Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Cetatea Alba Carolina: Lucrări în grafic pe Latura de Vest din faţa Catedralei Ortodoxe

Alexandra Mates

Publicat

în

Lucrările de reconstruire a laturii de Vest a şanţurilor Cetăţii Alba Carolina din faţa Catedralei Ortodoxe avansează destul de repede. Dacă într-o informare din 7 iunie 2012 a Primăriei Municipiului Alba Iulia  se estima că lucrările executate pe tot ansamblul laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina  au depăşit ca procentaj 50%, în prezent acestea au atins un procentaj de circa 60%. Per total s-au defăşurat importante lucrări de desfaceri platformă urbană şi zidărie deteriorată, sistematizare verticală (săpături), consolidare şi reconstituire elemente zidărie cărămidă, amenajare carosabil, parcaje, pietonal.

După cum se ştie, primul pod pietonal de lemn, lung de peste 50 de metri, ce face legătura între Poarta a IV-a şi Poarta a V-a a fost dat în folosinţă în data de 5 mai 2012, cu ocazia Zilelor Cetăţii. De asemenea, tot până atunci a fost realizată pasarela din lemn dinspre clădirea Arhivelor Statului, podul din lemn din zona Ravelinului Sf. Mihail, translatându-se în continuarea pasarelei propuse iniţial la Poarta a VI-a. De altfel, atunci a fost inaugurat şi s-a dat în folosinţă întregul Traseu al Porţilor I –VI, care astăzi a devenit, alături de ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetăţii de la Poarta a III-a, principalul punct de atracţie şi de pelerinaj al numeroşilor turişti veniţi la Alba Iulia.

În prezent, aşa cum se poate vedea din imaginile prezentate, şi cel de-al doilea pod, din beton, pe care se va face accesul auto spre interiorul Cetăţii şi invers este aproape de final.  În aceste zile frontul principal de lucru al constructorilor se află chiar în faţa Catedralei Ortodoxe, unde se lucrează de zor la decopertarea zonei, respectiv descoperirea şi refacerea în totalitate a zidurilor Bastionului Sf. Mihail, care contribuie la valorizarea monumentului în baza conceptului unitar de restaurare a cetăţii istorice.

Proiectul „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest  Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”  face parte dintre cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru care Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţare europeană. Proiectul este implementat de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Alba Iulia în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub domeniul: Centre urbane având ca Organism Intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi Autoritate de Management Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

 Lucrările începute în 2011 sunt programate să se încheie în 2013. Contractul de finanţare din fonduri europene pentru proiectul de punere în valoare a şanţului de vest al Cetăţii, în valoare de 16 milioane de euro, a fost semnat în decembrie 2010.

Vezi aici o simulare 3D a rezultatului lucrărilor în zona Laturii de Vest a Cetății Alba Carolina.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea