Rămâi conectat

Actualitate

Centrul Cultural de Arte şi Arheologie – în strategia culturală pentru Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană

Publicat

în

    Un proiect al tinerei absolvente de arhitectură din Cluj, Iulia Strâmbu, a fost propus de Viorica Rusu Bolindeţ, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, ca variantă optimă de conservare a vestigiilor descoperite la Palatul Guvernatorului de pe strada Munteniei din Alba Iulia. În cadrul conferinţei susţinută ieri la universitatea albaiuliană, Viorica Rusu Bolindeţ a susţinut o pledoarie emoţionantă şi totodată extrem de documentată asupra importanţei vestigiilor arheologice descoperite în decursul a 20 de ani de cercetare pe strada Munteniei la Palatul Guvernatorului, unice în sud-estul Europei. Potrivit doamnei Rusu Bolindeţ, finalizarea cercetărilor necesită încă doi ani şi o investiţie de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Descoperiri arheologice similare s-au mai semnalat în Europa doar la Koln, o parte dintre acestea fiind acoperite de clădirea primăriei din această localitate, evident prevăzută cu o podea de sticlă.
Preluând ideea conservării acestor vestigii unice în sud-estul Europei prin conservarea şi punerea lor în valoare într-un Centru Cultural de Arte şi Arheologie la Alba Iulia, exact peste descoperirile făcute la Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII-a Gemina, Florin Roman, în calitate de membru al Comitetului de iniţiativă Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană ne-a declarat că va propune includerea acestui proiect în strategia culturală a proiectului.
În prezent, şantierul arheologic în discuţie este vandalizat constant de amatorii de suveniruri milenare şi este acoperit în permanenţă de deşeuri menajere.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 4. Cum se rezolvă modelele de SUBIECTE

Publicat

în

BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 4. Cum se rezolvă modelele de SUBIECTE

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022: BAREME pentru setul sau seria 4 de teste de antrenament. Rezolvarea MODELELOR de SUBIECTE la română, matematică și limba maternă pentru elevii de clasa a VIII-a

Baremele pentru setul 4 de teste de antrenament la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate astăzi, 20 mai, de către Ministerul Educației.

CITEȘTE ȘI: Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul sau seria 2. Modele de SUBIECTE și BAREME la română, matematică și limba maternă pentru clasa a 8-a

Elevii au obţinut note mai bune decât anul trecut la Simularea pentru Evaluarea Naţională la proba de matematică. 60,58% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, faţă de 59,77% în 2021. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat însă că rezultatele au fost mai slabe decât în anii precedenţi.

CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul IV

CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul IV

CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul IV

Sorin Cîmpeanu a anunţat că luni sunt publicate testele de antrenament pentru examenele naţionale şi că acestea vor fi calibrate în urma rezultatelor şi concluziilor simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluare naţională. „Testele de antrenament pentru examenele naţionale vor fi calibrate în urma rezultatelor şi concluziilor acestor simulări”, a afirmat ministrul Educaţiei, în cadrul unei dezbateri organizate de Edupedu.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022: Modele de SUBIECTE și BAREME la română, matematică și limba maternă

Potrivit ministrului Educaţiei, în general, simularea examenelor naţionale presupune subiecte/itemi cu un grad de dificultate mai mare decât examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

„Examenele de simulare, în general, aş vrea să precizez, presupune subiecte/itemi cu un grad de dificultate mai mare decât examenele propriu zise. În urma analizei acestor rezultate, colegii mei deja şi-au însuşit lecţiile şi vor face un setting adecvat pentru subiectele de la examenele naţionale de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. O primă concluzie pe care ne-au spus-o deja este aceea că rezultatele sunt foarte slabe”, a mai susţinut ministrul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

20 mai. „Începuturi” la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Prima expoziție personală de artă, semnată Cristina Maria Petruțiu. Programul evenimentului

Publicat

în

20 mai. „Începuturi” la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Prima expoziție personală de artă, semnată Cristina Maria Petruțiu. Programul evenimentului

Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia sprijină debutul artistic al tinerilor din județul Alba. 

„Vă invităm cu drag la prima expoziție personală de pictură a tinerei artiste Cristina Maria Petruțiu – vineri, 20 mai 2022, ora 18:00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Sala Albastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cristina Maria Petruțiu studiază în prezent artele plastice la Școala de arte și meșteșuguri din cadrul CCAB, clasa de pictură coordonată de prof. dr. Ioana Raica.

A absolvit cu succes clasele de grafică și de design ambiental din cadrul aceleiași școli (în anul 2021), iar în anul 2022 a absolvit cursul: How to Plan a Successful Composition: Incorporating Water, Reflections and Stones in your Landscapes, (acuarela) Fabio Cembranelli. Până în prezent, a luat parte cu lucrări de artă la trei expoziții de grup: Expoziția Națională de pictură ”Map of Art 2” Galeria Cluj-Art, Cluj Napoca, Expoziția internațională de artă vizuală ”Map of Art 3” Galeriile Cromatic, Craiova și Expoziția Națională de artă vizuală ”Waiting for Christmas” Galeria Arta 2, Craiova. A participat la două tabere de creație: 2022 – Tabăra de creație de la Bran (acuarelă) și 2021 – Tabăra de creație de la Cisnădioara (acuarelă).

A obținut importante premii la concursuri naționale de arte plastice, dintre care amintim:

2022 – Concursul anual de pictură și grafică „Imaginar” Cluj Napoca
2022 – Concursului Național „Ion Popdan” Satu Mare 2022
2022 – Concursul Naţional de arte plastice „Nicolae Milord” Piatra Neamț, Mențiune – secțiunea grafică
2021 – Concursul Naţional de arte plastice „Nicolae Milord” Piatra Neamț, secțiunea pictură
2021 – Concursul Național de arte vizuale „Nicolae Mantu” Galați 2021, secțiunea grafică
2020 – Concursul Naţional de arte plastice „Nicolae Milord” Piatra Neamț 2020, Premiul III – secțiunea grafică.

Îi dorim mult succes Cristinei Maria Petruțiu !”, au transmis reprezentanții Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CALENDAR| Când se încheie cursurile pentru elevii de clasa a XII-a și a VIII-a. Când se susțin examenele naționale

Publicat

în

Când se încheie cursurile pentru elevii de clasa a XII-a și a VIII-a. Când se susțin examenele naționale

Elevii de clasa a XII-a termină cursurile pe data de 27 mai, peste o săptămână, potrivit structurii anului școlar 2021-2022. Cei de clasa a VIII-a încheie cursurile peste două săptămâni, pe 3 iunie 2022. Ceilalți elevi și copiii de grădiniță intră în vacanță pe 11 iunie 2022. 

Amintim că Edupedu.ro a scris că înscrierea la BAC 2022 se face în perioada 23-27 mai, potrivit unei proceduri trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Când au loc probele de competențe lingvistice. Potrivit calendarului oficial, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală are loc în perioada 6-8 iunie, iar evaluarea competențelor digitale, 9-10 iunie. Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp pentru cele două probe. Conform notei, evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie. Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Ministerul Educației a mai trimis o notă cu privire la planificarea probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, în cadrul examenului de Bacalaureat. Astfel, pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta.

Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2022, Sesiunea iunie – iulie 2022
 • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Numele elevilor de clasa a VIII-a care participă la susținerea probelor de aptitudini sau de verificarea a cunoștințelor într-o limbă modernă sau maternă, pentru admiterea la liceu 2022, vor fi anonimizate, potrivit unei precizări trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Amintim că aceste probe au loc în perioada 18-20 mai, potrivit calendarului de admitere.

Calendar Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a
 • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
 • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
 • 23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
 • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioada 4-11 iulie 2022, potrivit calendarului admiterii la liceu 2022.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare