Cercetări efectuate de speologi din 9 ţări în Gheţarul de la Scărişoara: Reconstituirea climatului din trecut și monitorizarea parametrilor climatici din prezent
Cercetări efectuate de speologi din 9 ţări în Gheţarul de la Scărişoara: Reconstituirea climatului din trecut și monitorizarea parametrilor climatici din prezent
Cercetători din Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Norvegia, Slovacia, Slovenia, SUA, Ungaria şi România au participat, recent, timp de 5 zile, în satul Gheţari la un atelier de lucru, intitulat “Winter climate in SE Europe during the Late Holocene”, organizat de Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” Cluj 1920 al Academiei Române.
Pe parcursul celor 5 zile au fost prezentate și discutate studii științifice din domeniile speologiei și ale paleoclimatologiei, selectate astfel încât să acopere întregul parcurs al unui demers științific având ca scop reconstituirea climatului din trecut: monitorizarea parametrilor climatici din prezent și stabilirea mecanismelor de înregistrare ale semnalului climatic în arhive sedimentare, reconstituiri climatice propriu-zise, rolul schimbărilor climatice în dinamica societăților umane din trecut etc.
În paralel cu dezbaterile științifice, au fost efectuate mai multe studii de climatologie, geomorfologie, geochimie și glaciologie în Peștera Ghețarul de la Scărișoara.
“Pe parcursul vizitelor în peșteră, s-a realizat scanarea integrală a acesteia, obținându-se un model 3D cu rezoluție de 1 mm, au fost efectuate mai mai multe măsurători geofizice ale blocului de gheață, s-a instalat un sistem de monitorizare a climatului subteran și au fost colectate probe de apă, gheață, calcit și materie organică pentru analize geochimice și geomicrobiologice”, se arată într-un comunicat de presă.
Citește și: FOTO VIDEO| Peștera Ghețarul de la Scărișoara s-a redeschis OFICIAL: Un grup de copii din București, aflați în tabără, printre primii vizitatori
În paralel, au fost colectate probe de apă din sursele de alimentare cu apă ale localităților din zonă și din peșteri, pentru studierea poluării apei și a modului în care aceasta afectează mediul subteran.
Activitățile științifice au fost efectuate de cercetători de la Institutul de Studiere a Carstului din Postojna (Slovenia), ATOMKI (Debrecen, Ungaria), universitățile din Zagreb (Croația), Salonic (Grecia), Kosice (Slovacia), Bergen (Norvegia), Oradea, Suceava și Timișoara şi Parcul Natural Apuseni, coordonați de Institutul de Speologie „Emil Racoviță” Cluj 1920.
Finanțarea evenimentului a fost asigurată de proiectul PalAeolus, finanțat de UEFISCDI România și, parțial, de proiectele Cardikarst, finanțat de ARSS (Slovenia), HRZ (Croația) și PACER, finanțat de Universitatea din Salonic (Grecia).
Lucrările atelierului și studiile din Peștera Ghețarul de la Scărișoara au fost sprijinite de Administrația Parcului Natural Apuseni și de Pensiunea Ghețar Scărișoara, care a pus la dispoziție spațiile necesare pentru cazare și desfășurarea activităților.
Gheţarul de la Scărişoara este cel mai important obiectiv turistic natural din Alba. Aici se află cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume.
Peştera are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50 de metri şi un diametru de 50 de metri, echipat cu scări metalice. (M.B.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun