Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cererea de extrădare emisă pe numele lui Dorel Tamaș, ANULATĂ. Povestea afaceristului, primul miliardar din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Cererea de extrădare emisă pe numele lui Dorel Tamaș, ANULATĂ. Povestea afaceristului, primul miliardar din Alba

Un controversat om de afaceri din Alba Iulia, Dorel Tamaş, urmărit internaţional de circa 8 ani de zile, scapă de o cerere de extrădare pentru un mandat de arestare emis în 2011. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus joi, 14 noiembrie, retragerea cererii de extrădare emisă pe numele acestuia.

”În baza art. 67 din Legea nr. 302/2004 constată că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea persoanei extrădabile TAMAŞ DOREL CRISTIAN – Dispune de îndată retragerea cererii de extrădare formulate în baza încheierii penale nr. 1/30.04.2013 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul 1/EX/2013. Cu drept de contestaţie pentru procuror în termen de 24 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 14.11.2019, ora 16.25”, se susţine în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Articolul de lege invocat în decizie prezicează următoarele: ”În cazul în care persoana extrădabilă nu se mai află sub puterea mandatului de arestare preventivă sau a mandatului de executare, instanţa competentă, din oficiu sau la cererea procurorului, stabileşte, prin încheiere motivată, că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea şi dispune de îndată retragerea cererii de extrădare. Hotărârea se transmite Ministerului Justiţiei în termen de 24 de ore de la pronunţare. Ministerul Justiţiei retrage neîntârziat cererea de extrădare, informând despre aceasta Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.

Solicitarea a fost înaintată de Interpol, care vrea, în acest mod, să scoată din lista cererilor de extrădare documentul emis pe baza mandatului de arestare din aprilie 2011. Ulterior a fost emis şi un mandat internaţional, iar în aprilie 2013 s-a formulat o cerere de extrădare. Dorel Tamaş (50 ani) rămâne, însă, urmărit internaţional în baza mandatului de executare emis în octombrie 2015 de către Curtea de Apel Târgu Mureş, acesta fiind condamnat a 4 ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile au fost cele de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi spălarea banilor. Dorel Tamaş a fugit din ţară înainte de emiterea mandatului de arestare, din 2011. Nu a existat o comunicare oficială privind locul unde a plecat, dar s-a bănuit că a locuit mulţi ani în Orientul Mijlociu, respectiv în Dubai. Este posibil ca cererea soluţionată la Curtea de Apel Alba Iulia să fie un semn că acesta a fost găsit şi urmează a fi extrădat.

Multe dintre afacerile acestuia au ajuns în atenţia procurorilor. Cel mai cunoscut este dosarul ”Continental” în care a şi primit, în octombrie 2015, 4 ani de închisoare cu executare. Mandatul de arest în acest dosar fusese obţinut de DNA încă din aprilie 2011. Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş a încheiat, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, cu reprezentanţii unei societăţi comerciale din Cluj-Napoca, un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Dorel Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării. Dorel Tamaş şi Doina Scutea în 2011 După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.

Dorel Tamaş a fost înainte de 1989 sportiv de performanţă, obţinând titlul de campion naţional la judo. Acest lucru i-a permis să plece şi la competiţii din străinătate, reuşind să adune încă de pe atunci o mica avere. După Revoluţie şi-a încercat norocul în afeceri şi a reuşit să se impună rapid pe piaţă. După ce a adunat suficenţi bani a intrat şi în afaceri mai ”serioase”. Omul de afaceri a fost proprietar sau acţionar în câteva zeci de firme falimentare, dintre care cele mai importante sunt Ardeleana SA, Decar SA, Lider Prodcarn SA şi Cristian Prodimpex SRL. În aprilie 2011, averea acestuia era estimată la 10 milioane de euro. A fost proprietarul primului salon Bingo din Alba Iulia, dar şi a unor săli de jocuri electronice, pe vremea când acest tip de afacere oferea câştiguri substanţiale. Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a acestuia. La vremea respectivă, la mijlocul anilor 1990, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își reiau spectacolele din 1 mai: Deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își reiau spectacolele din 1 mai: Deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina Sezonul turistic se deschide oficial din 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de la aceeași dată, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își vor relua spectacolele. Mii de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea