Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile

Locuitorii din zonele rurale vor putea deschide locuri de servire a preparatelor tradiționale specifice zonei pentru vizitatori, în urma unei noi legi, publicate deja în Monitorul Oficial.

Aceste localuri vor putea utiliza ingrediente locale sau de la producătorii locali și vor fi supuse impozitării conform legii.

Legea 412/2023, care a devenit efectivă începând cu 22 decembrie, reglementează stabilirea și funcționarea acestor locuri gastronomice locale. Aceste locuri sunt definite drept spații care promovează și servesc mâncare tradițională specifică unei anumite regiuni rurale către consumatori. Trebuie menționat faptul că astfel de localuri nu vor putea servi decât 15 persoane simultan.

Conceptul de zonă rurală se referă la orice sat ce servește drept reședință pentru o comună, un sat ce face parte dintr-o comună sau un sat aflat sub administrația unui municipiu sau oraș.

Mâncărurile oferite în aceste locuri trebuie să fie preparate din ingrediente disponibile local, predominant din producția locală sau de la producătorii din zonă, precum și din surse precum pescari, vânători, culegători de fructe de pădure, ciuperci etc.

Locurile gastronomice locale pot fi deschise în diverse locații din mediul rural, incluzând locuințe private, ferme agricole, zone de pescuit, stâne, stupine, zone de vânătoare, mănăstiri sau alte clădiri rurale legate de activități agricole, de pescuit, vânătoare sau culegere de produse forestiere nelemnoase.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, pot iniția astfel de locuri gastronomice locale, cu condiția să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul în care operează.

Înregistrarea la DSVSA necesită documente precum atestatul de producător pentru persoanele fizice și certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru persoanele juridice.

Veniturile provenite din operarea unui astfel de loc gastronomic local de către persoanele fizice sunt considerate venituri din activități independente, iar calculul venitului net anual se efectuează conform normelor de venit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea