Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile
Cetățenii de la sat vor putea să deschidă mai ușor un local cu produse tradiționale: Care sunt condițiile și criteriile
Locuitorii din zonele rurale vor putea deschide locuri de servire a preparatelor tradiționale specifice zonei pentru vizitatori, în urma unei noi legi, publicate deja în Monitorul Oficial.
Aceste localuri vor putea utiliza ingrediente locale sau de la producătorii locali și vor fi supuse impozitării conform legii.
Legea 412/2023, care a devenit efectivă începând cu 22 decembrie, reglementează stabilirea și funcționarea acestor locuri gastronomice locale. Aceste locuri sunt definite drept spații care promovează și servesc mâncare tradițională specifică unei anumite regiuni rurale către consumatori. Trebuie menționat faptul că astfel de localuri nu vor putea servi decât 15 persoane simultan.
Conceptul de zonă rurală se referă la orice sat ce servește drept reședință pentru o comună, un sat ce face parte dintr-o comună sau un sat aflat sub administrația unui municipiu sau oraș.
Mâncărurile oferite în aceste locuri trebuie să fie preparate din ingrediente disponibile local, predominant din producția locală sau de la producătorii din zonă, precum și din surse precum pescari, vânători, culegători de fructe de pădure, ciuperci etc.
Locurile gastronomice locale pot fi deschise în diverse locații din mediul rural, incluzând locuințe private, ferme agricole, zone de pescuit, stâne, stupine, zone de vânătoare, mănăstiri sau alte clădiri rurale legate de activități agricole, de pescuit, vânătoare sau culegere de produse forestiere nelemnoase.
Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, pot iniția astfel de locuri gastronomice locale, cu condiția să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul în care operează.
Înregistrarea la DSVSA necesită documente precum atestatul de producător pentru persoanele fizice și certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru persoanele juridice.
Veniturile provenite din operarea unui astfel de loc gastronomic local de către persoanele fizice sunt considerate venituri din activități independente, iar calculul venitului net anual se efectuează conform normelor de venit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu
Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2024 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Floriile 2025. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2026, 2027. Obiceiuri, tradiții și superstiții
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2023. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase texte cu URARI creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale