Rămâi conectat

Ştirea zilei

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Sărbătoarea comunităților din Țara Secașelor – Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”, la Doștat. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Sărbătoarea comunităților din Țara Secașelor – Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”, la Doștat. Programul evenimentului

Comunitățile din Țara Secașelor își prezintă duminică, 30 ianuarie 2022, o parte din zestrea etnofolclorică în cadrul Festivalului interjudețean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România. Ediția din acest an a festivalului va avea loc începând cu ora 16:00, la Căminul Cultural din Doștat.

Manifestarea se va desfășura cu respectarea strictă a măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei și va avea un conținut autentic din Țara Secașelor, deosebit de valoros, prin prezența reprezentanților culturii tradiționale din 15 localități: CRĂCIUNELU DE JOS, MIHALȚ, BUCERDEA GRÂNOASĂ, ȘPRING, CÂLNIC, DOȘTAT, CIUGUD, VALEA LUNGĂ, CERGĂU, CUT, MIERCUREA SIBIULUI, LOAMNEȘ, SLIMNIC, PĂUCA și ȘURA MICĂ. În deschiderea evenimentului, inițiatorul festivalului de acum 50 de ani, etnograful Ioan Popa, va fi prezent și va susține o alocuțiune cu tema: „Datină străbună pe Secașe 1972 – 2022”. De asemenea, toate localitățile din Țara Secașelor prezente vor primi, în semn de mulțumire pentru participarea la proiect și păstrarea nealterată a tradițiilor și obiceiurilor românești, exemplare din lucrările: „Balada populară în zona folclorică Alba” – Editura Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și „Cartea Cultului – monografia unui sat transilvănean” – prof. univ. dr. Ilie Moise.

„Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”, inițiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice tradiționale din sudul Transilvaniei, trebuie să-și regăsească drumul, să se adapteze la condițiile actuale și să meargă înainte. După o pauză lungă, de 2 ani, generată de contextul epidemiologic global, reluăm acest proiect cultural extrem de important pentru comunitățile din Țara Secașelor și promovăm astfel zestrea culturală și tradițională a acestor comunități frumoase”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Comunei Doștat, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu.

Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România, iar prima ediție a acestei manifestări cultural-artistice a avut loc în anul 1972, la Roșia de Secaș – Alba. Festivalul a fost inițiat de profesorul Ioan Popa, din dorința de a promova zestrea culturală și tradițională din Ţara Secaşelor. Din anul 2003, județul Sibiu s-a alăturat județului Alba, în organizarea festivalului.

Festivalului interjudețean „Datină străbună pe Secaşe” se desfășoară cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, fiind obligatorie purtarea măștii de protecție. Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2 sau prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Având în vedere că prezența publicului este limitată la 30% din capacitatea spațiului de desfășurare, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” va transmite live întregul eveniment, pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare și partenere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea