Centrul Cultural de Arte şi Arheologie – în strategia culturală pentru Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană
Un proiect al tinerei absolvente de arhitectură din Cluj, Iulia Strâmbu, a fost propus de Viorica Rusu Bolindeţ, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, ca variantă optimă de conservare a vestigiilor descoperite la Palatul Guvernatorului de pe strada Munteniei din Alba Iulia. În cadrul conferinţei susţinută ieri la universitatea albaiuliană, Viorica Rusu Bolindeţ a susţinut o pledoarie emoţionantă şi totodată extrem de documentată asupra importanţei vestigiilor arheologice descoperite în decursul a 20 de ani de cercetare pe strada Munteniei la Palatul Guvernatorului, unice în sud-estul Europei. Potrivit doamnei Rusu Bolindeţ, finalizarea cercetărilor necesită încă doi ani şi o investiţie de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Descoperiri arheologice similare s-au mai semnalat în Europa doar la Koln, o parte dintre acestea fiind acoperite de clădirea primăriei din această localitate, evident prevăzută cu o podea de sticlă.
Preluând ideea conservării acestor vestigii unice în sud-estul Europei prin conservarea şi punerea lor în valoare într-un Centru Cultural de Arte şi Arheologie la Alba Iulia, exact peste descoperirile făcute la Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII-a Gemina, Florin Roman, în calitate de membru al Comitetului de iniţiativă Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană ne-a declarat că va propune includerea acestui proiect în strategia culturală a proiectului.
În prezent, şantierul arheologic în discuţie este vandalizat constant de amatorii de suveniruri milenare şi este acoperit în permanenţă de deşeuri menajere.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun