Centrele C.O.R.E.I., o modalitate de a salva copiii de la abandon şcolar
Începând din luna noiembrie a anului 2010, Organizaţia Salvaţi Copiii- România a deschis 32 de centre educaţionale, în tot atâtea judeţe ale ţării, printre care şi judeţul Alba. Aceste centre sunt parte integrantă a unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 2. „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.2. „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”. Titlul proiectului de nivel naţional, cu aplicabilitate şi în judeţul nostru, este „Centre de Orientare şi Resurse pentru Educaţie Incluzivă (C.O.R.E.I.) – Servicii educaţionale complexe pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar” (Cod contract POSDRU/91/2.2/S/61179). După cum ne-a declarat coordonatoarea proiectului în judeţul Alba, doamna Daniela Bezeriţa, derularea acestuia a început în luna august a anului 2010, urmând a se desfăşura pe parcursul a trei ani, în toate cele 32 de centre, timp în care vor fi integraţi 7.680 de copii proveniţi din familii cu probleme socio-economice. Valoarea totală a proiectului este de 19.960.177 lei, cu o valoare eligibilă de 18.552.915 lei, din care 18.181.856 lei finanţare nerambursabilă şi 371.058,30 lei contribuţie proprie a beneficiarului, respectiv a Organizaţiei Salvaţi Copiii. Grupul ţintă este constituit din elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, din părinţii sau tutorii acestora, diferite persoane care au părăsit timpuriu şoala, preşcolari aflaţi în aceeaşi situaţie de risc, precum şi din personalul implicat în dezvolatarea programelor de prevenire a fenomenului de părăsire a şcolii.
Centrul COREI din Alba Iulia (unul dintre cele 32 de la nivel naţional) funcţionează la Şcoala cu clasele I-IV din Bărăbanţ, unde, începând cu luna decembrie 2010, 50 de copii au beneficiat deja de servicii sociale şi educaţionale, prin Programul de prevenire a abandonului şcolar „Şcoala după şcoală”, precum şi prin servicii de consiliere juridică, psihologică şi socială. „Pe parcursul anului şcolar 2010-2011, ne-a declarat în completare doamna Bezeriţa, cei 50 de elevi au participat la diferite activităţi educative şi artistice derulate în şcoala din Bărăbanţ, sub îndrumarea a două cadre didactice: prof. Gabriela Marina şi înv. Nicolae Trifon. De asemenea, în vacanţa de vară, în centrul COREI Bărăbanţ – Alba 15 preşcolari din grupa mare pregătitoare şi familiile lor vor beneficia de servicii educaţionale şi sociale în cadrul unei grupe de grădiniţă estivală. Iar acum, la încheierea anului şcolar, copiii beneficiari ai proiectului au prezentat un program artistic de scenete şi dansuri (româneşti, irlandeze, americane, ruseşti, germane, greceşti, ungureşti, ţigăneşti etc.), sub coordonarea prof. Antonina Harda, fiind recompensaţi cu diferite cadouri.” (I.H.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
11 ianuarie: Ziua Artei Fotografice în România Ziua de 11 ianuarie a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, 11 ianuarie fiind ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României. Născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare, Carol […]