de gunoaie pretutindeni, suntem în trecere atrași de frumusețile zonei dar nu ne ducem gunoiul cu noi în maşină! Suntem turiști sau bicicliști de duminică și bem energizante infecte ca apoi să le aruncăm unde apucăm! Ce sport e asta? Ne bazăm că nu ne vede nimeni? La oraș gunoiul costă, la munte într-o zonă superbă cu un peisaj și aer de invidiat să arunci gunoiul e gratis, nu? Se zvoneşte că în zonă ar fi apărut și primul urs gunoier. Camere, camere, dar cine ia apoi măsuri și cum se scoate nesimțirea din oameni dacă legislația e bolnavă la fel ca și cei care nu știu decât să strice și să murdărească ceea ce nu le aparține?”, spune domnul Nelu O.

Până una alta administrația locală din comuna Livezile a suplimentat capacitatea de colectare și stocare a gunoiului plasând în zonă încă un container de dimensiuni mari și afirmă că în curînd, în zonele cele mai afectate, va monta camere video pentru ca în acest fel să poată identifica și, eventual, să tragă la răspundere pe cei certați cu bunul simț astfel încât frumoasa zonă să fie cât de cât ferită de „povara” gunoiului făcut de turiști.

În anul 2007 situl de importanță comunitară „Trăscău” a fost declarat ca fiind unul ocrotit de lege, cele peste 50.000 de hectare ale sale făcând parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 din România. Problemele cu care se confruntă sunt destul de multe şi grave, atât din cauza creșterii afluxului de turiști, cât și numărului tot mai mare al caselor de vacanță construite pe suprafața zonei protejate.

Vulnerabilitatea ariei naturale se datorează mai multor factori umani: drumul național DN75 ce străbate situl, turismul necontrolat, campare în locuri neamenajate, poluare cu resturi menajere, zgomot, extinderea anexelor gospodărești și terenurilor agricole sau practicarea unor sporturi extreme (mașini de teren, ATV-uri, motociclete) ce perturbă fonic arealul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba, la faza națională. Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea