Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea dacică de la Cugir va fi reabilitată și pusă în valoare: Acord de asociere între primărie și CJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cetatea dacică de la Cugir va fi reabilitată și pusă în valoare: Acord de asociere între primărie și CJ Alba

Pe masa consilierilor județeni din Alba, în cadrul ședinței din 23 martie, se află un proiect de hotărâre pentru aprobarea încheierii unui acord de asociere între UAT – Orașul Cugir prin Consiliul local al orașului Cugir și UAT – Județul Alba prin Consiliul Județean Alba pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Punerea în valoare și valorificarea Sitului arheologic de la Cugir Cetățuia.

Pentru punerea în valoare a patrimoniului istoric al județului, cele două UAT-uri doresc să se asocieze pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Punerea în valoare și valorificarea Sitului arheologic de la Cugir Cetățuia”.

Valoarea parțială pentru investiția Punerea în valoare și valorificarea „Sitului arheologic de la Cugir Cetățuia – LMI AB-I-s-B-00030”, este de 300.000 lei, sumă prevăzută pentru componenta – Realizarea Conceptului, studiului de fezabilitate, studii, expertize, avize, acorduri, etc.

Așezarea dacică de la Cugir se dovedește a fi una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic al țării noastre, putând fi comparată cu marea așezare de la Poiana din județul Galați, sau cu Bâtca Doamnei de pe teritoriul orașului Piatra Neamț, fiind situată pe un pisc izolat și dotată cu fortificații naturale și întărită cu valuri de pământ și ziduri de piatră.

Dimensiunile fortificației și bogăția vestigiilor ne îndreptățesc să afirmăm că la Cugir se afla un important centru economic, politic și militar, locuit încă din sec. V-IV î.e.n. și ființând neîntrerupt până la cucerirea romană, când a fost distrus ca toate celelalte fortificații dacice din Transilvania.

Cetatea dacică de la Cugir este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea „Situl arheologic de la Cugir Cetățuia” la poziția 55, având codul LMI AB-I-s-B-00030.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea