Cetațeni obișnuiți, eroi în salvarea pădurilor! Rezultatele “Radarului pădurilor” în județul Alba și la nivel național

Campania ziarului “Unirea” de mobilizare a cetățenilor în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure a înregistrat un succes notabil la nivelul întregii țări. Este vorba despre promovarea sistemulului de control pentru prevenirea defrișărilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”, lansat oficial în data de 8 octombrie 2014 de ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!” a fost apreciat cu “like” și “share” de peste 30.000 de români, înregistrând totodată peste 200.000 de vizualizări. De asemena, am primit zeci de telefoane de la “eroii pădurilor” din întreaga țară în care ni s-au povestit, uneori cu mândrie, alteori cu regret, fapte de civism care au condus la identificarea a numeroase transporturi ilegale de lemn.

În afara situațiilor în care sistemul “Radarul pădurilor” a funcționat corect pe toată linia (Dispecerat 112, Poliție), au existat cazuri în care cei care au apelat 112 în vederea verificării unor transporturi de material lemnos s-au declarat dezamăgiți de atitudinea polițiștilor la care au fost transferați de la dispeceratul 112, care au uitat se pare că la celălalt capăt al firului se află un cetățean responsabil, cu spirit civic, și nu un suspect de comiterea vreunei infracțiuni.

Ultimul caz de acest gen s-a petrecut marți, 16 decembrie, la nivelul municipiului Alba Iulia. Un tânăr dîrz, care a surprins un transport ilegal de lemn (HD 75 RAK) în zona Gării Alba Iulia, ne-a declarat că este complet dezamăgit de modul în care a vorbit polițistul cu el și că, din acest motiv, se va gândi de două ori pe viitor, dacă să mai fie “eroul pădurilor”. Ziarul Unirea face un apel pe această cale către șeful IPJ Alba, pentru evitarea în viitor a unor astfel de situații.

Un caz incredibil ne-a fost semnalat de o tânără din capitală, care în luna noiembrie, după ce a sesizat un transport de lemn, confirmat  ilegal de operatorul 112 (în județul Vâlcea), a fost sunată, la circa o oră după apel, chiar de patronul firmei care făcea transporturile. Înspăimântată, aceasta a sunat imediat la 112 si a sesizat situația. A depus ulterior o plangere la politie, iar in prezent politistii investigheaza cazul.

Rezultate “Radarul pădurilor” în județul Alba

Rezultatele cu privire la sesizările primite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba de la darea în folosinţă a aplicaţiei „Radarul Pădurilor”:

Din data de 8 octombrie 2014 până în prezent, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin SNUAU 112, au fost înregistrate 62 de apeluri prin care cetăţenii semnalau posibile nereguli privind diferite transporturi de material lemnos.

Poliţiştii au efectuat verificări cu privire la toate cele 62 de sesizări iar în urma neregulilor constatate au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale şi au confiscat 12 metri cubi de lemn şi 4,8 metri cubi de cherestea.

Rezultate “Radarul pădurilor” la nivel național

La nivelul întregii țări, de la implementare Radarului Pădurilor au fost aplicate amenzi de peste 110.000 de lei şi s-au confiscat aproape 300 de metri cubi de lemn, cherestea şi pomi de Crăciun.

Doar în perioada 9-25 noiembrie, au fost date amenzi contravenţionale de 107.150 de lei graţie apelurilor la 112 şi s-au confiscat aproape 300 de metri cubi de lemn, potrivit celor mai recente date ale ministerului de resort obţinute la solicitarea gândul. Din totalul celor 2.235 de acţiuni de control care au fost făcute cu ajutorul personalului silvic, 170 au venit în urma sesizărilor făcute la 112, iar 60 de contravenţii au fost constatate, tot graţie celor care au sunat la numărul special.

După introducerea sistemului, operatorii economici au primit 166.40 de coduri unice online valide pentru transportul unui volum de material lemnos de 1,5 milioane de metri cubi.

Cum funcţionează Radarul Pădurilor

Dacă până în octombrie 2014  rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.

Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.

Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

La mai puțin de două luni de la REABILITARE, blocul ,,NATO” din Cugir începe să se deterioreze pe interior din cauza igrasiei

Recent reabilitat, blocul ,,NATO” din Cugir începe să se deterioreze pe interior din cauza igrasiei Locatarii blocului ,,NATO” din Cugir,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

alexandru 18 decembrie 2014 at 15:33

Buna ziua, ma alatur si eu campaniei si vreau sa adaug cele mai importante date: holzindustrie si kronospan.acolo e lemnul nostru.

Victor 18 decembrie 2014 at 15:34

Legat de cazul tinerei care a fost data in gat. Din pacate, unii politai asta au facut si fac mereu: apara infractorii. Din fericire, tinerii stiu ce au de facut, iar viitorul e al lor.

albaiulean 18 decembrie 2014 at 17:51

Cei mai multi lemnari ce taie padurile sunt mana in mana cu sefi si chiar cu politisti care le spun intre ce ore sa treca cu lemnele ca nu e nimeni pe traseul lemnarului.Seara dupa anumite ore precum 21.00 ori dimineata de la orele 4,30 e liber….Oare ati uitat de unde sunt majoritatea sefilor din politie………….?Razi de mama focului cand politisti spun ca au gasit brazi depozitati intr-n grajd de langa un drum din Apuseni.Asa scapa hotii si ei se fac ca cauta hoti extraterestri…Mai fiti seriosi.. ca sunteti platiti din bani publici !De ce lemnarii circula cu masinile doar dupa ce se insereaza?

Florin 19 decembrie 2014 at 8:17

Am sunat si eu intr-o seara. De la 112 m-au transferat la politie, unde politistul s-a luat de mine, ca…ce ma face sa cred ca e un transport ilegal, etc. Sunt convins ca nu s-a facut nimic.

mariana 19 decembrie 2014 at 23:49

Ce legatura are radarul padurilor cu ziarul vostru?

Comentariile sunt oprite