Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Cetațeni obișnuiți, eroi în salvarea pădurilor! Rezultatele “Radarului pădurilor” în județul Alba și la nivel național

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Campania ziarului “Unirea” de mobilizare a cetățenilor în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure a înregistrat un succes notabil la nivelul întregii țări. Este vorba despre promovarea sistemulului de control pentru prevenirea defrișărilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”, lansat oficial în data de 8 octombrie 2014 de ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!” a fost apreciat cu “like” și “share” de peste 30.000 de români, înregistrând totodată peste 200.000 de vizualizări. De asemena, am primit zeci de telefoane de la “eroii pădurilor” din întreaga țară în care ni s-au povestit, uneori cu mândrie, alteori cu regret, fapte de civism care au condus la identificarea a numeroase transporturi ilegale de lemn.

În afara situațiilor în care sistemul “Radarul pădurilor” a funcționat corect pe toată linia (Dispecerat 112, Poliție), au existat cazuri în care cei care au apelat 112 în vederea verificării unor transporturi de material lemnos s-au declarat dezamăgiți de atitudinea polițiștilor la care au fost transferați de la dispeceratul 112, care au uitat se pare că la celălalt capăt al firului se află un cetățean responsabil, cu spirit civic, și nu un suspect de comiterea vreunei infracțiuni.

Ultimul caz de acest gen s-a petrecut marți, 16 decembrie, la nivelul municipiului Alba Iulia. Un tânăr dîrz, care a surprins un transport ilegal de lemn (HD 75 RAK) în zona Gării Alba Iulia, ne-a declarat că este complet dezamăgit de modul în care a vorbit polițistul cu el și că, din acest motiv, se va gândi de două ori pe viitor, dacă să mai fie “eroul pădurilor”. Ziarul Unirea face un apel pe această cale către șeful IPJ Alba, pentru evitarea în viitor a unor astfel de situații.

Un caz incredibil ne-a fost semnalat de o tânără din capitală, care în luna noiembrie, după ce a sesizat un transport de lemn, confirmat  ilegal de operatorul 112 (în județul Vâlcea), a fost sunată, la circa o oră după apel, chiar de patronul firmei care făcea transporturile. Înspăimântată, aceasta a sunat imediat la 112 si a sesizat situația. A depus ulterior o plangere la politie, iar in prezent politistii investigheaza cazul.

Rezultate “Radarul pădurilor” în județul Alba

Rezultatele cu privire la sesizările primite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba de la darea în folosinţă a aplicaţiei „Radarul Pădurilor”:

Din data de 8 octombrie 2014 până în prezent, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin SNUAU 112, au fost înregistrate 62 de apeluri prin care cetăţenii semnalau posibile nereguli privind diferite transporturi de material lemnos.

Poliţiştii au efectuat verificări cu privire la toate cele 62 de sesizări iar în urma neregulilor constatate au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale şi au confiscat 12 metri cubi de lemn şi 4,8 metri cubi de cherestea.

Rezultate “Radarul pădurilor” la nivel național

La nivelul întregii țări, de la implementare Radarului Pădurilor au fost aplicate amenzi de peste 110.000 de lei şi s-au confiscat aproape 300 de metri cubi de lemn, cherestea şi pomi de Crăciun.

Doar în perioada 9-25 noiembrie, au fost date amenzi contravenţionale de 107.150 de lei graţie apelurilor la 112 şi s-au confiscat aproape 300 de metri cubi de lemn, potrivit celor mai recente date ale ministerului de resort obţinute la solicitarea gândul. Din totalul celor 2.235 de acţiuni de control care au fost făcute cu ajutorul personalului silvic, 170 au venit în urma sesizărilor făcute la 112, iar 60 de contravenţii au fost constatate, tot graţie celor care au sunat la numărul special.

După introducerea sistemului, operatorii economici au primit 166.40 de coduri unice online valide pentru transportul unui volum de material lemnos de 1,5 milioane de metri cubi.

Cum funcţionează Radarul Pădurilor

Dacă până în octombrie 2014  rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.

Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.

Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea