Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile
Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile
Locuitorii din zonele rurale vor putea deschide locuri de servire a preparatelor tradiționale specifice zonei pentru vizitatori, în urma unei noi legi, publicate deja în Monitorul Oficial.
Aceste localuri vor putea utiliza ingrediente locale sau de la producătorii locali și vor fi supuse impozitării conform legii.
Legea 412/2023, care a devenit efectivă începând cu 22 decembrie, reglementează stabilirea și funcționarea acestor locuri gastronomice locale. Aceste locuri sunt definite drept spații care promovează și servesc mâncare tradițională specifică unei anumite regiuni rurale către consumatori. Trebuie menționat faptul că astfel de localuri nu vor putea servi decât 15 persoane simultan.
Conceptul de zonă rurală se referă la orice sat ce servește drept reședință pentru o comună, un sat ce face parte dintr-o comună sau un sat aflat sub administrația unui municipiu sau oraș.
Mâncărurile oferite în aceste locuri trebuie să fie preparate din ingrediente disponibile local, predominant din producția locală sau de la producătorii din zonă, precum și din surse precum pescari, vânători, culegători de fructe de pădure, ciuperci etc.
Locurile gastronomice locale pot fi deschise în diverse locații din mediul rural, incluzând locuințe private, ferme agricole, zone de pescuit, stâne, stupine, zone de vânătoare, mănăstiri sau alte clădiri rurale legate de activități agricole, de pescuit, vânătoare sau culegere de produse forestiere nelemnoase.
Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, pot iniția astfel de locuri gastronomice locale, cu condiția să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul în care operează.
Înregistrarea la DSVSA necesită documente precum atestatul de producător pentru persoanele fizice și certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru persoanele juridice.
Veniturile provenite din operarea unui astfel de loc gastronomic local de către persoanele fizice sunt considerate venituri din activități independente, iar calculul venitului net anual se efectuează conform normelor de venit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cunoscutul Tristan Tate „a luat Lumină” de la albaiulianul Ioan Lazăr, în noaptea de Paște 2025, la biserica românească din Dubai
Cunoscutul Tristan Tate „a luat Lumină” de la albaiulianul Ioan Lazăr, în noaptea de Paște 2025, la biserica românească din Dubai La Biserica Ortodoxă Română din Dubai a fost fost arhiplin de români în noaptea de Paște 2025. Mulți dintre conaționali au ales să petreacă sărbătorile pascale 2025 în Dubai, cea mai mare parte dintre […]
Cum s-ar putea dezvolta Alba precum Făt-Frumos punând taxe vamale marca Donald Trump pentru celelalte județe: Scenariu imaginat de profesorul de economie Cristian Păun
Cum s-ar putea dezvolta Alba precum Făt-Frumos punând taxe vamale marca Trump pentru celelalte județe: Scenariu imaginat de profesorul de economie Cristian Păun Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul nostru, a imaginat un scenariu de dezvoltare a Albei prin aplicarea unor taxe vamale marca Donald Trump pentru celelelate județe ale țării. Mai în […]
VIDEO | Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune în aprilie 2025
Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune în aprilie 2025 Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune până la sfârșitul lunii aprilie 2025, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. […]
FOTO | Mersul după ouă roșii, obicei pascal pus în practică și de Paștele 2025 în Lancrăm: Copilașii, în prim-plan
Mersul după ouă roșii, obicei pascal pus în practică și de Paștele 2025 în Lancrăm: Copilașii, în prim-plan În prima zi de Paşte uliţele multor sate din Transilvania sunt încă pline de copilași, care merg după ouă vopsite la cunoscuţi. Obiceiul mersului după ouă roșii a fost pus din nou în practică, potrivit tradiției locului, […]
FOTO | De la pupuri cu varză, ceapă, brânză și lobodă, la friptură de ied și porc: Bunătăți de Paște 2025 preparate cu dragoste la Cricău
De la pupuri cu varză, ceapă, brânză și lobodă, la friptură de ied și porc: Bunătăți de Paște 2025 preparate cu dragoste la Cricău Într-o familie din Cricău, județul Alba, a devenit o tradiție ca preparatele pentru masa de Paște să fie extrem de diverse și, mai ales, să fie gătite exclusiv în propria gospodărie. […]