Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile
Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile
Locuitorii din zonele rurale vor putea deschide locuri de servire a preparatelor tradiționale specifice zonei pentru vizitatori, în urma unei noi legi, publicate deja în Monitorul Oficial.
Aceste localuri vor putea utiliza ingrediente locale sau de la producătorii locali și vor fi supuse impozitării conform legii.
Legea 412/2023, care a devenit efectivă începând cu 22 decembrie, reglementează stabilirea și funcționarea acestor locuri gastronomice locale. Aceste locuri sunt definite drept spații care promovează și servesc mâncare tradițională specifică unei anumite regiuni rurale către consumatori. Trebuie menționat faptul că astfel de localuri nu vor putea servi decât 15 persoane simultan.
Conceptul de zonă rurală se referă la orice sat ce servește drept reședință pentru o comună, un sat ce face parte dintr-o comună sau un sat aflat sub administrația unui municipiu sau oraș.
Mâncărurile oferite în aceste locuri trebuie să fie preparate din ingrediente disponibile local, predominant din producția locală sau de la producătorii din zonă, precum și din surse precum pescari, vânători, culegători de fructe de pădure, ciuperci etc.
Locurile gastronomice locale pot fi deschise în diverse locații din mediul rural, incluzând locuințe private, ferme agricole, zone de pescuit, stâne, stupine, zone de vânătoare, mănăstiri sau alte clădiri rurale legate de activități agricole, de pescuit, vânătoare sau culegere de produse forestiere nelemnoase.
Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, pot iniția astfel de locuri gastronomice locale, cu condiția să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul în care operează.
Înregistrarea la DSVSA necesită documente precum atestatul de producător pentru persoanele fizice și certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru persoanele juridice.
Veniturile provenite din operarea unui astfel de loc gastronomic local de către persoanele fizice sunt considerate venituri din activități independente, iar calculul venitului net anual se efectuează conform normelor de venit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Susținere impresionantă pentru Truck Tuning Art Alba Iulia, după ce Florin Tomuța a anunțat că ar fi ultima ediție a festivalului: ”Nu lăsăm TTA să „moară”! Este un fenomen național cu care ne mândrim. #HAILATTA”
Susținere impresionantă pentru Truck Tuning Art Alba Iulia, după ce Florin Tomuța a anunțat că ar fi ultima ediție a festivalului: ”Nu lăsăm TTA să „moară”! Este un fenomen național cu care ne mândrim. #HAILATTA” Truck Tuning Art, cel mai mare festival de camioane din România reușește de strângă în fiecare vară, de 6 ani […]
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 27 IULIE 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 27 IULIE 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 27 iulie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]
Intervenție Salvamont Alba în zona Țicu Blagului, în apropiere de Sălciua: Un turist de 25 de ani, epuizat și deshidratat, și-a pierdut starea de conștiență și a căzut pe poteca turistică
Intervenție Salvamont Alba în zona Țicu Blagului, în apropiere de Sălciua: Un turist de 25 de ani, epuizat și deshidratat, și-a pierdut starea de conștiență și a căzut pe poteca turistică Salvamont Alba a intervenit sâmbătă noaptea în zona Țicu Blagului, în apropiere de Sălciua, unde un turist de 25 de ani, epuizat și deshidratat, […]